Víkendový dom Nosice: autor architekt Pavol PokornýZdroj: z publikácie ISOVER
StoryEditor

Drevené domy rastú do výšky. Sú bezpečné?

03.10.2018, 11:44
Autor:
vegveg
Začiatkom tohto roku oznámila japonská skupina Sumimoto, že v roku 2041 postaví najvyššiu drevenú budovu na svete. Projekt s názvom W350 vznikne pri príležitosti 350. výročia existencie spoločnosti a podľa plánov má mať 350 metrov. O drevostavbách však môže uvažovať nielen japonský megaloman, ale aj bežný slovenský stavebník.

„Drevo ako stavebný materiál zažíva renesanciu. Vďaka jeho vlastnostiam ho vyhľadáva čím ďalej tým viac stavebníkov. Výrazne sa presadzuje najmä v rodinných domoch. Kvalitne postavené a zateplené drevostavby sú nielen mimoriadne energeticky efektívne, ale aj zdravé a komfortné. Výraznú zmenu do uvažovania stavebníkov priniesli moderné konštrukcie, ktoré umožňujú rýchlu výstavbu.

Drevený sendvič s vlastnosťami betónu
Ešte donedávna panovalo všeobecné presvedčenie, že drevo, napriek pozitívnym vlastnostiam, je vhodné len na určité objekty, napríklad chaty. „Každý deň vznikajú zaujímavé materiálové a konštrukčné inovácie, ktoré drevu prinášajú nové možnosti,” všíma si Vladimír Balent odborník na pasívne a úsporné domy zo spoločnosti Isover. Jednou z progresívnych inovácií sú CLT panely (cross-laminated timber), ktoré sú tvorené viacerými doskami, zlepenými striedavo oboma smermi do veľmi pevného panelu. Tento drevený sendvič nie je novinkou, pracuje s ním množstvo architektov po celom svete. Vlastnosťami sa približuje k železobetónu, zatiaľ ho nikto nepoužil na budovu vyššiu ako 55 metrov. Je to však len otázka času. Magazín Economist napríklad informoval o výskumnom centre Michaela Ramageho v Cambridge, ktoré navrhlo 300- metrovú drevenú vežu, ktorú chce postaviť na slávnom londýnskom Barbicane.

Načo je nám slovíčko udržateľnosť
Drevodomy sú zdravé a príjemné, na tom sa zhodne čoraz viac majiteľov rodinných domov. Potenciál stavieb z dreva je však oveľa širší. Podstatným benefitom je ľahkosť drevených konštrukcií, ktoré sa jednoducho montujú. Vo svete je dnes bežnou praxou využívať tieto vlastnosti pri stavbách v chránených územiach. Stavba tak môže vzniknúť rýchlo a bez toho, aby bolo potrebné budovať zaťažujúce prístupové komunikácie. Materiál sa jednoducho navozí vzdušným koridorom a aj samotná realizácia je výrazne kratšia ako pri bežných postupoch.

Často zaznievajú názory, že rozširujúca výstavba drevodomov ničí lesný fond. „Výroba drevených panelov určite nie je zaťažujúca pre životné prostredie viac než iné materiály. Navyše, drevo je obnoviteľný materiál,” upozorňuje Vladimír Balent.

01 - Modified: 2024-04-22 13:21:18 - Feat.: - Title: Toyota prezrádza, aké chyby robia mladí vodiči najčastejšie. Zadarmo im pomôže 02 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Priestor, ktorý stiera líniu medzi interiérom a lesom. Ovocím surovosti a minimalizmu sa stal dokonalý domov 03 - Modified: 2024-04-15 14:00:00 - Feat.: - Title: Keď sa stavba "zvrhne", a tým do seba všetko zapadne: Táto premena chalupy na domov vás doslova nadchne 04 - Modified: 2024-04-08 09:15:00 - Feat.: - Title: Odvrátená stránka štýlového prvku áut. Môže byť pre motoristov nebezpečný, varuje ADAC 05 - Modified: 2024-03-27 05:18:38 - Feat.: - Title: Expert na kybernetickú bezpečnosť pre HN: Vojna na Ukrajine? Kritickým faktorom je bezpečná komunikácia
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
23. apríl 2024 17:02