StoryEditor

Žena zatajila tehotenstvo, aby dostala prácu. Teraz jej hrozí päť rokov vo väzení

10.06.2015, 10:45
Autor:
zubzub
Českí policajti riešia netradičný prípad. Z podvodu obvinili ženu, ktorá zámerne zatajila tehotenstvo, aby dostala prácu.

Hneď týždeň po podpísaní pracovnej zmluvy sa dala od lekára vypísať na maródku a vďaka pracovnému pomeru mohla prevažne od štátu poberať nemocenskú a neskôr aj materskú. Za takéto konanie jej teraz hrozí až päť rokov väzenia.

Tridsaťpäťročná žena z Chodova na Sokolovsku v Čechách sa vo firme uchádzala o pozíciu vedúcej predajne. Spoločnosť jej ponúkla zmluvu na dobu neurčitú bez skúšobnej doby. „Žena v úmysle obohatiť sa zmluvu uzavrela aj napriek tomu, že si už bola vedomá svojho tehotenstva. Navyše vzhľadom na predošlé zdravotné komplikácie patrila do rizikovej skupiny, pri ktorej vzniká nárok na dočasnú pracovnú neschopnosť, takže musela vedieť, že nebude schopná vykonávať žiadnu pracovnú činnosť,“ uviedla policajná hovorkyňa Zuzana Týřov.

Ani výpoveď

Hneď po týždni od podpísania zmluvy si tehotná žena dala vystaviť práceneschopnosť. Vďaka tomu, že už bola zamestnaná, mohla skoro rok poberať nemocenskú a následne materskú. Navyše počas práceneschopnosti nemohla dostať ani výpoveď. „Zrejme si bola vedomá aj toho, že jej ako osobe, ktorá pred otehotnením bola bez pracovného pomeru, nevznikal nárok na výplatu podpory v pracovnej neschopnosti,“ dodala Týřov.

Obvinená z podvodu

Žena do roku 2013 zinkasovala 80-tisíc korún českých na nemocenskej dávke a ďalších 140-tisíc na peňažnej pomoci v materstve. Sokolovskí kriminalisti ju teraz za to obvinili z podvodu. „Za podvodné konanie, keď spôsobila väčšiu škodu, jej v prípade dokázania viny hrozí až päťročné väzenie,“ uviedla hovorkyňa.

Na tehotenstvo sa potenciálny zamestnávateľ nesmie pýtať

Karlovarský advokát Ronald Nemec pripomína, že podľa českého Zákonníka práce sa zamestnávateľ nemá právo pýtať na zdravotný stav, a teda ani na tehotenstvo.

„Na druhej strane aj zamestnávateľ musí byť chránený a aj je chránený z hľadiska trestného práva. Teda v prípade, že žena úmyselne uviedla do omylu zamestnávateľa, ako aj štát, od ktorého si chcela zaistiť možnosť výplaty nemocenskej a materskej, domnievam sa, že sa mohla dopustiť podvodu, a v takom prípade by za to mohla byť postihovaná,“ uviedol všeobecne advokát Nemec.

Podľa jeho slov je taký prípad skôr ojedinelý. „Ešte som sa s niečím podobným vo svojej dlhej praxi nestretol,“ dodal.

Zdroj: idnes.cz

01 - Modified: 2007-06-21 13:58:00 - Feat.: 0 - Title: Na Slovensko sa hydina z českej farmy na Pardubicku nedováža
01 - Modified: 2024-04-16 11:44:33 - Feat.: - Title: Nepriatelia, ktorí bránia nášmu organizmu v dôležitom hormonálnom tanci 02 - Modified: 2024-04-15 22:00:00 - Feat.: - Title: Sú generiká také bezpečné ako originálne lieky? Mnohí nad nimi váhajú, kolujú o nich mýty 03 - Modified: 2024-04-12 22:00:00 - Feat.: - Title: Obchod so spánkom. Koľko stoja zdravé sladké driemoty 04 - Modified: 2024-04-12 08:50:32 - Feat.: - Title: Že roboti kradnú prácu je mýtus, nové technológie zvyšujú význam úlohy ľudí, vraví manažér Amazonu 05 - Modified: 2024-04-11 22:00:00 - Feat.: - Title: Onkologička: Muži majú horšiu prognózu rakoviny prsníka ako ženy
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
16. apríl 2024 15:26