StoryEditor

Cvičte doma - Máme skvelé TIPY, ako cvičiť v pohodlí domova!

17.03.2023, 00:00

Milujete cvičenie, no nechce sa vám chodiť do posilky? Nie každý má čas alebo chuť chodiť do posilňovne alebo cvičiť vonku. Avšak, cvičenie doma môže byť rovnako efektívne ako cvičenie v posilňovni, ak viete, ako na to. V tomto článku sme pre vás pripravili skvelé tipy, ako cvičiť v pohodlí domova.

Prečo cvičiť doma?

Pravidelný pohyb má mnoho pozitívnych účinkov na naše zdravie, vrátane zlepšenia kondície a svalovej hmoty, zlepšenia krvného obehu a znižovania hladiny stresu.

Cvičenie v pohodlí domova má mnoho výhod.

Tu je niekoľko dôvodov, prečo by ste mali začať cvičiť doma:

  1. Flexibilita: Cvičenie doma vám umožňuje prispôsobiť si cvičenie svojmu času a potrebám. Môžete cvičiť kedykoľvek a kdekoľvek, kde máte priestor a čas.
  2. Komfort: Tento druh cvičenia vám umožňuje cvičiť v pohodlí vášho domova, bez toho, aby ste museli cestovať do posilňovne alebo tráviť čas v doprave.
  3. Bezplatnosť: Takéto cvičenie môže byť lacnejšie ako tréning v posilňovni, pretože nepotrebujete členstvo alebo iné poplatky.
  4. Jednoduchosť: Cvičenie doma môže byť jednoduché a zábavné. Existuje mnoho spôsobov, ako cvičiť doma bez zložitého zariadenia alebo zložitých cvikov.

Ako cvičiť doma

Ak chcete cvičiť doma, mali by ste sa riadiť týmito tipmi:

  1. Zvoľte si vhodné cviky: Existuje mnoho cvikov, ktoré môžete robiť doma. Zvoľte si cviky, ktoré sú pre vás vhodné a ktoré sa zameriavajú na rôzne časti tela.
  2. Plánujte svoj tréning: Predtým ako začnete cvičiť, mali by ste si naplánovať svoj tréning. Zvoľte si, koľko času budete cvičiť a koľkokrát týždenne. Snažte sa cvičiť pravidelne a zvyšovať náročnosť cvikov.
  3. Venujte pozornosť technike: Správna technika je kľúčová pre úspešné cvičenie. Uistite sa, že robíte cviky správne a že dodržiavate správne držanie tela.
  4. Dýchajte správne: Pri cvičení sa uistite, že správne dýchate. Dýchnite hlboko a rovnomerne, aby ste zvýšili prísun kyslíka do svalov a zabránili únavám.
  5. Zahrňte strečing: Pred cvičením sa zahrejte a dajte si strečing s niekoľkými ľahkými cvikmi. Po cvičení sa tiež zotavte s niekoľkými rozťahovacími cvikmi. To vám pomôže predchádzať zraneniam a zlepšiť vaše tréningové výsledky.

Použite váhu vlastného tela

Používanie vlastnej hmotnosti je najjednoduchší spôsob, ako si poriadne zacvičiť. Existuje množstvo cvikov, ktoré vám môžu pomôcť vybudovať silu a vytrvalosť.

Ako bonus, spálite kalórie.

Poriadnym domácim kruhovým tréningom (prechádzaním od jedného cvičenia k druhému, s malým alebo žiadnym odpočinkom) si udržíte vysokú tepovú frekvenciu, spálite viac kalórií a vyťažíte z krátkeho cvičenia maximum.

Keď cvičíte doma iba s telesnou hmotnosťou, môžete si zvoliť kardio, silový tréning alebo kombináciu oboch.

Pri oboch sa zamerajte na cvičenia s rôznou intenzitou.

image
www.freepik.com

Investujte do všestranného fitness vybavenia

Ak chcete pravidelne cvičiť doma, zvážte investíciu do nejakej fitness pomôcky.

Čo a, koľko sa rozhodnete pridať do svojej domácej telocvične, bude závisieť od vášho rozpočtu a priestorových obmedzení.

Pri výbere vybavenia na domáce cvičenie sa uistite, že je univerzálne. To znamená, že s ním odcvičíte veľa častí vášho tela.

Pomôcky na cvičenie, ktoré sú určené len na určité cviky nie sú také užitočné a časom sa z nich stane plytvanie miestom a vyhodené peniaze.

Vyberte si vybavenie, ktoré môžete použiť na rôzne cvičenia a svalové partie tela, ako sú závesné TRX trenažéry, nastaviteľné činky alebo napríklad kettlebell.

Nezabúdajte na kardio

Kardio v pohodlí domova sa môže zdať ako tvrdý oriešok. Opak je však pravdou!

Ako low-cost cenovo dostupné a ľahko skladovateľné kardio odporúčame vyskúšať švihadlá. Medzi ďalšie pomôcky patria napríklad mini-trampolíny.

Tie sú ideálne na domáce skákanie.

Verte nám, je to pekná makačka!

Bežecké pásy sú taktiež vynikajúcou voľbou. Tieto trenažéry však patria medzi cenovo náročnejšie pomôcky.

Pomôžu vám však umožnia behať alebo chodiť pokojne doma pred televíziou. To za tú cenu stojí.

Najlepšie cviky na doma

Tu je niekoľko cvikov, ktoré môžete robiť doma:

  1. Drepy: Drepy sú vynikajúcim cvikom na posilnenie svalov nôh, vrátane stehien, lýtka a zadku.
  2. Plank: Plank je cvik, ktorý zameriava na svaly brucha, chrbta a ramien.
  3. Sklápačky: Sklapovačky sú skvelým cvikom na posilnenie svalov hrudníka, tricepsov a deltov.
  4. Burpees: Burpees sú náročný cvik, ktorý zameriava na celé telo a zvyšuje srdcovú frekvenciu.
  5. Drepovanie s jednoručkami: Drepovanie s jednoručkami sú vynikajúcim cvikom na posilnenie svalov nôh a ramien.

Na záver

Vieme, že dostať sa do formy nie je vždy jednoduché, dobrou správou je, že si to môžete spraviť zábavné.

Cvičenie doma môže byť vynikajúcim spôsobom, ako si udržať formu a zlepšiť zdravie. Ak chcete začať cvičiť doma, mali by ste si zvoliť vhodné cviky, naplánovať svoj tréning a venovať pozornosť správnej technike.

Pri správnom cvičení z domu môžete dosiahnuť rovnaké alebo dokonca lepšie výsledky ako pri návšteve posilňovne.

Môžete zahrnúť cviky ako drepy, plank, sklapovačky, burpees a drepovanie s jednoručkami. Cvičte pravidelne a postupne zvyšujte náročnosť cvikov.

Skúste naše rady a začnite cvičiť ešte dnes.

Čerpali sme z kvalitných fitness zdrojov:

menuLevel = 1, menuRoute = pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = pr-clanky, homepage = false
23. apríl 2024 09:01