StoryEditor

Neplatiči sedia aj v parlamente

14.09.2006, 00:00
Noví poslanci parlamentu pokračujú v šľapajach svojich predchodcov. Pred rokom vypukol škandál okolo neplatičov z parlamentných lavíc, ktorí figurovali vo firmách s finančnými záväzkami voči Sociálnej poisťovni. Tiene dlhov z minulosti pritom prenasledujú aj zákonodarcov, ktorí sa do parlamentu dostali po júnových voľbách. Napospol ide o poslaneckých náhradníkov -- v Národnej rade SR vystriedali členov koaličných strán, ktorí prešli do exekutívy.

Bratislava -- Noví poslanci parlamentu pokračujú v šľapajach svojich predchodcov. Pred rokom vypukol škandál okolo neplatičov z parlamentných lavíc, ktorí figurovali vo firmách s finančnými záväzkami voči Sociálnej poisťovni. Tiene dlhov z minulosti pritom prenasledujú aj zákonodarcov, ktorí sa do parlamentu dostali po júnových voľbách. Napospol ide o poslaneckých náhradníkov -- v Národnej rade SR vystriedali členov koaličných strán, ktorí prešli do exekutívy.

Smutné spomienky
Podľa zoznamu neplatičov, ktorý majú HN k dispozícii, dlhujú firmy, kde figurujú poslanci Smeru-SD, Všeobecnej zdravotnej poisťovni a Sociálnej poisťovni. Nájdu sa aj takí, ktorí majú staré nevyrovnané záväzky voči bývalému Národnému úradu práce -- ten zanikol v roku 2004. Niektorí z poslancov SNS majú zasa prepojenia na firmy, ktoré majú dlhy voči Spoločnej zdravotnej či Sociálnej poisťovni. Napriek tomu si väčšina poslancov hneď po nástupe do funkcií vyrovnala podnikateľské záväzky, takže konflikt záujmov im nehrozí. Až takú idylku nemôžu vykázať firmy, kde noví poslanci pôsobili alebo pôsobia. Dlhy týchto subjektov sa pohybujú rádovo od 10-tisíc až po milióny korún. Napríklad poslanec SNS Ján Kvorka bol spolumajiteľom eseročky Dema, ktorá má v Sociálnej poisťovni 3,3-miliónovú "sekeru". Pôvodne sa mi zdalo, že tá firma funguje, spomína Kvorka. "Popálil som sa," doplnil pre HN.

Bič, ktorý neplieska
Pomyselným bičom na neplatičov sa malo stať ich zverejňovanie. Jednotlivé inštitúcie však tieto zoznamy uvádzajú buď ako neúplné, alebo ich prezentujú so značným časovým odstupom. "Mal by sa zmeniť zákon, aby bol inštitút verejného praniera efektívnejší," vysvetľuje hovorkyňa Daňového riaditeľstva Adriana Plešková.

menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
29. apríl 2024 21:11