StoryEditor

Kupujete dom či byt a nechcete ľutovať? Toto si určite všímajte

15.05.2015, 10:10
Autor:
macmac
Stáva sa, že pri kúpe nehnuteľnosti nevidíme veci, ktoré by sme si všímať mali. A po istom čase sa objavia v plnej paráde.

Ako jednu z prvých vecí si všimnite, či je dom zateplený. Takisto či sú vnútorné priestory a rozvody rekonštruované a vykurovacia sústava vyregulovaná. Pozornosť venujte aj systému automatizácie kúrenia. „V opačnom prípade nás táto činnosť určite čaká a nie je to lacná záležitosť, aj keď s pomocou úveru, či už zo stavebného sporenia alebo inej inštitúcie, je to riešiteľné v krátkom čase. Ak zanedbáme stav obvodových múrov a strechy, veľa nových majiteľov bytov či domov po istom čase užívania bytu zistí, že na stenách sa objavuje pleseň, pričom pôvodní majitelia im pritom pri predaji túto skutočnosť neoznámili,“ hovorí pre HNonline Miloš Blanárik, riaditeľ komunikácie z Prvej stavebnej sporiteľne. Tiež si treba pozorne prezrieť stav omietky a stien. A rozhodne sa pýtajte aj na vlhkosť.

Snímka: ilustračná, archív

Okná, dvere a technický stav

Kapitolou samou osebe sú okná a dvere. „Ich utesnenie, funkčnosť okenných kľučiek, zabezpečenie okien, sieťky na oknách – na to všetko by sme si mali dať pozor. Nechceme, aby sme po mesiaci zistili, že cez okná nám prefukuje, zateká a teplo odchádza von z bytu úplne zbytočne,“ hovorí ďalej Blanárik. Ďalšou vecou je technický stav - určite treba venovať pozornosť vykurovaciemu systému, elektrine a plynu. „Od predávajúcich si treba vypýtať výsledky revízie kotla, prípadne energetický certifikát, ak ho stavba má,“ hovorí Blanárik. Energetický certifikát napovie, či náklady na nový byt alebo dom budú na úrovni priemeru, alebo výrazne vyššie.

Žiadajte si záručné listy

V prípade, že kupujete nehnuteľnosť aj s elektrickými spotrebičmi, treba si vyžiadať záručné listy (ak ide o dvojročné obdobie), prípadne sa informovať na technický stav a vek týchto predmetov. „Na záver je potrebné skonštatovať, že kúpa akéhokoľvek bytu či domu si vyžaduje dlhšie premýšľanie a správne rozhodnutie. Ideálne je, ak si potenciálny kupujúci prizve na obhliadku odborníka, ktorý dokáže posúdiť najmä technický stav bytu či domu. V opačnom prípade sa musíme spoľahnúť na vlastný úsudok,“ dodáva Blanárik. A nezabudnite aj na zdanlivé detaily, napríklad ako medzi sebou vychádzajú susedia. Bývanie môžete mať akokoľvek krásne, ak však nie sú dobré vzťahy, veľmi si ho neužijete.

01 - Modified: 2007-06-02 09:13:00 - Feat.: 0 - Title: Holanďania "nachytali" Európsku úniu
01 - Modified: 2024-04-09 15:04:03 - Feat.: - Title: Slovalco vypla, aj tak hlási zisk pol miliardy. Penta mení základy, spravila krok podľa vzoru Tkáča 02 - Modified: 2024-04-09 13:20:31 - Feat.: - Title: Čas na kúpu nehnuteľnosti? 03 - Modified: 2024-03-22 08:00:00 - Feat.: - Title: Bývanie v luxusnom zámku bez stresu? Vo Francúzsku si môžeš kúpiť byt v prepychu len za desiatky tisíc eur 04 - Modified: 2024-03-19 13:50:00 - Feat.: - Title: KVÍZ Viete, ktoré známe osobnosti si kúpili druhý domov a kde? Otestujte sa! 05 - Modified: 2024-03-14 14:29:56 - Feat.: - Title: Pokles sa bude biť s rastom. Realitný trh tento rok očakáva premenlivý vývoj cien bytov, tvrdí analytik
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
25. apríl 2024 19:00