StoryEditor

Hrabal v kine

15.01.2007, 23:00

Obsluhoval som anglického kráľa je jeden z najslávnejších románov českého spisovateľa Bohumila Hrabala. Napriek tomu sa svojej filmovej podoby dočkal až takmer desať rokov po Hrabalovej smrti. Hoci história projektu siaha až do roku 1986, sprevádzalo ho od začiatku množstvo problémov. 11. januára sa však očakávaný film dostal konečne do českých kín. V réžii Jiřího Menzela.
Knižná mozaika
Slávna knižná predloha rozpráva príbeh malého českého čašníka v Čechách medzi dvoma svetovými vojnami, počas druhej svetovej vojny až po 60. roky minulého storočia. Román vraj Hrabal napísal za 18 dní po náhodnom stretnutí s vedúcim hotela Modrá hviezda, ktorý mu pri pive vyrozprával svoj životný príbeh. Spisovateľ do knihy zapracoval obrovské množstvo historiek, anekdot, scén a situácií, ktoré sprevádzajú a formujú hlavného hrdinu - "pikolíka" Jana Dítě, ktorý sa túži stať svetoznámym hotelierom. Najmä kvôli tomuto mozaikovému charakteru knihy nebola filmová adaptácia jednoduchá - bolo potrebné vybrať príbehy, ktoré by vytvárali súvislý dej a zároveň boli zrozumiteľné pre toho, kto knihu nečítal. "Urobiť z toho vrkvôčik, ako pán Hrabal vždy hovorieval - že sa musí spliesť vrkvôčik, bolo nesmierne ťažké. Hlavne preto, že som to robil bez neho, a ten partner mi strašne chýbal," vyjadril sa Jiří Menzel. Hrabal ešte stihol s Menzelom prebrať prvú verziu scenára z roku 1996, o rok na to zomrel. Film je výsledkom tretej verzie scenára.
Charizma má prednosť pred talentom
Menzel je známy tým, že kladie veľký dôraz na výber hlavných hrdinov. Tí musia mať predovšetkým charizmu, herecký talent nie je prvoradý. Dôležitejšia je ľudskosť: "Nevyberám si hercov, ale hľadám človeka, ktorý má v sebe určitú zraniteľnosľ, budí v divákovi empatiu. Tvár človeka, na ktorého sa máte dve hodiny pozerať, musí byť zaujímavá," hovorí režisér. Jana Dítěte v mladšom veku stvárnil bulharský herec Ivan Barnev. Nebola to jeho prvá spolupráca s Menzelom: "V divadelných predstaveniach režírovaných pánom Menzelom, v ktorých som hral, sa mi otvoril nový pohľad na vnímanie sveta," vyznal sa pre médiá Barnev. Starého Jana Dítě si zahral Oldřich Kaiser. Nie je len nadšeným Hrabalovým čitateľom, ale podľa Menzela ho s Hrabalom spája aj fyzická podoba a humor. Vo filme sa objaví plejáda českých aj slovenských hercov - Milan Lasica, Martin Huba, Marián Labuda, Jiří Lábus alebo Josef Abrhám. Nechýba ani množstvo komparzistov, ktorí zväčša hrali samých seba - advokáti, bankári a, samozrejme, profesionálni čašníci.
Rozpočet: 85 miliónov
Pre Menzela je to už šiesta adaptácia Hrabalovej knihy, avšak odmieta tvrdenia, že je od neho nejakým spôsobom závislý. "Zas aby to nevyzeralo, že preferujem Hrabala a že nič iné nepoznám. Ale fakt je ten, že sa mi zdá najmenej prilepený ku skutočnosti. Má najväčší nadhľad. Nepodlieha veciam, neberie ich také, aké sú." Popiera tiež fámy, že režírovať Kráľa by bolo jeho celoživotným snom. Bola to skrátka len ponuka, ktorú rád prijal. Za kamery sa týmto filmom vrátil po dlhých dvanástich rokoch.
Snímka mala rozpočet 85 miliónov českých korún, čo je zhruba trikrát toľko, čo stojí bežný český film. Podľa Menzela by však v Hollywoode toľko stála jedna scéna. Nakrúcanie, ktoré trvalo 66 dní, sa začalo 9. marca minulého roka v jednej z pražských nemocníc. Praha bola vtedy zavalená snehom a Menzel v tom čase bojoval s chrípkou. Filmovalo sa aj v kine Lucerna, na vlakovej stanici v Liberci, najväčšia časť deja sa odohráva na zámku v Zbraslave - mestskej časti Prahy. Film vzbudil obrovský záujem u zahraničných distribútorov. Má sa predstaviť v New Yorku, súťažiť bude na prestížnom filmovom festivale Berlinale. Na Slovensku by mal mať premiéru 25. januára.

01 - Modified: 2003-04-22 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Washington zaplavuje Irak dolármi
menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. máj 2024 14:18