StoryEditor

Klimatizáciu nekupujte len podľa výkonu, ale aj počtu miestností

26.05.2017, 00:01
Autor:
(tur)(tur)
S príchodom leta je tu aj sezóna klimatizácií. Na chladenie je dobré myslieť vopred, keďže v lete dopyt po ňom prudko stúpa.

Vyberať klimatizáciou systémom „čím viac wattov, tým lepšie“ sa nemusí oplatiť. Rozhodujúcim faktorom je totiž priestor, ktorý potrebujete v lete chladiť. „Prvou otázkou, ktorú si treba pri výbere klimatizácie položiť je: koľko miestností potrebujem vychladiť? Od toho by sa mala odvíjať voľba najlepšieho riešenia,“ radí Vladimír Balaj, energetický audítor spoločnosti Magna energia.

V prípade jednej miestnosti je najlepšie využiť split (delený) systém. Ten pozostáva z jednej vnútornej jednotky, ktorá byt chladí a jednej vonkajšej. Tá slúži na odvod teplého vzduchu z miestnosti. „Mnoho ľudí si myslí, že pri klimatizovaní sa prebytočné teplo stratí. No nie je to pravda, keďže všade platí zákon zachovania hmotnosti a energie. Teplo teda musíme z miestnosti dostať von,“ vysvetľuje Balaj.

Kam s prebytočným teplom?

Práve to býva problém mobilných klimatizácií, ktoré žiadnu vonkajšiu jednotku nemajú. Pozostávajú iba z jednej vnútornej, pričom teplo sa von odvádza hadicou. Tá je však pomerne hrubá, keďže jej priemer je približne 15 centimetrov. „Ak ju iba vystrčíme z okna, teplý vzduch sa nám bude vracať do miestnosti. K dispozícii sú síce adaptéry, no tie sú dostupné iba pre okná, ktoré sa otvárajú vysúvaním dohora a na Slovensku nie sú vôbec bežné,“ upozorňuje Balaj.

Navyše, pri mobilnej klimatizácii treba počítať aj s tým, že jej kompresor sa (podobne ako pri chladničke) ohrieva. Zohrieva tak vzduch v miestnosti, ktorý sa však klimatizácia snaží vychladiť. Výsledkom je, že efektivita mobilných klimatizácií je výrazne nižšia než tých splitových. Z pohľadu dosiahnutia teplotného komfortu môžu za splitovými zaostávať až o polovicu. Výsledkom je, že na dosiahnutie rovnakej teploty v izbe sa môže minúť až o 80 percent elektriny viac než pri delenej klimatizácii.

„V prípade, ak chce niekto chladiť viac izieb, mal by už automaticky uvažovať o multisplit systéme. Ten pozostáva z jednej vonkajšej a viacerých vnútorných jednotiek. Najväčším omylom majiteľov bytu či domu totiž je, ak dajú klimatizačnú jednotku do chodby s cieľom vychladiť si celý byt. Klimatizácia vtedy chladí už vychladený vzduch, pričom v ostatných miestnostiach je stále teplo. Preto by každá z chladených miestností mala mať svoju vlastnú klimatizačnú jednotku.

Nízky výkon znižuje životnosť

Samozrejme, dôležitý je aj výkon klimatizácie. Ak je poddimenzovaná, nebude stíhať vychladiť miestnosť, pôjde na maximum, čo znižuje jej životnosť a zvyšuje prevádzkové náklady. No dostatočne výkonná jednotka vychladí priestor za kratší čas a následne sa sama „stíši“, vďaka čomu môžete ušetriť.
Pre miestnosť s rozmermi 5 x 4 metre by mala mať minimálny výkon 1 600 W chladiaceho výkonu. V prípade menšej spálne s rozmermi napríklad 4 x 3 metre, postačuje 1 000 W.

Koľko to stojí?

Mnohí ľudia sa napriek stále teplejším letám klimatizácií vyhýbajú. Časť sa bojí o zdravie, iní sa zas obávajú vysokých účtov za elektrinu. Rozumným klimatizovaním sa však dá vyhnúť jednému i druhému. „Byty netreba chladiť na príliš nízku teplotu, aby sa organizmus vyhol teplotným šokom.
To sa zároveň prejaví aj na spotrebe. Tá pri priemernom trojizbovom byte s výmerom 80 m2 môže dosiahnuť zhruba 360 kWh ročne. To pri priemernej cene za kW vychádza na 48 eur v prípade, že ju využívame počas 20 dní za mesiac a teplotu znižujeme v priemere o 9 °C,“ hovorí Balaj.

01 - Modified: 2024-03-29 17:46:49 - Feat.: - Title: Meteorológovia očakávajú cez víkend prvý letný deň tohto roka, teplo bude aj v pondelok 02 - Modified: 2024-03-21 12:30:00 - Feat.: - Title: Aké bude počasie toto leto? Poznáme prvú predpoveď, vedci na ňu použili neobvyklú metódu 03 - Modified: 2024-03-14 14:29:56 - Feat.: - Title: Pokles sa bude biť s rastom. Realitný trh tento rok očakáva premenlivý vývoj cien bytov, tvrdí analytik 04 - Modified: 2024-03-08 10:16:50 - Feat.: - Title: Na Mlynských nivách sa začína výstavba rezidenčného domu Millhaus. Projekt má priniesť viac ako 150 bytov 05 - Modified: 2024-03-05 13:22:33 - Feat.: - Title: Výstavba ako na bežiacom páse: po vyše dekáde sa objem postavených bytov dostal na rekordné čísla
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
03. máj 2024 20:53