StoryEditor

Ľudia zlepšeniu veľmi neveria

19.06.2006, 00:00

Myslíte si, že po voľbách sa budete mať lepšie ako v uplynulom období? Aká vládna zostava by to zaručila? Na tieto otázky, ktoré včera popoludní HN položili v Bratislave desiatkam jej obyvateľov a návštevníkov, väčšina z opýtaných nevedela, alebo nechcela odpovedať. Ešte menej z nich súhlasilo s uverejnením svojej fotografie. Tí, ktorí vyslovili názor, si myslia, že lepšie bude, len ak nastane pokrok v zdravotníctve, školstve, justícii a v celkovej morálke spoločnosti.

Peter, 62-ročný pracovník strážnej služby

"Či sa budeme mať lepšie? Ťažko povedať. Raz mi Dzurinda pri náhodnom stretnutí rozprával, že ako premiér vie pri zostavovaní vlády navariť len taký guláš, aké mu dajú mäso. Volil som síce Dzurindu, ale aj on má vo svojej zostave ľudí, ktorí charakter len predstierajú. Ale pani Radičová to nehrá, je úprimná. Kým sa neurobí poriadok v justícii a na súdoch, dobre nebude. Sú tam sudcovia, ktorí sa angažovali za komunistov."

Július, ktorý sa za svoje protikorupčné básne považuje za neuznaného básnika

"Už dlho som diskriminovaný. Nemôžem vydať žiadnu knižku, lebo súčasná moc ma znemožňuje. Mohlo by mi byť jedno, kto bude vo vláde. Som však demokrat, a preto nemám rád Fica, Mečiara, ba ani Dzurindu. Prví dvaja to netiahnu do Európy, ale na východ do Ruska. Preto sa obávam, že lepšie nebude, lebo Fico asi zostaví vládu."
Pavla, 24 rokov

"Ak bude vo vláde SNS a ĽS-HZDS, lepšie nebude. Som za KDH, lebo tam sú rozumní ľudia. Želám si, aby nová vláda urobila v republike poriadok, lebo vládne tu mafia. Policajtov na uliciach príliš nevidieť. Išla som na bicykli z Devína do Bratislavy. Namiesto šesťdesiatky okolo mňa jazdili autá viac ako stovkou a policajti sa len prechádzali."

pani Mája, 60 rokov:

"Ak sa pravicové snahy súčasnej vlády mierne skorigujú väčším sociálnym cítením, nemám nič proti reformám. Ak ľavica a pravica trochu zľavia zo svojich zámerov, žilo by sa nám lepšie. A do toho primiešať trochu SNS, lebo vo vláde by ju malo byť cítiť. S takýmto vývojom by som bola spokojná. Okrem sociálnej politiky treba zlepšiť školstvo a zdravotníctvo. Našťastie nebývam chorá, ale vidím, koľko ľudí má problémy s platením za lieky."

Michal, dôchodca, 62 rokov:

"Nič príjemné nás asi nečaká. Voľby dopadli ináč, ako som si myslel, ale smerovanie vlády by sa v zásade nemuselo meniť. Víťazná strana nahučala ľuďom, že súčasná vláda je pravicová. Ale aký je Dzurinda pravičiar? Veď možno vyšiel ešte z chudobnejšej rodiny ako jeho najväčší rival Fico. Ten dehonestuje výsledky tejto vlády, ale sám nemá nič v talóne. Nie je vylúčené, že vláda, ktorú zostaví, dlho nevydrží a znova budú predčasné voľby."

Ľubomír, 37 rokov

"Uvítal by som vládu so zástupcami tretieho sektora, ktorí by podporovali ľudské práva. mali by v nej byť aj feministky, ekológovia. A ako gay by som uvítal v parlamente poslancov, ktorí by boli priaznivo naklonení gay-lesbickej menšine. Za tejto vlády sme v snahe po legalizácii registrovaného partnerstva nepostúpili, ale teraz to bude ešte ťažšie. Lebo Fico povedal, že gay-lesbické partnerstvá nebude podporovať."

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. máj 2024 01:23