StoryEditor

Chcete mať plnú peňaženku? Tu je desať rád, ako to urobiť

23.03.2017, 23:14
Autor:
kokkok
Niektoré štúdie tvrdia, že peniaze vás oberajú o priateľov. Iné zase hovoria o negatívnych emóciách s nimi spojenými. Zlatou strednou cestou, ktorá vám prinesie viac peňazí v peňaženke, je počúvať dávno známe a osvedčené rady.

Peniaze musíte nielen pozitívne prijať, ale si ich aj vážiť. A presne v duchu zvykov starých rodičov šetriť a starostlivo si ich aj odkladať.

„Zaujímavé tiež je, aké emócie človekom prebehnú, keď sa o peniazoch rozpráva. Mnohí majú negatívny pocit. Dokonca ich vnímajú ako zlo,“ vraví finančná analytička Viera Mamojkovová z OVB Allfinanz Slovensko. Aj keď väčšina peniaze chce, zároveň ich odmieta. „Ak sa k peniazom budete správať racionálne a vytvoríte si finančný plán, budú sa vám finančné rozhodnutia robiť ľahšie,“ vraví analytička a ponúka desať tipov, ako naplniť peňaženku.

1. Spíšte si mesačné výdavky
Len tak zistíte, koľko míňate na rôzne zbytočnosti a máte šancu to zmeniť.

2. Skúste si zostaviť jedálny lístok na celý týždeň
Zapojte celú rodinu. Deti sa môžu cítiť ako v reštaurácii, tým, že si objednajú u vás svoje obľúbené jedlo. Vy zasa budete presne vedieť, čo potrebujete a nekúpite zbytočnosti. A dobré je aj to, že budete spolu tráviť čas. Spojíte tak príjemné s užitočným.

3. Buďte šetrní pri umývaní riadov
Ak riad nie je silne znečistený, stačí program v umývačke nastaviť na 50 °C namiesto 60 °C. Ušetríte tým 30 percent energie.

4. Nerozmrazujte mikrovlnkou
V mikrovlnke rozmrazujte výnimočne, spotrebujete zbytočne veľké množstvo energie. Nebuďte lenivý a potraviny radšej vyberte z mrazničky deň vopred.

5. Prejdite si ponuky káblových operátorov
Ak už napríklad nepoužívate pevnú linku, overte si možnosť jej zrušenia.

6. Prezerajte regály a skontrolujte si pokladničný doklad
Regály v predajniach umiestnené vo výške očí ponúkajú ten najdrahší tovar. Stačí sa zohnúť a často nakúpite výhodnejšie. Skontrolujte si účet pri pokladni. Niekedy sa stane, že na bloku nájdete tovar započítaný viac-krát.

7. Využite stránky ponúkajúce zľavy či zľavové kupóny
Internet je plný možností využiť zľavu. Dôležité je, aby sa hodila pre vašu potrebu. A preverte si, či zľava náhodou nie je iba „naoko“.

8. Vypýtajte si zľavu aj priamo v obchode
Nebojte sa vyjednávať. Budete prekvapení, koľko obchodníkov sa už s takýmto spôsobom „obchodovania“ stretlo.

9. Dajte si do peňaženky určitú čiastku peňazí
Kartu si vyberte, dáva vám psychologický signál, že peňazí je dosť. Ľahko sa môže stať, že nakúpite aj nepotrebné.

10. Skontrolujte si bankové poplatky
Ak sa poplatky vo vašej banke menili, zistite si, čo sa zmenilo a ako predísť vyšším poplatkom.

A ešte jedna rada na záver: Ak si budete pravidelne odkladať časť výplaty a tvoriť si rezervu, dokážete budúcnosť, po finančnej stránke, ľahšie zvládnuť. Aj keď to nie je vždy jednoduché, ideálne je odložiť si z každej výplaty desať percent.

01 - Modified: 2024-04-15 08:30:00 - Feat.: - Title: Drahé palivo na pumpách? Poradíme vám, ako dokážete znížiť spotrebu vášho auta 02 - Modified: 2024-04-15 09:00:00 - Feat.: - Title: Podnikanie formou franšízingu rastie na popularite. Čoraz častejšie aj v oblasti financii 03 - Modified: 2024-04-14 20:37:28 - Feat.: - Title: Slováci sa pustili do investícií smelšie. V tomto držíme peniaze 04 - Modified: 2024-04-12 07:00:00 - Feat.: - Title: Si študent? Môžeš získať niekoľkotisícové štipendium na štúdium kdekoľvek na svete. Poznáme presné sumy 05 - Modified: 2024-04-11 11:19:54 - Feat.: - Title: Myslia ľudia na Slovensku pri životnom poistení aj na riziko hospitalizácie?
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
16. apríl 2024 14:25