StoryEditor

Sťahujete sa? Na toto nezabudnite

12.05.2014, 14:07
Našli ste si v cudzine prácu a plánujete sa presťahovať? Tieto povinnosti vás ešte pred odchodom čakajú.

Kúpila som dom v Nemecku a plánujem sa tam natrvalo presťahovať, píše čitateľka Alena na HNporadňa. Pýta sa, aké všetky povinnosti pri zmene bydliska do inej krajiny má a na čo by nemala zabudnúť. Radí Hedviga Takáčová, právnička:

Zmena trvalého bydliska

V prvom rade je potrebné nahlásiť zmenu bydliska v mieste trvalého pobytu, oznámenie o zmene sa dá urobiť aj prostredníctvom zastupiteľského úradu Slovenskej republiky v Nemecku.

Pošta

So zmenou adresy netreba zabudnúť na oznámenie zmien pošte. Tam sa dá zariadiť aj to, aby pošta chodila na adresu rodiny, ktorá aj naďalej ostáva bývať na Slovensku, alebo na inú adresu. Mesačne sa za takúto službu platí 4 eurá.

Zdravotná a sociálna poisťovňa

Pri zmene trvalého pobytu je potrebné nahlásiť zdravotnej a Sociálnej poisťovni svoj odchod do 8, resp. 15 dní od dátumu, kedy táto povinnosť vznikla (odo dňa zmeny trvalého bydliska). Pokiaľ ide o živnostníka, je potrebné informovať sa v poisťovniach o svojich záväzkoch, ktoré je najlepšie vyrovnať ešte pred odchodom do cudziny.

So zmenami v Sociálnej poisťovni je najlepšie informovať sa aj o dôchodku a vypýtať si podklady do budúcnosti.

Daňový úrad

Na daňovom úrade platia rovnaké povinnosti - treba nahlásiť zmenu pobytu, v prípade SZČO zrušiť registrácie, napríklad aj pre daň z pridanej hodnoty.

Ostatné zmluvy

S odsťahovaním sa (nie len) do inej krajiny treba zmenu pobytu nahlásiť aj bankám alebo iným inštitúciám, s ktorými má fyzická osoba či živnostník podpísané zmluvy. Zároveň je dobré založiť si napríklad bankový účet v tej krajine, do ktorej sa osoba sťahuje.

Majetok

Ak fyzická osoba necháva na Slovensku nejaký majetok a aj naďalej ostáva jeho vlastníkom, je dobré splnomocniť inú osobu na určité záležitosti - napríklad spravovanie majetku a podobne. Ide najmä o povinnosti, ktoré s vlastnícvom napríklad nehnuteľnosti súvisia a ktoré zmenou pobytu nezanikajú - energie, správca nehnuteľnosti a daň z nehnuteľnosti, poplatky za komunálny odpad, poistenie a iné.

Štátne občianstvo

Dôležité je vedieť, či fyzická osoba plánuje ostať aj naďalej slovenským občanom. Zo štátneho zväzku Slovenskej republiky možno prepustiť toho, kto preukáže, že má iné štátne občianstvo alebo prísľub jeho udelenia v prípade prepustenia zo štátneho zväzku Slovenska.

01 - Modified: 2006-05-11 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: MS VO FAKTOCH
01 - Modified: 2023-06-15 10:12:53 - Feat.: - Title: Po absolvovaní školy nemusíte štátu všetko hlásiť. Patria sme iba tieto výnimky 02 - Modified: 2023-03-27 14:02:09 - Feat.: - Title: Ak bývate v paneláku a máte problém, obráťte sa na správcu domu. Čo je jeho úlohou? 03 - Modified: 2023-03-23 18:30:00 - Feat.: - Title: Daňové povinnosti vám plynú aj po podaní priznania. Pozrite si ďalšie dôležité termíny 04 - Modified: 2023-03-22 14:30:00 - Feat.: - Title: Opravné daňové priznanie môžete podávať opakovane. Na čo si treba dať pozor? 05 - Modified: 2022-10-10 16:30:00 - Feat.: - Title: Obrábate pôdu? Máte povinnosti, na ktoré netreba zabudnúť. Toto je ich prehľad
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
30. apríl 2024 04:26