StoryEditor

Obnova verejných budov je pomalá

30.04.2019, 00:00
Kvalita vnútorného prostredia verejnej budovy prináša benefity aj v podobe vyššej produktivity zamestnancov a menšieho počtu dní práceneschopnosti.

Od roku 2021 začnú platiť prísnejšie normy na energetickú hospodárnosť budov. Na Slovensku je pritom veľa verejných budov, administratívnych objektov aj rodinných domov, ktoré nie sú obnovené a majú ďaleko k nízkoenergetickému štandardu.


Podľa platformy Budovy pre budúcnosť je na Slovensku viac ako 15-tisíc verejných budov, ako sú školy, úrady, polikliniky či nemocnice. Dve tretiny z nich sú v pôvodnom stave a potrebujú obnovu. Ide väčšinou o budovy postavené pred viac ako štyridsiatimi rokmi. Niektoré zdroje hovoria o tom, že budovy v Európskej únii spotrebúvajú približne 40 percent energie a sú zdrojom 36 percent emisií oxidu uhličitého. Až tri štvrtiny z nich sú energeticky zbytočne náročné, pričom každoročne sa ich zrenovuje iba 0,4 až 1,2 percenta, podľa toho, o akú krajinu ide. Obnova verejných budov je závislá od poskytovanej podpory z eurofondov a od roku 2014 aj z Environmentálneho fondu. Modernizácia existujúcich budov môže priniesť významné úspory energie.

Vyšší výkon zamestnancov
Podľa odhadov sa verejné budovy na Slovensku renovujú tempom okolo jedného percenta ročne. To má za následok ďalšie negatíva.


Dnes je už preukázané, že ľudia majú v zdravých administratívnych budovách až o 11 percent vyššiu produktivitu a obchodné prevádzky dosahujú merateľne lepšie výsledky, ak sú umiestnené v kvalitných budovách. Výskumy spoločnosti International WELL Building Institute (IWBI) hovoria, že v budovách s WELL certifikátom sa ľudia cítia o 50 percent produktívnejšie a majú o päť až desať percent nižší počet dní práceneschopnosti.

Práve odborná certifikácia je jedným z nástrojov na potvrdenie kvality vnútorného prostredia aj energetickej efektívnosti prevádzky budovy. „Až kombinácia viacerých prvkov prináša do budovy zdravotne vyhovujúce prostredie, psychickú pohodu a menej starostí,“ tvrdí Vladimír Balent, odborník na úspornú výstavbu zo spoločnosti ISOVER. V segmente administratívnych budov sú dobre zabehnuté certifikáty LEED, BREEAM a WELL. K navrhovaniu zdravších, komfortnejších a energeticky úsporných budov môže pomôcť aj novovznikajúci štandard Multi Comfort, ktorý predstavila skupina Saint-Gobain, jedna z najinovatívnejších spoločností na svete.

Pri obnove nejde iba o šetrenie energie
Zníženie energetickej n...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-26 13:58:46 - Feat.: - Title: Nemecký minister hospodárstva čelí kritike, že vedel o dopadoch odchodu od jadra. Opozícia chce vyšetrovanie 02 - Modified: 2024-04-26 07:40:44 - Feat.: - Title: Ceny priemyselných výrobcov v marci medziročne klesli o 15 percent, sú za tým lacnejšie energie 03 - Modified: 2024-04-08 08:29:24 - Feat.: - Title: Plyn aj elektrina v minulom týždni na európskych burzách zlacneli 04 - Modified: 2024-04-01 13:31:00 - Feat.: - Title: Nemci budú platiť viac za kúrenie plynom, keďže DPH sa vracia na 19 percent 05 - Modified: 2024-04-02 06:24:06 - Feat.: - Title: Kúpili drahé zariadenia, no 500-tisíc eur už nezaplatili. Podnikatelia z Bystrice tvrdia, že firmu nevlastnia
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
27. apríl 2024 13:19