StoryEditor

Jeseň je čas pre last minute. V čom sa líši od ostatných typov dovoleniek?

13.08.2014, 14:01
Autor:
macmac
Hotel vám zmeniť môžu, ale nie za iný s nižším počtom hviezdičiek. Pozrite sa, na čo máte nárok, ak cestujete last minute.

Hlavná sezóna sa pomaly skončila a prichádza na rad lacnejšia alternatíva. Last minute dovolenky sú atraktívne najmä cenou, nedajú sa však, ako hovorí už ich názov, dlhodobo plánovať. Je to výhodné riešenie pre obe strany. Cestovné kancelárie takto využijú voľné izby a letenky, čím sa síce zužuje výber, ale klient zaplatí podstatne menej, ako keby si kupoval dovolenku pol roka vopred.

Máte právo na dohodnutý štandard

Môže sa stať, že cestovná kancelária klientom zmení hotel. Urobí tak v prípade, že kapacita toho sľúbeného je už naplnená, a má na to právo. Nemôže však dovolenkárov zaviesť do iného s nižším počtom hviezdičiek, teda nižšieho štandardu. „Nie je rozdiel, či sa jedná o last minute alebo first minute dovolenkový pobyt, povinnosťou cestovnej kancelárie je stále poskytnúť hotel rovnakej alebo vyššej kategórie s rovnakými službami (rovnaké stravovanie, vybavenosť hotela, blízkosť pláže) a tak ďalej,“ hovorí pre HN Juraj Sliacky, obchodný riaditeľ cestovnej kancelárie Hydrotour.

Pri first minute zaplatíte spravidla zálohu, zvyšok niekoľko týždňov pred cestou. Pri last minute od vás môžu chcieť platbu „celú“. Pripravte si teda taký obnos, aký vám uvedú ako konečnú cenu.

Last minute neponúkajú všetky cestovky

Dovolenky na poslednú chvíľu nemusíte nájsť v ponuke cestovných kancelárií, ktoré organizujú cesty do krajín, kde sa nedá ísť len tak na občiansky preukaz. Dôvod je jednoduchý - vybavovanie víz. „Proces vybavenia vždy trvá istý čas, a tak predaj na poslednú chvíľu nemá zmysel, pretože sa administratívne nestihnú vybaviť všetky náležitosti,“ informuje Juraj Ondrejčík z Bubo Travel Agency. V takýchto prípadoch lepšiu cenu „nevyčakáte“.

Na čo ešte si dať pozor

Ak sa vám predsa podarí nájsť si dobrú akciovú ponuku aj na niečo exotickejšie, nezabúdajte na svoje zdravie. „Najčastejšie vznikajú problémy vtedy, keď sa ľudia vystavujú riziku tým, že si kúpia dovolenku last minute cez cestovnú kanceláriu, ktorá ich neupozorní na možné nástrahy v podobe exotických chorôb,“ povedal pre HN Ivan Bakoš, odborník z Inštitútu očkovania a cestovnej medicíny. Ľudia by sa podľa neho mali okrem iného v dostatočnom časovom predstihu informovať o danej krajine a povinnom či odporúčanom očkovaní.

Ak ste sa teda rozhodli pre last minute, rátajte s pomerne obmedzenými možnosťami. Chce to teda opačný prístup, nie vyhľadávať si dovolenku podľa svojich preferencií, ale naopak, hľadať vlastné preferencie v tom, čo je v ponuke.

Snímka: Dreamstime.com

01 - Modified: 2006-09-13 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Neplatiči sedia aj v parlamente
01 - Modified: 2024-04-03 07:41:46 - Feat.: - Title: Výzvy a cesty k úspechu 02 - Modified: 2024-03-24 11:16:27 - Feat.: - Title: Zo zničenej stavby luxusný hotel. Trumpov zať Kushner má záujem o zbombardovanú budovu v Belehrade 03 - Modified: 2024-03-05 15:00:00 - Feat.: - Title: Ikona medzivojnovej architektúry v službách gastronómie: Spoznajte piešťanskú perlu slávnych víl Slovenska 04 - Modified: 2024-02-22 08:54:47 - Feat.: - Title: Rezortu školstva odkúpi bývalý hotel Junior v Jasnej. Návrh schválila vláda 05 - Modified: 2024-02-12 10:00:00 - Feat.: - Title: FOTO Na odstavenom železničnom moste zaparkovali starý osobný vlak. Teraz je z neho luxusný hotel s bazénom
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
16. apríl 2024 19:58