StoryEditor

Rušenie eseročiek je trend. Spôsobov, ako na to, je viac

09.06.2014, 00:05
Počty s. r. o. začali klesať. Dôvod? Daňová licencia, kvôli ktorej sa majitelia zbavujú firiem. Ponúkame návod, aké spôsoby rušenia je možné využiť.

Máte „spiacu" eseročku, za ktorú sa neoplatí odvádzať daňovú licenciu, a preto ju chcete zrušiť? Najvhodnejší by bol jej predaj alebo likvidácia. Sú však aj ďalšie spôsoby, ako sa firmy zbaviť.

Daňové licencie zobudili na Slovensku trh s rušením eseročiek," potvrdil pre HN právnik Ján Marônek najnovší podnikateľský trend.

Predovšetkým licencie stoja podľa expertov za tým, že spoločnosti s ručením obmedzeným sa začali vo veľkom likvidovať, fúzovať či rušiť. Svedčia o tom aj štatistiky daňovej správy. Kým ešte na prelome rokov 2013/2014 ich pribúdalo každý mesiac približne dvetisíc, v apríli tohto roka sa ich nárast po dlhých mesiacoch po prvýkrát pribrzdil, pričom z apríla na máj ich medzimesačne pribudlo len okolo 600. A v máji ich počet prvýkrát klesol – spadol na číslo 224 782.

„Rušenie firiem sa eseročiek týka najviac preto, lebo v tejto skupine je aj najviac nízkopríjmových a nízkomaržových podnikateľov,“ povedal podnikový ekonóm Andrej Révay. Pri týchto podnikateľoch je podľa neho zisk často nižší, než je daňová licencia. Logicky sa jej preto chcú vyhnúť. „Okrem toho v tejto skupine sú podnikatelia, ktorí často čakajú len na príležitostné aktivity v biznise, a pre tie sa platiť licenciu neoplatí,“ dodal ekonóm.

Mnohí najmä menší podnikatelia, ktorí už vlani stáli pred výberom medzi živnosťou a eseročkou a priklonili sa k prvej možnosti, sa dnes rozhodujú znova. „Ľudia sa ma vypytujú, či si radšej ponechať živnosť alebo firmu. Majú porobených viac eseročiek, no nie preto, aby špekulovali, ale preto, že v obchode niekedy potrebujete oddeliť biznisy, aby sa vám nemiešali, ak máte rôzne kontrakty. Ľudia nechcú miešať jablká s hruškami,“ argumentuje účtovná poradkyňa Eva Darášová.

Ministerstvo financií predpokladá, že vďaka licenciám dôjde k „prečisteniu“ obchodného registra. „V súčasnosti existujú tisícky tzv. mŕtvych podnikateľských subjektov, ktoré nekomunikujú so štátom. Zníženie počtu firiem platiacich DPH môže pomôcť aj v boji proti daňovým podvodom,“ informovalo tamojšie tlačové oddelenie. Podľa jeho údajov dokonca až 60 percent spoločností neplatí dlhodobo žiadne dane z príjmu. „Ak by platila rovnica, že s rastom nových s. r. o. rastú priamo úmerne aj príjmy rozpočtu, Slovensko by ho malo prebytkový. U nás vlani zaniklo približne toľko eseročiek, ako v dvakrát väčšom Česku," uviedlo tlačové oddelenie.


Čo dnes nájdete v štvorstranovej prílohe Podnikanie

– aké možnosti si môžete vybrať, ak sa chcete zbaviť eseročky
– prinášame podrobný návod, ako realizovať likvidáciu firmy
– koľko vás to bude stáť
– pozrite si aj príklad s. r. o. z praxe, ako jej licencia prehĺbi stratu

 

Špecializovanú prílohu nájdete v dnešných tlačených HN. 

Alebo si môžete jednoducho objednať pdf vydanie cez SMS na váš mail TU (aktuálne v deň vyjdenia t. j. v pondelok 9. júna 2014).

01 - Modified: 2006-06-18 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Ľudia zlepšeniu veľmi neveria
01 - Modified: 2024-04-23 14:01:19 - Feat.: - Title: Na Slovensku podniká takmer trikrát viac mužov, ako žien 02 - Modified: 2024-04-22 17:32:51 - Feat.: - Title: Zistenie HN: Multimiliónový biznis hlinikárov z Ľupče je zachránený. Dlhy majú splatiť najmä vďaka investíciám 03 - Modified: 2024-04-22 10:00:00 - Feat.: - Title: Kraľuje sociálnym sieťam a láka na extrémne zľavy. Za globálnym úspechom značky Shein sa však skrýva omnoho viac 04 - Modified: 2024-04-15 13:42:00 - Feat.: - Title: Alagič sa kajá: Firma jej zrušila biznisovú spoluprácu kvôli Pellegrinimu. Najprv penila, teraz toto! 05 - Modified: 2024-04-03 14:35:49 - Feat.: - Title: Prezident má významný vplyv aj na podnikateľské prostredie
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
05. máj 2024 19:27