StoryEditor

Ak prenajímate byt, dane platiť musíte

14.12.2014, 23:05
Autor:
turtur
Na daňovom úrade sa pri prenájme bytu či domu treba zaregistrovať, ale vysokých poplatkov sa obávať nikto nemusí. Odvody sa z prenájmu neplatia.

     Mnohí bývame na sídlisku, ale nepoznáte ani svojich susedov. „Ani vy už nepočujete z vedľajšieho bytu štekať psa? Už asi mesiac je v ňom akosi ticho. Neodsťahovali sa susedia?,“ spýtala sa ma zvedavá susedka, keď som sa s ňou stretol ráno na chodbe. „Postavili si neďaleko Bratislavy dom a byt prenajali trom študentkám,“ informoval som ju. „Ako to viete?“ vyzvedala ďalej. „Povedala mi to jedna z nich,“ odvetil som. Požiadala ma totiž, či by som jej mohol dať na stenu poličku, keďže nevedela do betónu pripevniť skrutky. Tak sme sa zoznámili.   

Hlásiť sa u daniarov

Ak prenajímate byt ako môj bývalý sused, dajte si pozor. Lebo z príjmu budete musieť v marci 2015 podať daňové priznanie a zaplatiť daň. Ale iba v prípade, že v tomto roku dosiahnete určitý príjem. „Povinnosť platenia dane z príjmov sa vzťahuje na každého, kto ich v zdaňovacom období (v kalendárnom roku) 2014 bude mať vyššie ako 1 901,67 eura,“ upozorňuje Jaroslava Lukačovičová, poradkyňa Združenia podnikateľov Slovenska. Majiteľ nehnuteľnosti si však môže z peňazí za prenájom odpočítať 500 eur, ktoré sa nezdaňujú.   
„Upozorňujem, že kto prenajal byt, mal by sa do posledného dňa kalendárneho mesiaca nasledujúceho po mesiaci, v ktorom ho prenajal, prihlásiť na daňovom úrade, ktorý mu pridelí daňové identifikačné číslo,“ vysvetlila Lukačovičová. Zdravotnej ani Sociálnej poisťovni sa však z príjmu za prenájom odvody neplatia. „Fyzická osoba, ktorá je zamestnancom a prenajme byt alebo rodinný dom, nemusí z príjmu platiť sociálne poistenie,“ potvrdil hovorca poisťovne Peter Višváder. 

Živnosť netreba

„Prenájom nehnuteľností vrátane základných služieb s ním spojených, napríklad dodávky energií, odvoz odpadu, upratovanie spoločných priestorov a podobne sa u fyzickej osoby nepovažuje za živnosť a netreba na to živnostenské oprávnenie,“ pripomína expertka na dane a účtovníctvo Ingrid Cicáková zo spoločnosti Adea. „Ale ak by bol prenájom spojený s inými ako základnými službami, napríklad upratovaním prenajatých priestorov, ich strážením, manipuláciou s nejakým tovarom a podobne, potom už treba mať aj toto oprávnenie,“ doplnila expertka.  

Účtovanie nákladov

Pri uplatnení daňových výdavkov pri prenájme bytu alebo domu sa podľa Cicákovej neprihliada na to, či nehnuteľnosť prenajal nepodnikateľ, alebo živnostník. Ale prihliada sa na to, či je, alebo nie je byt alebo dom zaradený do obchodného majetku vlastníka, teda či sa o nehnuteľnosti vedie účtovanie, či je v daňovej evidencii, alebo nie. Ak prenajímateľ, či už nepodnikateľ, alebo živnostník, nehnuteľnosť nezaradí do majetku, ako daňovo uznateľné výdavky bude môcť vykázať len náklady na jej prevádzku, napríklad energie. „Ale ak prenajímateľ – nepodnikateľ alebo aj živnostník, nehnuteľnosť zaradí do svojho majetku, môže v podobe odpisov využiť aj obstarávaciu cenu nehnuteľnosti, jej poistenie, výdavky na prípadnú rekonštrukciu a podobne,“ vysvetlila Cicáková. 
A ako je to napríklad s vŕtaním dier do panelov, či stavebnými úpravami v byte? Nájomník ich môže robiť len s povolením jeho majiteľa.  


            Čo nájdete v pondelkovej prílohe Hospodárskych novín Poradca

Aké sú povinnosti prenajímateľov bytov a rodinných domov
Ako sa platia dane a odvody
Čo hovorí zákon o krátkodobom prenájme a príklady prenájmov bytov a domov z praxe
Veľká poradňa

Špecializovanú prílohu nájdete v dnešných tlačených HN, aktuálne v deň vyjdenia (t. j. v pondelok 15. decembra 2014).

Alebo si môžete jednoducho objednať pdf vydania (aktuálne v deň vyjdenia) cez SMS na váš mail  TU.

Staršie pdf vydania nájdete TU.

 

01 - Modified: 2024-04-29 22:00:00 - Feat.: - Title: Čo sa dalo využiť a opraviť, zostalo: Rekonštrukcia v Šali je dokonalá premena nudnej kocky na živý priestor 02 - Modified: 2024-04-10 13:30:00 - Feat.: - Title: Aké sú vaše práva a povinnosti pri prenájme pôdy? Pre HN odpovedajú experti 03 - Modified: 2024-03-22 08:00:00 - Feat.: - Title: Bývanie v luxusnom zámku bez stresu? Vo Francúzsku si môžeš kúpiť byt v prepychu len za desiatky tisíc eur 04 - Modified: 2024-03-19 13:50:00 - Feat.: - Title: KVÍZ Viete, ktoré známe osobnosti si kúpili druhý domov a kde? Otestujte sa! 05 - Modified: 2024-02-16 14:10:19 - Feat.: - Title: Dotačná revolúcia na e-autá zlyhala už po pár týždňoch. Francúzi to považujú za úspech
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
02. máj 2024 20:13