StoryEditor

Miesto na nové bývanie si vyberte dôkladne. Tu sú dôležité rady

17.01.2014, 16:00
Sťahujete sa do nového bytu či domu? Všímajte si aj osvetlenie chodníkov či prehľadnosť ulíc, radí odborník.

Prinášame 12 odporúčaní architekta, ktoré vám pomôžu zvoliť si vhodné miesto na svoje nové bývanie.

1. Okolie je dôležité

To, na akom mieste stojí váš dom, je kľúčové najmä kvôli dostupnosti a v neposlednom rade bezpečnosti. Nezáleží na tom, či máte auto alebo nie, pri výbere by ste mali dbať na prístupnosť a okolie, v ktorom sa budete vy alebo vaše deti pohybovať. Ulica, na ktorej bývate, by mala byť prehľadná a chodníky by mali viesť popred domy, nie poza ne. Tmavé ulice nie sú ani zďaleka bezpečné.

2. Škôlka, práca či kaviareň

Aj tieto veci sú pri rozhodovaní o kúpe či prenájme dôležité, pretože nie vždy sa vám bude chcieť cestovať len preto, že ste zabudli nakúpiť. Pri výbere sa preto pýtajte, či je v blízkosti napríklad škola, škôlka, obchody. Ak je neďaleko aj park či vaša práca, je to dobré znamenie. V opačnom prípade si zistite, v akej vzdialenosti sa spomenuté zariadenia nachádzajú, a prehodnoťte, či sa vám každodenné cestovanie oplatí. Dobrá vybavenosť mesta či obce vám ušetrí nielen peniaze, ale aj čas.

3. Autobus, vlak či auto?

Od vybavenosti miesta, kde sa chystáte žiť, závisí aj to, či budete musieť do práce či školy cestovať, alebo stačí prejsť pár metrov po svojich. Je preto výhodou, ak sa vopred informujete aj o dostupnosti dopravy, a najmä, v akých intervaloch jazdí do vášho domova autobus či vlak. Nie je veľmi príjemné zmeškať jediný spoj a volať šéfovi, že sa nemáte ako dostať do práce. V krajnom prípade môže byť riešením aj auto, avšak to nemusí byť záruka dlhodobej spokojnosti.

4. Bývanie v centre

Ak máte radi miesta, kde to „žije“, zaujímajte sa nielen o vybavenosť, ale aj o lokalitu, v ktorej budete bývať. Väčšie mestá dnes ponúkajú možnosť bývať napríklad v byte nad nákupným centrom, čo vás však nemusí vyjsť vôbec lacno. Dobre navrhnutá štvrť vám poskytne kvalitné bývanie, ktoré spĺňa požiadavky malých či veľkých rodín. 

5. Budova a prostredie musia spolu ladiť

Inak sa nemusíte cítiť v prostredí a v novom bývaní dobre. Ako hovoria odborníci, dizajn nie je iba štýl. Dobrý dizajn má poskytovať aj hodnoty, ktoré prostredie či budova prinášajú. Miesto, kde bude váš dom či byt, by malo mať svoj jedinečný charakter a jasnú identitu.

6. V súlade s prírodou

Zamerajte sa na okolitú prírodu a na to, ako budova do nej „zapadá“. Správny projekt by mal využívať danosti krajiny, orientáciu či klimatické podmienky vo svoj prospech. Myslieť by ste mali aj na ekologickú stránku bývania – bude mať bývanie v danej oblasti negatívny vplyv na životné prostredie?

7. Poprechádzajte sa

A všimnite si, ako sa v lokalite orientujete. Dobrý pôdorys obytnej štvrte je taký, ktorý má prepojené trasy a jasne definované bloky bývania, verejných priestorov a iných funkcií. Takýto priestor vám pomôže znížiť závislosť od áut.

8. Nestratili ste sa? Ste na správnom mieste

Prehľadné miesta v okolí vášho domu vám zaručia, že sa budete cítiť bezpečnejšie a istejšie. Ľahko si zapamätáte, kadiaľ sa dostanete napríklad do požičovne či reštaurácie. Otvorený a prehľadný priestor ľudia vnímajú ako príjemné miesto vhodné na bývanie. Naopak, slepé uličky či rovnako vyzerajúce budovy sťažujú orientáciu.

9. Ulice sú pre všetkých

A preto by mali byť navrhnuté tak, aby vyhovovali chodcom, ale aj cyklistom. Najlepšie sú také, ktoré sú priame, dostupné a bezbariérové. Dobré osvetlenie a spôsob, akým ulice vedú, musia uľahčovať cestu, kamkoľvek sa vyberiete. Jedným z najhorších riešení je ulica bez chodníkov popri hlavnej ceste.

10. Autá uberajú priestor

Sídliská sú preplnené autami. Zaberajú väčšinu priestoru pred panelákmi, či dokonca neraz parkujú cez celý chodník. Čím menej áut stojí vonku, tým vyššiu hodnotu má lokalita. Dobrým riešením sú garáže pár blokov ďalej alebo tiež podzemné parkoviská.

11. Všetko má svoj účel

Priestor okolo budov je rovnako dôležitý ako samotná budova. Sústreďte sa na okolie a jeho využitie, napríklad park pre deti. Podľa odborníkov by mala byť každá plocha svoj účel, pretože prázdne miesto môže zvýšiť záujem investorov postaviť niečo nové. Zarastené plochy bez využitia zvyšujú pocit neistoty.

12. Aj kočíky potrebujú svoje „parkovisko“

Väčšina rodín v paneláku vlastní bicykle, kočíky či iné „alternatívne“ dopravné prostriedky. Dbajte na to, či ich máte kam odložiť. V neposlednom rade nezabudnite ani na umiestnenie kontajnerov. Nikto predsa nechce, aby mu zápach znepríjemňoval život. Mali by byť na prvý pohľad ukryté a nerušiť okolie.

Zdroj: Building for Life 12, architekt Boris Hrbáň

01 - Modified: 2005-12-08 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Poisťovňa je na dôchodky pripravená
01 - Modified: 2024-04-09 15:04:03 - Feat.: - Title: Slovalco vypla, aj tak hlási zisk pol miliardy. Penta mení základy, spravila krok podľa vzoru Tkáča 02 - Modified: 2024-04-09 13:20:31 - Feat.: - Title: Čas na kúpu nehnuteľnosti? 03 - Modified: 2024-03-22 08:00:00 - Feat.: - Title: Bývanie v luxusnom zámku bez stresu? Vo Francúzsku si môžeš kúpiť byt v prepychu len za desiatky tisíc eur 04 - Modified: 2024-03-19 13:50:00 - Feat.: - Title: KVÍZ Viete, ktoré známe osobnosti si kúpili druhý domov a kde? Otestujte sa! 05 - Modified: 2024-03-14 14:29:56 - Feat.: - Title: Pokles sa bude biť s rastom. Realitný trh tento rok očakáva premenlivý vývoj cien bytov, tvrdí analytik
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
25. apríl 2024 02:40