StoryEditor

Doplatky pre pacientov budú nižšie

Pacienti sa môžu tešiť, ušetria viac. Získajú peniaze bez toho, aby pohli prstom.  Rezort zdravotníctva znižuje ich finančnú záťaž a zavádza vyšší ochranný limit nielen na lieky, ale aj zdravotnícke pomôcky a diatetické potraviny.

Mária Lévyová, prezidentka Asociácie na ochranu práv pacientov SR


1. Reakcia pacientov
Ako reagujú pacienti na zmeny v poplatkoch za urgenty a pohotovosti?
Poplatky na ambulantnej pohotovosti stúpli o jeden cent. Poplatky na urgentoch sa zvyšujú na 10 eur, a to v prípade ak nejde o vyšetrenie v rámci neodkladnej starostlivosti. Počas prvého týždňa, keď zmeny vstúpili do platnosti, sa na nás neobrátil žiadny pacient s tým, že zaplatil neoprávnene poplatok, alebo mu nebola poskytnutá starostlivosť v súlade so zákonom. Situáciu budeme naďalej sledovať.

2. Predĺžená lehota
Čo si myslíte o predĺžení lehoty, na ktorú môžu lekári predpísať liek?
Pacienti sa na nás obracali, prečo v prípade, ak sa ich zdravotný stav nemení, majú dobre nastavenú liečbu, musia chodiť každý polrok k špecialistom, a to iba kvôli predpísaniu liekov. Považujú to za zbytočné odčerpávanie času, pretože v prípade zmeny zdravotného stavu každý pacient vyhľadá špecialistu. Odbúranie návštev špecialistov iba kvôli receptom vytvára priestor na skracovanie čakacích lehôt tým pacientom, ktorí idú na prvovyšetrenie. U niektorých sa čaká aj sedem týždňov, čo môže spôsobiť rapídne zhoršenie zdravotného stavu.

Zuzana Eliášová, hovorkyňa Ministerstva zdravotníctva


3. Doplatky pacientov
Ako sa majú meniť doplatky za lieky pre pacientov a na ktoré novinky sa majú pripraviť? 
Od januára 2018 sa ochranný limit bude týkať nielen liekov, ale aj zdravotníckych pomôcok a dietetických potravín. U invalidných dôchodcov a držiteľov preukazu ZŤP hranica, od ktorej zdravotné poisťovne vracajú peniaze za doplatky, klesne z aktuálnych 25 na 12 eur, čím táto skupina ľudí môže výrazne ušetriť. Ochranný limit u starobných dôchodcov je v súčasnosti 25 eur, po novom má byť 30 eur. Limit sa okrem toho po novom rozšíri aj na ľudí, ktorí sú poberateľmi predčasného dôchodku a nevznikol im nárok na starobný dôchodok. U detí je limit 8 eur, vzrastie na desať eur. Nulový aj naďalej ostane u zdravotne ťažko postihnutých detí.

4. Ambulantné pohoto...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-24 22:00:00 - Feat.: - Title: Zrušenie benefitov zubári nevítajú, podľa analytika na to najviac doplatí jedna z poisťovní 02 - Modified: 2024-04-24 22:00:00 - Feat.: - Title: Skeptikov presvedčila až pandémia 03 - Modified: 2024-04-23 10:54:22 - Feat.: - Title: SaS kritizuje návrh k vyplateniu príspevkov organizáciám v zdravotníctve 04 - Modified: 2024-04-23 17:07:06 - Feat.: - Title: Slovenskí pacienti vraj chodia k lekárom viac než treba. Pravda však môže byť inde, pomohli by dve opatrenia 05 - Modified: 2024-04-18 15:00:32 - Feat.: - Title: Druhá fáza zatvárania pohotovostí sa blíži. V hre je stále aj skrátenie ordinačných hodín
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
25. apríl 2024 01:01