dane, daňové priznaniePavol Funtál
StoryEditor

Ako priznáva dane zamestnanec? Týka sa ho daňové tlačivo typu A

17.03.2019, 16:00
Ako zamestnanec bez iných príjmov sa nemusíte starať o priznanie daní, urobí vám ho zamestnávateľ. Ak ste ho však nepožiadali o ročné zúčtovanie dane, leží táto povinnosť na vás.

Mix viacerých zamestnaní, dodatočné príjmy mimo hlavnej práce alebo fakt, že ste z nejakých príčin nechceli, aby vám zamestnávateľ urobil ročné zúčtovanie dane, znamená pre vás povinnosť navyše. Podať si daňové priznanie vo svojej réžii. Na akom tlačive? Takýchto prípadov sa týka tlačivo určené pre fyzické osoby typu A.

Ak ste popri zamestnaní nepodnikali, nemusíte zostavovať priznanie elektronicky, ako napríklad živnostníci, ale môžete ho vyplniť a doručiť daniarom klasicky – v papierovej podobe. To, samozrejme, neznamená, že by to bolo oproti elektronickej forme výhodnejšie. Naopak, ak budete formulár vypĺňať cez počítač na e-tlačive, "naskakujú" vám na obrazovke vzájomne súvisiace výpočty automaticky. Nielen to, elektronický systém vás sám upozorní na zabudnuté podpisy, vynechané kolónky či nesprávne vyplnené riadky.

Zmeny v tlačivách

Ak si chcete vziať ako predlohu minuloročné daňové tlačivo, nezabudnite, že v tomto roku sa už daňový formulár fyzickej osoby typ A mierne upravil. Súvisí to so zavedením novej nezdaniteľnej časti spojenej s uplatnením platieb za kúpeľnú starostlivosť, prípadne za služby s ňou spojené. V tlačive sa preto doplnilo viacero riadkov. Z formulára, naopak, vypadli kolónky, v ktorých ste si vlani mohli uplatniť úľavu v prípade zaplatených príspevkov na starobné dôchodkové sporenie – to už v tomto roku možné nie je. Drobné zmeny nastali ešte aj v niektorých ďalších častiach daňového priznania, na čo si treba dávať pozor.
Prílohou daňového priznania môžu byť aj rôzne potvrdenia. Napríklad v prípade maloletých detí kópie ich rodných listov alebo v prípade viacerých pracovísk potvrdenie od druhého zamestnávateľa.

Sumár povinností

Zosumarizujme si situáciu daňovníka, ktorý bol vlani len zamestnaný a nepodnikal:
1. daňové priznanie nemusí zostavovať elektronicky
2. formulár môže vyplniť v papierovej podobe a zaslať ho na daňový úrad buď poštou, alebo ho tam odnesie osobne
3. ak by mal vybavený elektronický prístup na portál Finančnej správy, môže daňové priznanie zaslať aj cez počítač elektronicky

Vzor kompletne vyplneného daňového priznania fyzickej osoby typu A - zamestnanca, ktoré pre vás zostavila daňová poradkyňa Marcela Bošková, nájdete v pondelkových HN.

01 - Modified: 2024-04-16 05:16:58 - Feat.: - Title: Bidenovci zverejnili daňové priznanie, zarobili vyše 600-tisíc dolárov 02 - Modified: 2024-03-29 10:00:00 - Feat.: - Title: Už len do pondelka môžete darovať dve percentá z daní. Takto treba postupovať 03 - Modified: 2024-03-27 15:36:14 - Feat.: - Title: Na podanie daňového priznania zostávajú už len dva dni, úradné hodiny budú predĺžené 04 - Modified: 2024-03-26 23:00:00 - Feat.: - Title: Nezamestnaní môžu najnovšie dostať až 190 eur. O čo ide a aké podmienky musíte splniť? 05 - Modified: 2024-03-22 14:00:24 - Feat.: - Title: Finančná správa predĺži úradné hodiny call centra pre podávanie daňových priznaní
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
16. apríl 2024 18:50