StoryEditor

Dedičstvo či dar? Rozhodnutie je na vás

25.06.2014, 00:00
Podhodnotiť cenu nehnuteľností pri dedičstve a niečo na tom ušetriť. K takejto situácii sa nie raz uchyľujú viacerí dedičia

Je to aj prípad súrodencov Švedovov z HN Poradne, ktorí dedia dom po mame. Dohodli sa, že dom má cenu 19 000 eur, aby neplatili vyššie poplatky, ale notár cenu neakceptoval. „Prečo notár nesúhlasí s cenou, na ktorej sme sa dohodli my dvaja,“ pýtajú sa. 

Šetrenie na nesprávnom mieste

Ako hovorí Peter Danczi, notár z Nových Zámkov, aj s takýmito situáciami sa stretáva v praxi.  „Dedičia sa snažia ušetriť na poplatkoch práve úmyselným podhodnotením ceny domu či bytu. Notárska odmena sa však nepočíta z ceny, ktorú dedičia na dedičskom konaní uvedú, ale zo skutočnej ceny veci, ktorú by určil znalec svojím znaleckým posudkom. Preto nemá veľký zmysel nahlasovať úmyselne nižšiu cenu,“ objasňuje nám. Notár obvykle pozná približnú cenu nehnuteľností, keďže k nim nie raz spisuje aj kúpne zmluvy, prípadne sa môže na cenový odhad pýtať aj realitiek. Na dedičov sa za istých okolností môže vzťahovať oslobodenie od dane z príjmov, ak ich príbuzní vlastnili nehnuteľnosť viac ako 5 rokov pred predajom.

Cenu dedičstva môže určiť aj znalec

Obvyklé dedičské konanie trvá okolo šesť mesiacov od smrti zosnulého. Kým sa k notárovi dostane spis zo súdu, môže prejsť aj niekoľko týždňov. Následne si predvolá toho, kto obstaral pohreb, pričom pošta sa obvykle doručuje dva týždne pred termínom prvého stretnutia. Potom notár žiada podklady z katastra nehnuteľností či z bánk, podľa toho, aký mal zosnulý majetok a predvolá dedičov na pojednávanie. Cena nehnuteľností sa nemusí vždy zhodovať s názorom dedičov. „Ak notár neurčí cenu na základe sumy, ktorú zhodne navrhujú dedičia, lebo sa mu na základe jeho skúseností nepozdáva, môže určiť hodnotu dedičstva na základe posudku znalca,“ radí advokát Róbert Bános. Pokiaľ dedičia nesúhlasia s hodnotou dedičstva nacenenej znaleckým posudkom, majú právo pokračovať v konaní na súde.

Na čom sa dá ušetriť

Dedičia sa môžu buď na rozdelení dedičstva dohodnúť, alebo ich môže notár k dohode usmerniť. „Dohoda sa obvykle uzatvára pred ním, notár pre dedičov opíše predmet dedenia a dedičia sa následne rozdelia medzi sebou. Notár o zosnulom zisťuje iba to, čo mu dedičia zisťovať kážu, čiže ak nahlásia majetok, ktorý by mal byť predmetom dedenia,“ objasňuje Peter Danczi. Pokiaľ existuje závet a notár ho má k dispozícii, zisťuje aj majetok v ňom uvedený. Pokiaľ sa dedičia dohodnú na rozdelení majetku, vydá im notár osvedčenie o dedičstve. Vďaka tejto listine môžu dedičia uzatvárať zmluvy k zdedenému majetku, požiadať o prepis na katastri či vydanie peňazí v banke po zosnulom.


V prílohe Poradca si dnes prečítajte aj:

 

Pôda sa dá previesť. Na rodinu. Rozhovor s advokátkou Luciou Regecovou.

Cezhraničné dedičstvá budú fungovať po novom. Už o orok

Previesť darovanú pôdu môžete aj bez ťažkostí

Ušetrite na daniach. Ak ste dom vlastnili viac ako 5 rokov

Viac vlastníkov na pozemku znamená viac problémov.

 

01 - Modified: 2006-07-10 13:44:00 - Feat.: 0 - Title: Čínski futbaloví fanúšikovia si po prebdených nociach môžu vydýchnuť
01 - Modified: 2024-04-21 10:56:29 - Feat.: - Title: Príbeh ako z filmu. Margita na sklonku života našla útočisko v bratislavskej knižnici, po smrti jej darovala polovicu majetku 02 - Modified: 2024-03-28 14:30:00 - Feat.: - Title: Máte záujem svojmu príbuznému darovať napríklad byt? Na tieto dôležité veci treba myslieť 03 - Modified: 2024-03-08 11:58:07 - Feat.: - Title: Zverejnili Dumbledorov testament. Vieme, komu zanechal známy herec svoj miliónový majetok 04 - Modified: 2024-01-29 07:00:00 - Feat.: - Title: Žena sa rozhodla svoj takmer trojmiliónový majetok zveriť svojim zvieratám. Jej deti ju vraj zanedbávali a nič si nezaslúžia 05 - Modified: 2024-01-27 14:30:00 - Feat.: - Title: Darovanie má aj svoje úskalia. Aké a čo je dôležité rozlišovať?
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
26. apríl 2024 08:39