StoryEditor

Pravidelne sa hýbe len polovica z nás

17.10.2022, 00:00

Takmer polovica Slovákov vôbec necvičí. Fyzická aktivita pritom pôsobí priaznivo aj na duševné zdravie.

Fyzické prínosy cvičenia sú dobre známe a pravidelné cvičenie môže mať rovnako pozitívny vplyv na duševné zdravie. Tieto výhody sa neobmedzujú len na zníženie depresie, úzkosti či napätia, pomáhajú rozvíjať aj zdravé sebavedomie. Fyzické cvičenie zvyšuje v tele dopamín a endorfíny, ktoré nám navodzujú pocit šťastia a radosti. Nie nadarmo sa hovorí, že v zdravom tele je zdravý duch. Cvičenie a zdravý životný štýl nás obdaria fyzickou kondíciou, sebadôverou a celkovo posilnia našu osobnosť.

Takmer polovica Slovákov necvičí

Zatiaľ čo približne 35 percent Slovákov cvičí alebo športuje pravidelne, až 43 percent našincov a 45 percent Európanov necvičí vôbec ani sa nezapája do žiadnej fyzickej aktivity. Vyplýva to z prieskumu najnovšieho Eurobarometra venovaného športu a fyzickej aktivite. Hoci v porovnaní s výsledkami z roku 2017 sa situácia zlepšila, je jednoznačne potrebné v podpore športu a fyzickej aktivity pokračovať.

image
Shutterstock

Z prieskumu vyplýva aj to, že počas pandémie covidu-19 polovica Európanov zredukovala fyzickú aktivitu na polovicu alebo s ňou úplne prestala. Dnes dáva približne jedna tretina respondentov prednosť športovaniu doma, pričom pravidelne cvičia väčšinou muži. Prieskum zároveň ukázal, že s pribúdajúcim vekom sa pravidelnosť pri cvičení či športovaní znižuje. Hlavnou prekážkou aktívneho života je podľa respondentov predovšetkým nedostatok času, ale aj nedostatočná motivácia alebo celkový nezáujem o šport. Polovicu športovcov zo Slovenska, naopak, motivuje práve túžba po zdravom životnom štýle.

Európska komisia sa v rámci kampane Zdravý životný štýl pre všetkých (HealthyLifeStyle4All) usiluje zvyšovať povedomie o význame aktívneho zdravého životného štýlu. Zároveň Komisia každý rok propaguje prínosy športu z hľadiska fyzickej i duševnej pohody prostredníctvom Európskeho týždňa športu.

Osamelosť vplýva na zdravie

Zdravý životný štýl a pravidelná športová aktivita sú veľmi úzko prepojené s pocitom osamelosti, ktorý je považovaný za jednu z pandémií 21. storočia. Práve pravidelný pohyb v kombinácii so zdravou životosprávou predstavuje pomerne účinnú ochranu pred osamelosťou. Výskumy naznačujú, že osamelí, ako aj sociálne izolovaní dospelí čelia podstatne väčšiemu zdravotnému riziku predčasného úmrtia, ktoré sa dokonca vyrovná aj riziku spôsobenému fajčením či obezitou. Osamelosť zvyšuje aj riziko rozvoja demencie, srdcových chorôb alebo mŕtvice. Štúdie ukazujú, že u osamelých mladších ľudí je zase vyššia pravdepodobnosť zhoršenia duševného zdravia, vzniku spánkových porúch a zníženej schopnosti zvládať stres.

image
Shutterstock

Zdravotné komplikácie výrazne zvyšujú riziko osamelosti, čo dokazuje, že 6 percent opýtaných so zdravotnými problémami uviedlo, že sa cítia osamelo, zatiaľ čo u ľudí s dobrým zdravím sa osamelo cíti približne 20 percent opýtaných. V mnohých ohľadoch idú osamelosť a zlé zdravie ruka v ruke a nie vždy je jednoduché zistiť, ktoré z nich je spúšťačom toho druhého.

Pozitíva cvičenia v kocke

  • Pravidelná fyzická aktivita pozitívne vplýva na naše mentálne zdravie. Pohybom sa uvoľňujú tzv. hormóny šťastia, vďaka ktorým sa po cvičení cítime príjemne a predchádzame depresiám.
  • Pri cvičení klesá hladina stresových hormónov a vynaložená energia sa nám vráti dvojnásobne.
  • Pacienti s depresiou pri pravidelnom pohybe pocítia zlepšenie.
  • Cvičenie zvyšuje srdcovú frekvenciu, mozog sa intenzívnejšie okysličuje a uvoľňujú sa hormóny nevyhnuté pre rast nových mozgových buniek.
  • Pravidelná fyzická aktivita podporuje stimuláciu v najdôležitejších oblastiach mozgu, ktorá je dôležitá ako ochrana pred rizikom vzniku nepríjemných duševných chorôb.
  • Cvičenie sa odráža aj v tom, že cez deň pomáha znižovať stres a dodá energiu. V noci zas upokojí myseľ a pomôže nám lepšie spať.

Európska únia a duševné zdravie

Duševné zdravie je ovplyvnené mnohými faktormi, akými sú napríklad genetické predispozície, sociálno-ekonomické zázemie, nepriaznivé skúsenosti z detstva, chronické zdravotné stavy alebo nadmerné požívanie alkoholu a drog. Duševné zdravie je preto prepojené aj s politickými oblasťami, ako sú vzdelávanie, zdravie, zamestnanosť a boj proti chudobe. Európska komisia sa dlhodobo venuje zlepšovaniu duševného zdravia najmä v oblasti prevencie depresie a samovrážd, podpory odolnosti, lepšiemu prístupu k službám duševného zdravia či duševného zdravia na školách. Predsedníčka Komisie Ursula von der Leyenová vo svojej septembrovej Správe o stave Únie avizovala nové aktivity v oblasti podpory duševného zdravia Európanov, ktoré budú predstavené v nasledujúcich mesiacoch.

image
Shutterstock

Ak sa cítite osamelo, tu nájdete pomoc

- Linka dôvery Nezábudka (tel. č. 0800 800 566 nonstop telefonická poradňa)

- Linka detskej dôvery (tel. č. 0907 401 749 každý pracovný deň od 8.00 do 20.00 hod.)

- Národná linka pre ženy zažívajúce násilie (bezplatná nonstop linka 0800 212 212)

menuLevel = 1, menuRoute = pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = pr-clanky, homepage = false
19. apríl 2024 01:32