StoryEditor

V daniach zo stavieb či pôdy bude menej byrokracie. Vďaka zjednoteným tlačivám

08.10.2014, 17:06
Daňové formuláre sa majú sprehľadniť a zjednodušiť. Ministerstvo financií sľubuje, že do praxe sa nasadia od januára.

Priznanie k dani z nehnuteľnosti sa má zjednodušiť a viac zjednotiť. Touto novinkou z dielne ministerstva financií sa zavedie vzor priznania k dani z nehnuteľnosti, k dani za psa, k dani za predajné automaty a nevýherné hracie prístroje.

„Od budúceho roka by mali byť tlačivá rovnaké tak pre fyzické, ako aj pre právnické osoby, čím sa výrazne zníži počet strán v priznaní. K tomuto priznaniu bude daňovník prikladať samostatne len prílohy prislúchajúce ku konkrétnemu predmetu dane, teda napríklad k dani zo stavieb, dani z pozemkov, dani za psa a iné," uvádza sa v informácii z rezortu financií.

Prílohy budú menej problematické

Naďalej zostáva v platnosti to, že si daňovník okrem svojich identifikačných údajov vyplní len základ dane – bez toho, aby si musel daň sám vypočítať. Výpočet dane bude už realizovať ten-ktorý daňový úrad. „Pre každú z daní uvedených v spoločnom priznaní je vypracovaný osobitný vzor prílohy. Daňovník priloží k priznaniu len tú časť príloh, ktorá bude pre neho aktuálna,“ píše sa v dôvodovej správe.

Menej administratívnej záťaže

Cieľom zmien je podľa ministerstva financií zjednotenie doterajšieho vzoru daňového priznania do jedného tlačiva. Tým sa má celé priznanie zjednodušiť a sprehľadniť. „Okrem zníženia administratívnej záťaže daňovníkov sa návrhom zároveň predpokladá zníženie finančných nákladov obcí na tlač priznaní,“ predpokladá ministerstvo.

Vzor priznania bude obsahovať už upresnený predmet dane zo stavieb, a to o stavby hromadných garáží umiestnené pod zemou a o chaty a stavby na individuálnu rekreáciu. To všetko v nadväznosti na schválenú novelu zákona o miestnych daniach a miestnom poplatku za komunálne odpady a drobné stavebné odpady.
Nový vzor priznania by sa mal prvýkrát použiť od 1. januára 2015.

01 - Modified: 2024-04-18 16:08:21 - Feat.: - Title: Lídri Únie prerokovali možnosti posilnenia konkurencieschopnosti únie. Štáty majú výhrady k úprave daní 02 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Priestor, ktorý stiera líniu medzi interiérom a lesom. Ovocím surovosti a minimalizmu sa stal dokonalý domov 03 - Modified: 2024-04-15 14:00:00 - Feat.: - Title: Keď sa stavba "zvrhne", a tým do seba všetko zapadne: Táto premena chalupy na domov vás doslova nadchne 04 - Modified: 2024-04-14 22:00:00 - Feat.: - Title: Platenie daní má prejsť revolúciou. Štát chce odbremeniť firmy od záťaže týkajúcej sa státisícov zamestnancov 05 - Modified: 2024-04-10 08:14:02 - Feat.: - Title: Daň zo sladených nápojov je istá. Pomôže nám v boji proti pandémii obezity?
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
19. apríl 2024 14:29