StoryEditor

Ako si môžete „preniesť“ dovolenku. Radí expertka

21.10.2016, 00:01
Autor:
(tur)(tur)
Ak si zamestnanec nestihne vyčerpať dovolenku, môže si ju „preniesť“ do ďalšieho roka. Musia sa však splniť viaceré podmienky.

Ak zamestnancovi vznikne nárok na dovolenku za kalendárny rok, t.j. 20 dní, resp. 25 dní (ak už dosiahol 33 rokov), zamestnávateľ je povinný mu počas roka určiť čerpanie aspoň štyroch týždňov dovolenky.

Ak si zamestnanec túto dovolenku nemôže vyčerpať v aktuálnom kalendárnom roku preto, že zamestnávateľ neurčí jej čerpanie pre prevádzkové dôvody, alebo pre prekážky v práci na strane zamestnanca, napríklad zamestnanec bol dlhodobo práceneschopný, zamestnávateľ mu túto dovolenku „prenesie“ do nasledujúceho roka.

Prenesenú dovolenku určí zamestnancovi na čerpanie tak, aby sa vyčerpala najneskôr do konca kalendárneho roka, do ktorého bola prenesená.

Platia nasledovné pravidlá:
1. Zamestnávateľ by mal určiť zamestnancovi čerpanie aspoň 4 týždňov dovolenky v roku (ak jeho pracovný pomer trval počas celého roka); nie je pritom podstatné, či bude zamestnanec čerpať minuloročnú alebo aktuálnu dovolenku, dôležitý je rozsah jej čerpania, t.j. aspoň 4 týždne, inak nedôjde k naplneniu účelu dovolenky
2. Nárok na dovolenku za príslušný kalendárny rok je možné, ak sa nevyčerpá, „preniesť“ do nasledujúceho roka; Počet dní nevyčerpanej dovolenky je však možné „preniesť“ len do nasledujúceho roka, t.j. nie je ju možné prenášať donekonečna každý rok, a taktiež sa zamestnanec nemôže spoliehať na to, že zvyšok nevyčerpanej dovolenky z prechádzajúcich rokov mu zamestnávateľ automaticky preplatí.

V Zákonníku práce sú zadefinované osobitné prípady, kedy sa nevyčerpaná dovolenka zamestnancovi zachová a prenáša sa mu aj niekoľko rokov (smernica Európskeho parlamentu a Rady 2003/88/ES o niektorých aspektoch organizácie pracovného času, čl. 7).

Ide o tieto prípady:
ak si zamestnankyňa (zamestnanec) nemôže vyčerpať dovolenku pre čerpanie materskej dovolenky alebo rodičovskej dovolenky ani do konca nasledujúceho kalendárneho roka, nevyčerpanú dovolenku jej (mu) zamestnávateľ poskytne po skončení materskej dovolenky alebo rodičovskej dovolenky
Upozornenie: Na prehĺbenie starostlivosti o dieťa je zamestnávateľ povinný poskytnúť zamestnancovi, ktorý o to požiada, rodičovskú dovolenku až do 3 rokov veku dieťaťa, príp. do 6 rokov veku dieťaťa (ak má dlhodobo nepriaznivý zdravotný stav). Uvedené môže mať za následok, že nárok na dovolenku môže byť zachovaný aj niekoľko rokov, predovšetkým v prípade tzv. „reťazových pôrodov (viac pôrodov (detí) po sebe)
ak si zamestnanec nemôže vyčerpať dovolenku, pretože bol uznaný za dočasne pracovne neschopného pre chorobu alebo úraz, ani do konca nasledujúceho kalendárneho roka, nevyčerpanú dovolenku mu zamestnávateľ poskytne po skončení dočasnej pracovnej neschopnosti zamestnanca
ak si zamestnanec nemôže vyčerpať dovolenku, pretože bol dlhodobo uvoľnený na výkon verejnej funkcie alebo odborovej funkcie, nevyčerpanú dovolenku mu zamestnávateľ poskytne po skončení výkonu verejnej funkcie alebo odborovej funkcie.

Príklad: Zamestnankyni (22 rokov) zostal z roku 2014 nárok na 10 dní dovolenky. V roku 2014 nastúpila na materskú dovolenku a po jej vyčerpaní na rodičovskú dovolenku. Čo bude so „starou dovolenkou“ z roku 2014, ktorú si nestihla vyčerpať v roku 2014 a ani do konca roka 2015 z dôvodu nástupu na materskú dovolenku, ak sa plánuje vrátiť do práce 1.10.2016?

Vzhľadom na to, že si zamestnankyňa nemohla vyčerpať dovolenku z predchádzajúcich rokov z dôvodu čerpania materskej dovolenky a následne rodičovskej dovolenky, zamestnávateľ jej nevyčerpanú dovolenku poskytne po návrate do práce z rodičovskej dovolenky.
Z uvedeného vyplýva, že zostatok dovolenky z roku 2014 v rozsahu 10 dní jej zostane zachovaný a bude sa „prenášať“ až do doby, kedy sa vráti do práce po skončení rodičovskej dovolenky.

Pochybenia zamestnávateľov a zamestnancov:
zamestnávateľ nezachová zamestnancovi po návrate z materskej alebo rodičovskej dovolenky nárok na nevyčerpanú dovolenku, na ktorú mu vznikol nárok pred nástupom na materskú alebo rodičovskú dovolenku.

zamestnanci sa domnievajú, že dovolenka, ktorú si nevyčerpajú ani do konca nasledujúceho roka sa im v plnom rozsahu preplatí. Nie je to tak, inšitút dovolenky je určený na odpočinok a regenáraciu a nie na preplatenie nevyčerpaných dní.

Dovolenka sa môže preplatiť len v jedinom prípade, ak si ju zamestnanec nemohol vyčerpať z dôvodu skončenia pracovného pomeru.

POZOR

Prečítajte si aj tieto články o pravidlách týkajúcich sa dovoleniek:
1. Čo viete o svojich právach na dovolenku? Kde robia firmy chyby? Rady a príklady
2. Kedy sa zamestnancovi kráti dovolenka. Radí vám expert
3. Nevzdajte sa práva na oddych. Tu sú pravidlá čerpania dovolenky

autor: Iveta Matlovičová, Mzdová agentúra Maxim  

01 - Modified: 2024-03-26 23:00:00 - Feat.: - Title: Nezamestnaní môžu najnovšie dostať až 190 eur. O čo ide a aké podmienky musíte splniť? 02 - Modified: 2024-01-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Od januára stúpli úrazové dávky. Koľko po novom dostanete? (+ tabuľka) 03 - Modified: 2023-10-17 11:40:38 - Feat.: - Title: Tínedžer zažil tvrdú realitu. V kaviarni mu dali 8-hodinovú službu, zosypal sa ešte pred polovicou zmeny 04 - Modified: 2023-05-16 21:05:32 - Feat.: - Title: USA odsúdili zatknutie bývalého zamestnanca svojej misie v Rusku. Obvinenia sú nepodložené, tvrdí 05 - Modified: 2023-03-29 12:05:43 - Feat.: - Title: Cestujete za prácou mimo Slovenska? Tieto veci si môžete zaúčtovať do nákladov
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
19. apríl 2024 07:59