StoryEditor

V darovanom byte môžete ďalej bývať

Darovať dom, pozemok či inú vec znamená dodržať zákonné podmienky. Ktoré z nich sú viac komplikované a ktoré menej a prečo, vysvetľujú čitateľom experti HN.

1.
Základné formality
Na čo treba klásť dôraz pri uzatváraní darovacej zmluvy?

Darovaciu zmluvu treba chápať ako dvojstranný právny úkon. Na jednej strane je darca, ktorý sa rozhodne bezplatne prenechať nehnuteľnosť obdarovanému, a na druhej je obdarovaný, ktorý dar prijíma. Je zrejmé, že vôľu musia prejaviť obe zmluvné strany – darca aj obdarovaný. Základným predpokladom darovania je tiež jeho bezodplatnosť a ak je predmetom daru nehnuteľnosť, zmluva musí byť v písomnej forme. Darca vás musí tiež upozorniť na chyby, o ktorých vie. Ak má totiž darovaná vec alebo nehnuteľnosť chyby, na ktoré vás neupozornil, môžete vec vrátiť. Darca sa, naopak, môže domáhať vrátenia daru, ak by ste sa správali k nemu alebo členom jeho rodiny tak, že tým hrubo porušujete dobré mravy.
2.
Darovanie domu
Rodičia sa rozhodli darovať dom deťom počas svojho života. V dome býva aj brat s rodinou, je však nezamestnaný a o rodinu sa nezaujíma. Rodičia sa preto rozhodli darovať polovicu domu mne ako dcére a druhú polovicu mojej švagrinej. Čo však v prípade rozvodu či smrti švagrinej? Mal by brat nárok na dom alebo jeho časť? Dá sa tomu vyhnúť?
V prípade rozvodu by váš brat nárok na časť domu nemal, no v prípade smrti vašej švagrinej by jej manžel bol jej dedičom, takže by dedil. Toto však dokáže švagriná upraviť závetom. Tak s darovacou zmluvou, ako aj so závetom vám pomôže notár, ten vysvetlí aj dôsledky darovania, daňové aspekty a oboznámi zainteresovaných aj s možnosťami pri závete.

3.
Pozemok ako dar
Keď chce majiteľ darovať svoj spoluvlastnícky podiel na poľnohospodárskej pôde niekomu v rodine alebo inému spoluvlastníkovi, prípadne cudzej osobe, čo musí urobiť a čo má obsahovať návrh na vklad?

Prevod poľnohospodárskych pozemkov podlieha regulácii. Vlastník pôdy ležiacej mimo zastavaného územia obce s rozlohou väčšou než dvetisíc štvorcových metrov musí zverejniť ponuku na predaj v registri zverejňovania ponúk na webe ministerstva pôdohospodárstva. V rovnakom čase ju musí zverejniť aj na úradnej tabuli v danej obci. Postup...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Príďte zažiť, ako sa bude bývať vo Vydrici! 02 - Modified: 2024-04-17 13:30:00 - Feat.: - Title: Bývanie v paneláku si vyžaduje vyššiu toleranciu voči susedom. Koho môžete požiadať o pomoc? 03 - Modified: 2024-04-19 12:51:38 - Feat.: - Title: Česi cez krízu závideli Slovákom lacné hypotéky, no situácia sa otočila. Odborník zdvíha varovný prst 04 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Priestor, ktorý stiera líniu medzi interiérom a lesom. Ovocím surovosti a minimalizmu sa stal dokonalý domov 05 - Modified: 2024-04-15 14:00:00 - Feat.: - Title: Keď sa stavba "zvrhne", a tým do seba všetko zapadne: Táto premena chalupy na domov vás doslova nadchne
menuLevel = 2, menuRoute = prakticke-hn/poradenstvo, menuAlias = poradenstvo, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
19. apríl 2024 15:33