StoryEditor

Pri práci z domu dostanete stravenky

03.03.2021, 23:00
Nové pravidlá pre home office, brigády pre mládež od 15 rokov či peniaze namiesto gastrolístkov. Tieto všetky zmeny v Zákonníku práce platia od marca tohto roka. Odborníci vysvetľujú, ako sa premietnu do praxe.

Odpovedá Ladislav Kerekeš, hovorca Národného inšpektorátu práce

1. Mladí brigádnici
Počas svojho voľného času budú môcť pracovať už aj prváci na strednej škole. Na základe akých podmienok ich bude možné zamestnať?

Práca mladého človeka od dovŕšenia 15 rokov veku do skončenia povinnej školskej dochádzky je novelou Zákonníka práce možná, iba ak ju povolí príslušný inšpektorát práce po dohode s príslušným orgánom verejného zdravotníctva. Novelou získali aj študenti prvého ročníka možnosť vykonávať prácu počas štúdia už v školskom roku, v ktorom ešte neukončili povinnú školskú dochádzku.

2. Žiadosť zamestnávateľa
Kto podáva žiadosť o povolenie brigádovať neplnoletej fyzickej osobe?
Povolenie výkonu ľahkých prác vydáva inšpektorát práce na základe žiadosti zamestnávateľa. Zo žiadosti musí byť okrem iného zrejmé, o akú prácu pôjde. Musia to byť ľahké práce, ktoré svojím charakterom a rozsahom neohrozujú zdravie mladých ľudí, ich bezpečnosť, ďalší vývoj ani povinnú školskú dochádzku. Prílohami žiadosti sú súhlas zákonného zástupcu mladistvého, posúdenie zdravotnej spôsobilosti a posúdenie nebezpečenstiev a rizík spojených s prácou mladistvého. Za vybavenie žiadosti sa platí správny poplatok 20 eur za každú fyzickú osobu, teda mladistvého.


3. Pracovná zmluva
Aké existujú typy práce z domu?
Je potrebné rozlíšiť, o aký spôsob domáckej práce ide. O domácku prácu ide vtedy, ak je v pracovnej zmluve dohodnuté pravidelné vykonávanie práce z domácnosti zamestnanca v celom rozsahu alebo sčasti. Môže to však byť aj iné miesto, nielen domácnosť, ak to povaha práce umožňuje. Vykonávanie telepráce je rovnako dohodnuté v pracovnej zmluve ako vykonávanie domáckej práce. Je to však práca, ktorá sa vykonáva s použitím informačných technológií, pri ktorých dochádza pravidelne k elektronickému prenosu dát na diaľku. O príležitostnom výkone práce z domácnosti zamestnanca, takzvanom home office, hovoríme vtedy, ak sa vykonáva len z dôvodu mimoriadnych okolností.

4. Zvýšené náklady
Ako si môže zamestnanec uplatniť náhradu zvýšených výdavkov súvisiacich s domáckou prácou? Napríklad za elektrinu?
Pri domáckej práci a telepráci platí, že zamestnávateľ musí uhradiť iba také preukázateľne zvýšené výdavky zamestnanca, ktoré sú spojené s používaním vlastného n...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-16 10:00:00 - Feat.: - Title: Ľuďom sa nechce pracovať už ani z domu. Vytvárajú si digitálne klony, ktoré robia takmer všetku robotu za nich 02 - Modified: 2024-04-15 08:30:00 - Feat.: - Title: Drahé palivo na pumpách? Poradíme vám, ako dokážete znížiť spotrebu vášho auta 03 - Modified: 2024-04-13 06:37:53 - Feat.: - Title: Voľba na istotu? Toto je 10 najspoľahlivejších rodinných áut, podľa samotných majiteľov 04 - Modified: 2024-04-13 05:24:35 - Feat.: - Title: Každý piaty Slovák jazdí v lete na zimných pneumatikách. Expert varuje pred rizikom 05 - Modified: 2024-04-13 06:33:44 - Feat.: - Title: Práca z domu už nie je iba benefitom, ale bežnou požiadavkou moderného pracovného trhu
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
18. apríl 2024 19:27