Shutterstock
StoryEditor

Nové technológie v živote: Čo prinesie budúcnosť?

31.08.2022, 00:00

Moderné technológie sú už nejaký ten rok súčasťou našich životov. A inak to nebude ani v rokoch nadchádzajúcich. Aké technológie nás čakajú v domácnosti a na čo sa môžeme tešiť už dnes?

Vďaka neustálemu rozširovaniu a implementácii moderných technológií do najrôznejších oblastí života sa technológiám nevyhneme. Uľahčujú nám život, ale tiež zvyšujú naše bezpečie. Aké technológie zlepšia náš život v budúcnosti?

Tepelné čerpadlá v okne

Jednou z najpopulárnejších technológií sa v posledných mesiacoch stali tepelné čerpadlá. Nie je to len kvôli tomu, že vám pomôže šetriť náklady za energie, ktoré neustále rastú, ale sú tiež prívetivé pre životné prostredie. V budúcnosti sa táto technológia bude neustále vyvíjať. Vedci z časopisu The Economist dokonca predpokladajú, že za niekoľko rokov budeme tepelné čerpadlá montovať do okien podobne ako klimatizácie.

Implantáty z 3D tlačiarne

3D tlačiarne sú čoraz chytrejšie a dokážu vytvoriť množstvo vecí, ktoré sme pred pár rokmi nevedeli nahradiť. Napríklad také kostné implantáty. 3D tlačiareň dokáže takýto implantát vyrobiť pacientovi presne na mieru. To by veľmi pomohlo napríklad pri náhradách kĺbov či celých kostí. Dnes sú tieto implantáty vo fáze testovania a vyzerá to, že sme na správnej ceste.

Tlačené domy

Pri 3D tlačiarňach ešte zostaneme. Dokážu toho totiž oveľa viac a okrem pomoci v zdravotníctve sa testuje aj ich využitie v prípade stavby budov. Prvé domy vytlačené na 3D tlačiarni už sú v prevádzke. Ich výhodou je, že stavba nezaťažuje životné prostredie. Tlačiareň dom vytlačí priamo na mieste stavby, a to tak, že trysky vystrekujú tuhnúci materiál vrstvu po vrstve. Procesory sú dnes na naozaj vysokej úrovni. Aj na Slovensku už takýto dom nájdete, nachádza sa v Andovciach a 3D tlačiareň ho vyrobila za neuveriteľných 30 hodín. Navyše sa životnosť domov z 3D tlačiarne odhaduje až na 100 rokov.

Lietajúce autá

Inovácie v automobilovom priemysle sú jednou z technológií, ktoré sú neustále vo vývoji. Elektromobily sú už bežnou súčasťou našich životov a aj keď predaj áut na elektrický pohon nedosahuje také čísla, ako predaj tých so spaľovacím motorom, vidíme tu veľmi pozitívny trend. No budúcnosť hľadí vyššie a vedci predpovedajú lietajúce autá, konkrétne taxíky. Tie dnešné by mali nahradiť elektrické lietadielka, ktorých prevádzka sa testuje v Kalifornii.

 

menuLevel = 1, menuRoute = pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = pr-clanky, homepage = false
22. apríl 2024 01:41