StoryEditor

Štát sprísnil predaj pôdy. V Európe však nie sme výnimka

Aké nové regule platia pri predaji pôdy, hľadaní kupca, pri zámenných zmluvách či vyvlastňovaní? Viete, čo môžete požadovať od štátu pri výkupe pôdy? Odpovedia vám naši experti.

1.
Zmeny v predaji a kúpe pôdy

Novela zákona o pôde v minulom roku obmedzila predaj pozemkov prostredníctvom zámenných zmlúv. Ako?

Poľnohospodársku pôdu ste mohli do júna minulého roka predať takmer komukoľvek a za hocičo. To však už neplatí. Novela priniesla hlavne zmeny v zámenných zmluvách. V praxi sa totiž zneužívali vo viacerých smeroch: pozemky sa začali zamieňať za hnuteľné veci, ďalej – výmeny pozemok za pozemok sa začali robiť v neprimeraných výmerách a napokon – status blízkej alebo príbuznej osoby (nevyhnutná podmienka výmeny) sa začal preukazovať nielen verejnými listinami, ale aj čestným vyhlásením. Od júla 2016 platia tieto zmeny. Pozemky sa už nesmú zamieňať za hnuteľné veci. Výmena pozemku za pozemok môže byť len v prípade, že ich hodnoty sú porovnateľné, pričom hodnoty zamieňaných pozemkov sú porovnateľné vtedy, ak ich rozdiel nie je väčší než 10 percent. Čestné vyhlásenie o tom, že ide o blízku alebo príbuznú osobu, sa zo zákona celkom vypustilo.

2.
Postup pri zmene majiteľa v obci

Ako mám postupovať, ak chcem predať poľnohospodársku pôdu a nájdem si kupca vo svojej obci?

Ak ste predávajúci, ktorý ponúka pozemok, dohodnete sa s ním na takej cene, o ktorej rozhodnete podľa vlastnej vôle. Od starostu obce alebo od regionálneho úradu agrokomory si vyžiadate potvrdenie, že v obci podnikáte v poľnohospodárstve. Doklad o tom musíte priložiť k zmluve o predaji. S kupcom spíšete zmluvu, či už u notára, alebo právnika, ale môžete to urobiť aj bez nich. Nezabudnite, že prednostné právo na kúpu vašej pôdy majú družstvá, agropodniky a samostatne hospodáriaci roľníci vo vašej alebo v susednej obci, kde sa pozemok nachádza.

3.
Postup pri zmene majiteľa mimo obce

Čo ak si na svoj pozemok nenájdem kupca vo svojej obci, čo mám robiť?

V 1. kole musíte hľadať kupca v obci susediacej s tou, v ktorej sa pôda nachádza. Ak kupca tam nenájdete, v 2. kole ho môžete hľadať hocikde inde na Slovensku. Musí to však byť farmár, ktorý podniká v poľnohospodárstve najmenej tri roky. Okresný úrad vydá kupcovi, s ktorým sa dohodnete, do 30 dní osvedčenie – ak spĺňa podmienky podľa zákona. Nezabudnite, že podmienkou je, že kupcom musí byť agropodnikateľ, ktorý najmenej tri roky pôsobí v poľnohospodárstve a má na Slovensku pobyt alebo sídlo aspoň 10 rokov. Ak nenájdete kupca nikde na Slovensku, v 3. kole ho môžete hľadať, či už fyzickú...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-25 09:00:00 - Feat.: - Title: Máte záujem získať parcelu alebo ju darovať? Takýto je postup 02 - Modified: 2024-03-02 18:15:00 - Feat.: - Title: Štát si za dva mesiace požičal 60 percent celoročného plánu, môže ho prekročiť 03 - Modified: 2024-02-25 10:23:38 - Feat.: - Title: Britské múzeum hľadá fanúšika Taylor Swift. Chce mu zveriť úlohu oficiálneho poradcu, toto všetko bude mat na starosti 04 - Modified: 2024-01-25 18:30:33 - Feat.: - Title: Trumpov exporadca Navarro odsúdili na štyri mesiace väzenia kvôli pohŕdaniu kongresom 05 - Modified: 2024-01-05 10:02:45 - Feat.: - Title: Aké druhy parciel sa dajú kúpiť od štátu a platíte aj nejakú daň? Pre HN odpovedá advokát
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
27. apríl 2024 12:20