StoryEditor

20 rád, ako si chrániť svoj pozemok

19.04.2015, 20:00
Autor:
tur, runtur, run
Naši experti odpovedajú na otázky týkajúce sa pozemkov. Ak máte so svojou pôdou nejaký problém, poradia vám. Prečítajte si v pondelok v HN.

Vlani sa zmenili zákony o pôde, od budúceho roka má platiť nová legislatíva o katastri. Ľudí však stále trápia „bežné“ problémy. Chcú vedieť, ako získajú pôdu, ktorú užíva cudzia osoba, alebo ak ju spravuje štát, lebo nie sú známi vlastníci. V poradni vám povieme, ako sa dajú riešiť konkrétne problémy.  

V pondelok si môžete prečítať tieto rady. Tu sú ukážky. Dovedna sme pripravili dvadsať odpovedí na pálčivé otázky čitateľov HN.   


Stavba plota 

OTÁZKA
Menší pozemok chce vlastník plotom oddeliť od susedovho. Môže ho postaviť na svojej časti pozemku, prípadne presne na hranici oboch pozemkov bez susedovho súhlasu?  

ODPOVEĎ
Ak si vlastník postaví na pozemku plot, súhlas suseda nepotrebuje. Ak sa však pri stavbe má použiť susedova nehnuteľnosť, k ohláseniu stavby sa musí priložiť aj jeho vyjadrenie. Plot možno umiestniť na hranici vlastného a susedovho pozemku vtedy, ak jeho umiestnenie neobmedzí natrvalo užívanie susedného pozemku. 
Podľa stavebného zákona sa rozhodnutie o umiestnení stavby nevyžaduje na:
a) drobné stavby,
b) stavby, ktorých podmienky na umiestnenie podrobne rieši územný plán zóny, ak je to v jeho záväznej časti uvedené, c) stavebné úpravy a udržiavacie práce,
d) stavby v uzavretých priestoroch iných stavieb, ak sa nemení vonkajšie pôdorysné ohraničenie a výškové usporiadanie priestoru, e) reklamné stavby. 
Za drobné stavby sa považuje aj oplotenie. Stavebný úrad však môže určiť, že ohlásená drobná stavba sa môže začať len na základe stavebného povolenia. Správny poplatok za ohlásenie drobnej stavby je pre právnickú osobu 30 eur, pre fyzickú 10 eur.
Treba k tomu:
doklad, ktorý preukáže vlastnícke právo k pozemku; jednoduchý situačný výkres v dvoch vyhotoveniach s vyznačením umiestnenia stavby vrátane odstupov od hraníc so susednými pozemkami a od susedných stavieb a stavebné riešenie; vyhlásenie kvalifikovanej osoby, že zabezpečí riadenie stavby, ak sú robené svojpomocne.   



Ukradnutá pôda

OTÁZKA
Vlastník vedľajšieho poľnohospodárskeho pozemku si pri oraní vzal asi meter poľa z môjho. Ako mám postupovať, aby mi túto časť pôdy vrátil?  

Podľa Občianskeho zákonníka má vlastník právo na ochranu proti tomu, kto do jeho vlastníckeho práva neoprávnene zasahuje. Preto nesmie ohroziť susedovu stavbu alebo pozemok úpravami pozemku alebo úpravami stavby na ňom zriadenej bez toho, že by urobil dostatočné opatrenie na upevnenie stavby alebo pozemku. V tomto prípade je vhodné dať si vypracovať vytyčovací protokol, preveriť hranice jednotlivých susedných pozemkov a zhodu zapísaného stavu s reálnym. Taktiež je vhodné pokúsiť sa vyriešiť spor mimosúdne zaslaním výzvy na odstránenie protiprávneho stavu. Došlo tak k zásahu do pokojného stavu, preto je možné sa domáhať ochrany na obci. Obec môže predbežne zásah zakázať alebo uložiť, aby bol obnovený predošlý stav. Tým nie je dotknuté právo domáhať sa ochrany na súde žalobou o ochranu vlastníckeho práva. 

Zdroj: Ján Marônek, právnik, M2 Business    


       Čo sa dočítate o pozemkoch v pondelkovej prílohe Podnikanie


– Čo robiť, ak sa niekto „usadil“ na vašej pôde

– Hľadanie neznámeho vlastníka pozemku

– Zápis do katastra, vydržanie pozemkov a ich sceľovanie 

– Ako získať pozemok, keď vlastníci emigrovali   

– Chcete si postaviť plot? Ako sa dohodnúť so susedom

Špecializovanú prílohu nájdete v pondelkových HN, aktuálne v deň vyjdenia - v pondelok 20. apríla 2015.

Alebo si môžete jednoducho objednať pdf vydania (aktuálne v deň vyjdenia) cez SMS na váš mail  TU.

Staršie pdf vydania nájdete TU.

01 - Modified: 2007-05-14 08:23:00 - Feat.: 0 - Title: Národná transfúzna služba vyzýva k darovaniu krvi
01 - Modified: 2024-04-17 08:26:39 - Feat.: - Title: Opuch, bolesť ci pľuzgiere: Tieto znaky vám napovedia, že nosíte ZLÚ OBUV 02 - Modified: 2024-03-22 12:57:52 - Feat.: - Title: Izrael oznámil rozsiahle zabratie pôdy na Západnom brehu Jordánu. Osady sú zdrojom napätia 03 - Modified: 2024-03-15 10:15:00 - Feat.: - Title: Problémy s peniazmi, ale aj kvalitou áut. Ani druhý pokus automobilky Fisker nevychádza 04 - Modified: 2024-03-27 10:00:24 - Feat.: - Title: Už od pondelka si na katastri priplatíte. Takéto sú nové sumy (+ tabuľka) 05 - Modified: 2024-02-20 14:30:00 - Feat.: - Title: Poškodilo vám vyčíňanie počasia parcelu? Štát vám môže poskytnúť nižší nájom
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
17. apríl 2024 20:18