StoryEditor

20 otázok a odpovedí o kupovaní pôdy

Slovensko mení podmienky nákupu poľnohospodárskych pozemkov. Zmeniť sa má zákon o pôde, ale pripravuje sa aj nový ústavný zákon, ktorý pribrzdí predaj pôdy zahraničným záujemcom. Na otázky týkajúce sa nových pravidiel predaja a nákupu parciel odpovedajú viacerí experti.

Odpovedá:
Janka Leitnerová, združenie Vidiecka platforma

1.
Dôvod zmeny

Prečo musí Slovensko zmeniť podmienky nákupu poľnohospodárskej pôdy?
V súčasnom platnom zákone je podmienka, že vlastniť pôdu môžu tí, ktorí majú aspoň desať rokov trvalý pobytu na Slovensku a aspoň tri roky podnikajú v agrobiznise. To ale podľa Únie prekáža voľnému pohybu osôb a kapitálu. Cudzinci však tento zákon bez problémov obchádzajú a k pôde sa dostanú napríklad tak, že kúpia firmu, ktorá pozemky vlastní. To sú tie najväčšie riziká, ktoré sa zákonom o pôde, prijatom pred dva a pol rokom, nepodarilo odstrániť. Preto združenie Vidiecka platforma iniciovalo zmenu legislatívy.

2.
Nové pravidlá

Ako by sa mal zákon o pôde zmeniť? Hovorí sa dokonca aj o ochrane pôdy formou zmeny ústavy.
Mal by sa prijať ústavný zákon o ochrane poľnohospodárskej pôdy, teda malo by sa nájsť 91 poslancov, ktorí by nové pravidlá schválili. Chceme zabrániť hlavne tomu, aby zahraničné právnické osoby mohli skupovať na Slovensku poľnohospodárske pozemky. Ústavný zákon by mal stanoviť nasledovné: poľnohospodársku pôdu by mali mať právo kupovať len občania Slovenskej republiky. Cudzinci – fyzické osoby by mali mať toto právo až po získaní slovenského občianstva. Zahraničné spoločnosti nemajú mať možnosť nadobudnúť poľnohospodárske pozemky a ani kúpiť firmu, ktorá ich vlastní. Inými slovami, nemali by získať vlastnícke práva k poľnohospodárskym pozemkom. Zahraničné spoločnosti by v budúcnosti mohli kupovať len podniky bez pôdy.

3.
Súlad s právom EÚ

Nebudú nové pravidlá v rozpore s legislatívou Európskej únie a prístupovou zmluvou Slovenska k Únii?
Pravidlá zamerané na cudzincov by nemali byť v rozpore s prístupovou zmluvou Slovenska k Európskej únii. V súčasnosti sa snažíme získať pre náš návrh dostatočný počet poslancov národnej rady. Oslovili sme právnikov, aby návrhy nových predpisov boli v súlade s európskou legislatívou. Nový ústavný zákon by mohol začať platiť v priebehu budúceho roku.

4.
Pripravenosť na zmeny

Ako máte pripravený návrh ústavného zákona o pôde? Ste si istí, že ho parlament prijme?
Myslím si, že všetko máme d...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-03-22 12:57:52 - Feat.: - Title: Izrael oznámil rozsiahle zabratie pôdy na Západnom brehu Jordánu. Osady sú zdrojom napätia 02 - Modified: 2024-02-25 10:23:38 - Feat.: - Title: Britské múzeum hľadá fanúšika Taylor Swift. Chce mu zveriť úlohu oficiálneho poradcu, toto všetko bude mat na starosti 03 - Modified: 2024-02-20 14:30:00 - Feat.: - Title: Poškodilo vám vyčíňanie počasia parcelu? Štát vám môže poskytnúť nižší nájom 04 - Modified: 2024-01-25 18:30:33 - Feat.: - Title: Trumpov exporadca Navarro odsúdili na štyri mesiace väzenia kvôli pohŕdaniu kongresom 05 - Modified: 2023-12-15 23:00:00 - Feat.: - Title: Chcete premeniť poľnohospodársku pôdu na stavebnú parcelu? Nebude to zadarmo
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
26. apríl 2024 17:00