StoryEditor

Ceny platených služieb lekárov rastú

10.08.2020, 15:20
Neprehliadnite cenníky v čakárňach ambulancií, dajte si vysvetliť každú platbu a pri úhrade si vyžiadajte doklad, radia lekári a hovorcovia vyšších územných celkov.

Odpovedá Silvia Pekarčíková, riaditeľka odboru zdravotníctva VÚC Žilina
1. Ľudová cenotvorba
Ako vzniká cenník, ktorý majú lekári vyvesený v ambulanciách?
Pokiaľ ide o výkony, ich ceny sú rozdielne. Vychádzať majú zo zákona o cenách. Vyššie územné celky poskytovateľom zdravotníckych služieb nestanovujú cenovú politiku. Katalóg výkonov pojednáva o výkonoch, ktoré sú plne hradené, čiastočne hradené alebo nie sú vôbec hradené zo zdravotného postenia. Tento katalóg výkonov nebol aktualizovaný od roku 2004, čo aj my považujeme za vysoko neaktuálny dokument. Spôsobuje tak ľudovú tvorbu v cenách u poskytovateľov zdravotnej starostlivosti. Poskytovateľ je povinný pri každej zmene v cenníku zaslať aktualizáciu na samosprávny kraj. Samosprávny kraj však nemá kompetencie zasiahnuť do cenotvorby. Vyššie územné celky majú len registrovať zaslané cenníky a kontrolovať zoznamy výkonov u poskytovateľov zdravotnej starostlivosti. Absentuje nám spätná väzba z daňového úradu, či sa pri výkone kontroly zameriavajú aj na dodržiavanie cenovej politiky.

2. Rastúce sťažnosti
Riešili ste v poslednom období špecifické prípady, keď lekár vybral úhradu alebo si vyúčtoval nejaký úkon neoprávnene?
Áno, riešili, a je ich čoraz vyšší počet. Pacient môže zaslať žiadosť o prešetrenie výberu poplatku na odbor zdravotníctva Žilinského samosprávneho kraja a my následne celú záležitosť prešetríme a vyhodnotíme. Čo sa týka sankcie, hrozba pokuty je stanovená zákonom a zároveň aj v smernici nášho samosprávneho kraja. Maximálna výška pokuty je až do sumy 16 596 eur, Žilinský samosprávny kraj dal najvyššiu pokutu 1 500 eur.


Odpovedá Matej Plánek, hovorca VÚC Trenčín
3. Rôzne potvrdenia
Aké úkony lekári najčastejšie spoplatňujú, v akej výške?
Najčastejšie sa spoplatňujú rôzne potvrdenia – o zdravotnej spôsobilosti na vedenie motorového vozidla, o zdravotnej spôsobilosti na zbrojný pas, vyšetrenie pred športovou súťažou, vyšetrenie pred prijatím do výchovno-vzdelávacích ústavov, vyšetrenie pre komerčnú poisťovňu a podobne. Ceny sa pohybujú od 5 do 30 eur. Závisia aj od lokality, kde je miesto prevádzkovania konkrétneho poskytovateľa zdravotnej starostlivosti.

4. Zmena cenníkov
Stúpli ceny za výkony nehradené zo zdro...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-23 15:31:30 - Feat.: - Title: Epidémia ohrozuje aj nás. Prípady čierneho kašľa pribúdajú, môže byť smrteľný, tvrdí detská pneumologička 02 - Modified: 2024-04-22 22:00:00 - Feat.: - Title: Viacerí operátori upravili poplatky za internet a televíziu. Čo robiť, keď s tým nesúhlasíte? 03 - Modified: 2024-04-21 21:52:36 - Feat.: - Title: Šéf novej banky pre HN: Do konkurenčného boja na Slovensku chceme vstúpiť už v januári 04 - Modified: 2024-04-18 07:08:26 - Feat.: - Title: Pacientom hrozia poplatky. "Zajacovky" by obmedzili návštevy lekára, v ich počte sme lídrom v únii 05 - Modified: 2024-04-17 12:00:00 - Feat.: - Title: Ak toto po prebudení robíš aj ty, nečuduj sa, že si vkuse unavený. Prečítaj si, čo pre lepší spánok pravidelne robia odborníci
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
25. apríl 2024 18:12