StoryEditor

Čínski futbaloví fanúšikovia si po prebdených nociach môžu vydýchnuť

10.07.2006, 15:44
Autor:
SITASITA

Vyčerpávajúci mesiac pre Číňanov, ktorí do skorých ranných hodín vysedávali pred televíznymi obrazovkami, aby im neušiel ani jediný výkop futbalových Majstrovstiev sveta v Nemecku, sa v pondelok o 4:41 miestneho času skončil. Po štyroch týždňoch poznačených smrťou, rozvodmi, opitosťou, dopravnými nehodami a aj paralýzou tváre, tak Číňania zavŕšili svoje nočné bdenie pred televíznymi obrazovkami. Keď sa čínsky národný tím nedokázal na majstrovstvá kvalifikovať a ich adoptovany favorit Brazília vypadol, boli mnohí z nich pri sledovaní zápasu Taliansko - Francúzsko nestranní. Búrky v hlavnom meste a prívalové dažde, ktoré sa prehnali východom krajiny pomerne zmiernili atmosféru, keď mnohí obyvatelia ostali doma a bary, očakávajúce príval fanúšikov zívali prázdnotou.
Prílišné vzrušenie zo sledovania futbalových zápasov tohtoročných Majstrovstiev sveta v Nemecku spôsobilo v Číne smrť najmenej troch fanúšikov a zranenie muža, ktorý si po páde z balkóna zlomil niekoľko kostí. Sled nešťastných udalostí prinútil lekárov varovať fanúšikov, aby počas sledovania svojich obľúbených mužstiev nepodliehali vášňam, nepili priveľa alkoholu a dávali si pozor na krvný tlak.
Istý mladý muž, ktorý 10. júna sledoval zápas v bare mesta Changsha, vypil počas sledovania futbalu priveľa alkoholu a zomrel na následky otravy o 4:00 ráno. O niekoľko dní neskôr - po zápase medzi Južnou Kóreou a Togom, zomrela žena, ktorá mala problémy s vysokým krvným tlakom. "Dala si sprchu, išla do postele a zomrela," napísal denník Shanghai Daily. Ešte v ten istý deň zomrel v spánku 27-ročný Zhenbao Li, ktorý celú noc nespal, aby si mohol pozrieť tri zápasy po sebe. "Lekári sa domnievajú, že umrel na následky srdcovej porážky z prílišného vzrušenia," spresňujú noviny. Dvadsaťdeväťročný Zuguan Ge bol taký nadšený zo zápasu medzi Holandskom a Pobrežím Slonoviny, že bežal na svoj balkón a vyskočil do vzduchu. "Podarilo sa mu však preskočiť zábradlie a spadol," dodávajú Shaghai Daily.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
26. apríl 2024 19:36