StoryEditor

Spory kvôli dedičstvu. Najjednoduchšie je dohodnúť sa

05.12.2014, 15:19
Dedičstvo považuje väčšina z nás za najľahší spôsob ako získať majetok. Ten však neraz býva predmetom nezhôd v rodine, ak sa neviete o ňom dohodnúť.

Spory o dedičstvo už rozvrátili množstvo rodín. A výnimkou nie sú ani dvaja bratia - čitatelia HN Poradne, ktorí sa hádajú o dedičstvo. Jeden žije v dome rodičov so svojou rodinou, druhý v prenájme v inom meste. Chcú vedieť, ako sa môžu vzájomne k obojstrannej spokojnosti vysporiadať dom, záhradu i financie po oboch rodičoch.

Ako im odporúča Peter Danczi z notárskeho úradu v Nových Zámkoch, aby obaja zdedili dom, záhradu aj financie rovným dielom. „Budete tak obaja vlastníkmi a v budúcnosti sa môžete kedykoľvek dohodnúť na vzájomnom vysporiadaní. Brat, ktorý žije v inom meste síce nebude reálne využívať právo užívať dom, avšak bude mať vždy vlastnícke právo a dom bude môcť tak kedykoľvek v budúcnosti užívať tiež. Pri prípadnom predaji by ste potom dom predávali obaja ako bratia.“

Ako prebieha dedičské konanie

Obvykle trvá dedičské konanie od dvoch mesiacov do pol roka. Závisí to však od mnohých skutočností. V prvom rade musí podľa Petra Dancziho matrika zaslať úmrtný list súdu, súd vydá poverenie pre notára a doručí mu spis, čo môže trvať aj niekoľko týždňov od úmrtia.

„Následne si notár predvolá toho, kto sa postaral o pohreb a spíše s ním zápisnicu o predbežnom šetrení. Na základe týchto informácií notár žiada podklady z katastra, z banky a iných inštitúcií, následne ich finalizuje, spracuje do osvedčenia o dedičstve a predvolá dedičov na pojednávanie,“ tvrdí notár.

Ak sa dedičia dohodnú, dedičské konanie je úspešne ukončené, ak by sa však nedohodli, situácia sa rieši buď novým termínom pojednávania, odkazom na žalobu na súd alebo rozdelením dedičstva podľa dedičských podielov. Takže mnoho závisí aj od rýchlosti katastra, bánk a dohody dedičov.

Keď sa nedohodnete, vlastníkmi ste obaja

Čo však v prípade, ak vám súrodenec ponúka podmienky, ktoré sú pre vás nevýhodné? Nemusíte sa s ním dohodnúť na vzájomnom vysporiadaní dedičstva, ale rátajte s tým, že vám notár, ani znalec, v takomto prípade nepomôžu. Kým sa o dedičstve ohľadom domu či záhrady po rodičoch nedohodnete, ostávate vlastníkmi obaja.

„Mohli by ste sa však obrátiť na súd s návrhom o zrušene podielového spoluvlastníctva, kedy by súd buď pridelil chalupu jednému z vlastníkov a zaviazal by ho, aby vyplatil druhého zo znaleckej ceny. Alebo by rozdelil chalupu na dve bytové jednotky, prípadne by sa chalupa predala na dražbe a výťažok by sa rozdelil medzi vlastníkov,“ radí notár. Takéto konanie však je krajná možnosť, keďže je finančne aj časovo náročné. Je vždy lacnejšie a rýchlejšie sa dohodnúť.


Aké sú možnosti dedenia:
– Môžete dediť na základe zákona alebo závetu, prípustná je kombinácia oboch možností. Prednosť má dedenie zo závetu. 
– Keď manželstvo trvalo až do smrti jedného z manželov, najskôr sa vysporiadava bezpodielové spoluvlastníctvo majetku, až potom zvyšná polovica sa dedí rovnakým dielom medzi manželku a deti.
– Ak zosnulý nemal potomkov, v druhej skupine dedí manžel/manželka, rodičia poručiteľa a tí, ktorí žili so zosnulým aspoň počas jedného roka pred smrťou v spoločnej domácnosti.
– V tretej skupine dedia poručiteľovi súrodenci a opäť osoby, ktoré s ním žili počas aspoň jedného roka pred jeho smrťou v spoločnej domácnosti. Ak niektorý zo súrodencov poručiteľa nededí, nadobúdajú dedičský podiel rovnakým dielom jeho deti.
– Vo štvrtej skupine dedia rovnakým dielom prarodičia poručiteľa, a ak nededí žiaden z nich, dedia rovnakým dielom ich deti, čiže poručiteľovi ujovia, strýkovia a tety.

01 - Modified: 2007-01-15 21:14:03 - Feat.: 0 - Title: Hrabal v kine
01 - Modified: 2024-05-06 06:00:00 - Feat.: - Title: GALÉRIA Koaly sa rodia bez imunity, preto jedia výkaly svojej matky. Prečítaj si šialené fakty, ktoré ťa šokujú 02 - Modified: 2024-04-29 05:53:23 - Feat.: - Title: Fabušová v slzách. Prosí o pomoc, nemá peniaze a nechce sa sťahovať! 03 - Modified: 2024-04-27 12:00:00 - Feat.: - Title: Po Slovensku anonymne ukrývajú peniaze na verejných miestach. Jeden fanúšik nás sledoval, hovorí dvojica z projektu Cash catch 04 - Modified: 2024-04-25 10:46:10 - Feat.: - Title: Pohreb zosnulého Laufera má prísne pravidlá. Dvom blízkym už dala rodina zákaz! 05 - Modified: 2024-04-21 10:56:29 - Feat.: - Title: Príbeh ako z filmu. Margita na sklonku života našla útočisko v bratislavskej knižnici, po smrti jej darovala polovicu majetku
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
07. máj 2024 02:45