StoryEditor

Máte problémy s pozemkom a neviete ako ich riešiť? Experti HN vám poradia

18.04.2015, 05:15
Autor:
turtur
Ako si ohradiť pozemok, či získať späť pôdu, ktorú si privlastnil sused? Na otázky odpovedá Jiří Sixta, partner advokátskej kancelárie Glatzová & Co.

Vlastníte záhradu či pole, no sused, ktorý má pozemok pri vašom, vám „pije krv“? Chceli by ste si svoju pôdu ohradiť, alebo vyriešiť spor okolo pozemku, o časť ktorého vás sused obral? Tu sú dve ukážky z množstva odpovedí expertov pre HN.  
Oveľa viac sa o katastri, pozemkoch a ako ich spravovať a chrániť, dozviete v pondelkových Hospodárskych novinách.


Na tieto otázky odpovedal pre HN Jiří Sixta, partner advokátskej kancelárie Glatzová & Co. 

 

 OTÁZKA
Ako má postupovať vlastník pozemku, ktorý ho chce oddeliť plotom od susedovho? Potrebuje na to jeho povolenie?

ODPOVEĎ
Plot je podľa stavebného zákona považovaný za drobnú stavbu. Na jeho postavenie tak stačí ohlásenie vlastníka pozemku (stavebníka) podané na príslušnom stavebnom úrade. So stavbou môže stavebník začať po doručení písomného oznámenia stavebného úradu, že nemá proti stavbe plotu námietky.
Stavebný úrad však môže určiť, že stavbu oplotenia možno uskutočniť len na základe stavebného povolenia. Pôjde najmä o prípady, keď stavebný úrad potrebuje uložiť podmienky pre uskutočnenie stavby alebo uskutočniť konanie aj so susedmi. V takom prípade je možné so stavbou plotu začať až po právoplatnosti stavebného povolenia. 
Ohlásenie drobnej stavby obsahuje:
– meno, priezvisko (názov) a adresu (sídlo) stavebníka
– účel, rozsah a miesto stavby
– druh a parcelné číslo pozemku podľa katastra nehnuteľností 
– ak ide o stavby uskutočňované svojpomocou, vyhlásenie kvalifikovanej osoby, že bude zabezpečovať vedenie uskutočňovania stavby
– ak sa pri uskutočňovaní stavby majú použiť susedné nehnuteľnosti, vyjadrenie vlastníka tejto nehnuteľnosti.

K ohláseniu drobnej stavby je potrebné priložiť:
– list vlastníctva alebo doklad o inom práve užívania pozemku (napr. nájomná zmluva),
– jednoduchý situačný výkres v dvoch vyhotoveniach, ktorý obsahuje vyznačenie umiestnenia oplotenia na pozemku vrátane odstupov od hraníc so susednými pozemkami a od susedných stavieb a stavebné riešenie stavby,
– jednoduchý technický opis stavby,
– rozhodnutia, stanoviská, vyjadrenia, súhlasy, posúdenia alebo iné opatrenia dotknutých orgánov štátnej správy.

Plot na vlastnom pozemku
V prípade stavby oplotenia výlučne na svojom pozemku stavebník súhlas suseda nepotrebuje. Musí však pri tom dbať, aby plot nepresahoval na vedľajší pozemok. Pokiaľ postačí režim ohlásenia stavby, sused nebude ani účastníkom konania pred stavebným úradom. 
Ak by stavebný úrad určil, že oplotenie podlieha stavebnému povoleniu, sused by sa stal účastníkom stavebného konania s právom podávať proti oploteniu námietky. Ani v takom prípade sa však súhlas suseda nevyžaduje. O jeho prípadných námietkach by však rozhodoval stavebný úrad. 
Stavebníkovi však v žiadnom z uvedených prípadov nevzniká voči susedovi nárok na náhradu nákladov, ktoré mu pri výstavbe plota vznikli.

Ak oplotenie zasahuje na pozemok suseda (čo je v prípade stavby plotu na hranici pozemkov pravdepodobné), je jeho stavba možná len so súhlasom suseda. Súčasťou dohody medzi susedmi môže byť aj dohoda o rozdelení nákladov na zriadenie oplotenia na jeho opravy.
Dohodu odporúčame uzavrieť písomne. Ohlásenie stavby plota v takomto prípade podáva jeden zo susedov a priloží sa k nemu vyjadrenie vlastníka susednej nehnuteľnosti.


OTÁZKA
Ako má postupovať vlastník poľnohospodárskej pôdy (pasienka, ornej pôdy a pod.), ak si jeho sused napríklad pri oraní „prihodil" kúsok z jeho pozemku k svojmu?

ODPOVEĎ 
V prvom rade odporúčame osloviť geodeta, ktorý dokáže vytýčiť a v teréne vyznačiť hranicu pozemkov s presnosťou na centimetre. Ak sused aj po presnom vyznačení hraníc v teréne od užívania Vášho pozemku neupustí, je možné požiadať o pomoc obecný úrad. Ten má podľa Občianskeho zákonníka právo predbežne zakázať zásah do posledného pokojného stavu, teda stavu, kedy poškodený vlastník zabranú časť svojho pozemku užíval. Obec môže susedovi prikázať, aby pozemok vrátil do pôvodného stavu. 
Ktorýkoľvek zo susedov sa napokon môže domáhať nápravy pred všeobecným súdom prostredníctvom žaloby na zdržanie sa zásahov do vlastníckych práv a navrátenie pozemku do pôvodného stavu. Súd v takom prípade bude posudzovať, kto je vlastníkom spornej časti pozemku a kto má právo ho užívať. 
Pre vyššie uvedený postup nie je rozhodujúce, či sú susedia fyzické alebo právnické osoby. 


 

01 - Modified: 2007-05-13 21:21:00 - Feat.: 0 - Title: Zlato získala Kanada
01 - Modified: 2024-04-17 09:36:15 - Feat.: - Title: Nová povinnosť pre autá od júla 2024: Znamená stopku pre obľúbené fiaty i porsche 02 - Modified: 2024-03-22 12:57:52 - Feat.: - Title: Izrael oznámil rozsiahle zabratie pôdy na Západnom brehu Jordánu. Osady sú zdrojom napätia 03 - Modified: 2024-03-27 10:00:24 - Feat.: - Title: Už od pondelka si na katastri priplatíte. Takéto sú nové sumy (+ tabuľka) 04 - Modified: 2024-02-15 13:08:04 - Feat.: - Title: Tragická správa pre našu krajinu. Slovensko nedokáže dostatočne chrániť ženy pred násilím, zhodujú sa odborníčky 05 - Modified: 2024-02-13 08:02:24 - Feat.: - Title: Na katastri si od apríla priplatíte. Koľko vás po novom bude stáť napríklad geometrický plán? (+ tabuľka)
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
26. apríl 2024 08:33