Recenzia Hogwarts Legacy.Twitter/hollowpoiint/
StoryEditor

RECENZIA Hogwarts Legacy nie je dokonalá, ale pre fanúšika Pottera povinná jazda. Pokecáš si aj s transrodovou postavou

Hogwarts Legacy síce nie je titul bez chýb, ale skalných priaznivcov knižnej a filmovej predlohy aj fanúšikov RPG s otvorenými svetmi odmení desiatkami hodín zábavy. Pre neprajníkov, ktorí hru bojkotujú kvôli Rowlingovej kontroverzným vyjadreniam, má štúdio jasný odkaz.

Lajkuj Brainee.sk na

Stále si veľmi živo vybavujem moje obľúbené hry zo sveta Harryho Pottera, legendárny prvý a druhý diel. Preskúmanie čarodejníckej školy, zbieranie fazuliek, kúzlenie či hádzanie záhradnými škriatkami bola vtedy pre skalného fanúšika série kníh i filmov ďalšia skvelá nadstavba kúzelníckeho sveta od J. K. Rowlingovej.

Fakt, že hra nesie aj logo projektu Portkey Games, čiže značku pod vydavateľstvom Warner Bros. Games, ma najprv trochu desila. Mám stále v živej pamäti mobilnú hru Hogwarts Mystery, ktorá sa tiež chválila možnosťou vytvoriť si vlastného kúzelníka, zúčastňovať sa výučby a voľne preskúmavať kúzelnícku školu. Výsledná hra bola však prelezená otravnými aj vyložene manipulatívnymi mikrotransakciami a v podstate len slúžila na to, aby vytiahla čo najviac peňazí z priaznivcov knižnej predlohy

Hogwarts Legacy nič také nerobí. Je to čisto singleplayerový titul, kde si môžete priplatiť iba za de luxe verziu, čo je dnes už v podstate taký štandard, uvádza sa v recenzii na iDnes.cz. Fakt, že ide o vôbec najambicióznejší titul v histórii štúdia Avalanche Software je síce v istých ohľadoch poznať, ale inak je to pre priaznivcov kúzelníckeho sveta naozaj až povinné dielo.

Úchvatné detaily Rokfortu 

Hoci sa po virtuálnej škole čarov a kúziel dalo prebehnúť aj v starších hrách, nikde nebola táto lokácia vyobrazená s takou mierou detailov, ako práve v Hogwarts Legacy. Virtuálny svet v tejto hre je ústredným pilierom toho, prečo by vás mala zaujímať – je totiž úplne úchvatný. Autori skvele skĺbili skutočné lokácie a kulisy z filmov s tým, čo si každý predstavoval v hlave pri čítaní kníh. Máme tu teda v podstate kompletné bludisko chodieb, schodísk, veží, tajných miestností a záhrad, že sa v ňom môžete pokojne na hodiny stratiť.

image

Virtuálny svet v tejto hre je ústredným pilierom toho, prečo by vás mala zaujímať – je totiž úplne úchvatný.

Twitter/ Thestarwarshq/

Herný svet však nie je len o kúzelníckej škole. Budete v nej síce tráviť veľa času, avšak k dispozícii je toho oveľa viac. Navštíviť môžete vedľa pozemkov hradu aj známu kúzelnícku dedinu Rokville, prejsť sa po Zakázaonm lese, zaskočiť si na lekciu lietania na metlobalovom štadióne alebo si zaplávať v jazere pod hradom. Mapa sveta, ktorý si môžete pozrieť, sa tiahne v podstate celým údolím od brehu mora až po pohorie na opačnej strane hradu. Nájdete tu aj množstvo ďalších menších dediniek či obchodných staníc, lesov, jaskýň, jazierok či polí.

Originálny príbeh

Hlavným hnacím motorom je samozrejme príbeh. Potom, čo si vyrobíte vlastného študenta piateho ročníka, kedy máte naozaj voľnú ruku, čo sa vzhľadu, farby pleti i pohlavia týka, vás hra rovno hodí do víru udalostí.

Do školy čiar a kúziel nastupujete teda už ako pokročilý študent, ale všetko si musíte znovu pripomenúť. Hra sa však možno až trochu okato snaží využiť trochu ohrané zápletky typické pre žáner „young adult“, kedy vyjde najavo, že váš mladý kúzelník ako jediný dokáže vnímať prastaré kúzla. Teda je hneď pasovaný do role „vyvoleného“, ktorý musí nielen zabrániť povstaniu zlých škriatkov, ale tiež prejsť sériou skúšok a rozlúštiť záhadu starú ako kúzelnícka škola sama.

image

Pozri si najkrajšie obálky kníh Harryho Pottera. Najnovšie kvôli homofóbnym vyjadreniam aj bez mena Rowlingovej

Aj keď je teda váš hrdina prekvapivo talentovaný, kúzla sa musí rovnako postupne naučiť ako všetci ostatní. Profesori mu síce zadávajú extra úlohy a niektoré kúzla sa namiesto bežnej výučby naučíte „za domácu úlohu“, avšak kým sa vám naplní virtuálny lexikón kúziel, bude to chvíľu trvať.

image

Navštíviť môžete vedľa pozemkov hradu aj známu kúzelnícku dedinu Rokville, prejsť sa po Zakázaonm lese, zaskočiť si na lekciu lietania na metlobalovom štadióne alebo si zaplávať v jazere pod hradom.

Twitter/marcyourstep/

Hogwarts Legacy síce nie sú žiadne kúzelnícke The Sims, avšak ma celkom prekvapilo, že popri výberoch rôznych čiapok, plášťov, šálov a rukavíc, ktoré si váš hrdina môže obliecť, máte k dispozícii dokonca aj vašu „tajnú základňu“, ktorú si môžete vybaviť nábytkom, kobercami, obrazmi a ďalšími dekoráciami.

Prepracované duely 

Späť však na kúzlenie, ktorého si užijete naozaj veľa. Popri obvyklom riešení puzzle typu posúvania plošiniek, prebúravania múrov alebo triafania terčov vás samozrejme čakajú aj kúzelnícke duely.

Ciele váš kúzelník vyberá automaticky a popri bežnom zásahu máte k dispozícii nielen štvoricu aktuálne vybraných zaklínadiel, ale aj celý rad pasívnych zručností: hádzanie vecami, uskočenie či ochrannú bublinu, špeciálny silný zásah ktorý sa nabíja počas boja a tiež posilňujúce elixíry či rastliny, ktoré slúžia ako výbušniny.

Fádne vedľajšie misie

Vedľajšie misie sú navyše často celkom fádne: prines toto, odnes tamto, zbav sa tábora s banditami, vyrieš hádanku. Unikátne vedľajšie úlohy sú skôr v menšine. Čo ma však naozaj bavilo je lietanie na metle. Využívate ho totiž nielen pri pretekoch s časom, pri ktorom sledujete pripravenú trasu a prelietate obručami, ale tiež naň môžete nasadnúť prakticky kedykoľvek a letieť takmer po celej mape.

Kritika Rowlingovej a transrodová postava

Ešte než hra vyšla, podľa debát v istých kruhoch na internete to skoro vyzeralo, že ide o príchod herného antikrista. Hra Hogwarts Legacy ako taká je v tom však úplne nevinne, hnev internetového davu je namierený proti autorke knižnej predlohy, J. K. Rowlingovej. Tá sa totiž dlhodobo vymedzuje proti transgenderom a nebinárnym osobám, za čo je terčom kritiky už dlhšiu dobu.

image

Predstaviteľ Voldemorta sa zastal Rowlingovej. Slovné napádanie namierené na ňu je nechutné a otrasné

Avalanche Software však v hre jasne dáva najavo, že aj nebinárne či transgender osoby majú v hre miesto či už pri vytváraní hlavného hrdinu alebo ako NPC vo svete. Taktiež dalo vyhlásenie, že Rowlingová sa na tvorbe hry nijako nepodieľala.

image

NPC postava Sirona Ryan je majiteľka krčmy U troch metiel v Rokville.

Twitter/forumpandlr/

Aby to tvorcovia potvrdili, umiestnili do hry prvú trans postavu vo svete Harryho Pottera. NPC postava Sirona Ryan je majiteľka krčmy U troch metiel v Rokville. Počas jednej misie pri hľadaní škriatka menom Lodgok odhaľuje niečo málo aj so svojho súkromia. „Nevidela som ho roky, až kým neprišiel pred pár mesiacmi. Ale okamžite ma spoznal,“ znie replika krčmárky. „Čo je viac, ako môžem povedať o niektorých svojich spolužiakoch. Chvíľu im trvalo, kým si uvedomili, že som vlastne čarodejnica, nie čarodejník,“ dodala.

Veľmi zábavná hra

Hoci je kúzelnícky svet a jeho krajina v hre vymodelovaná naozaj nádherne, bohužiaľ musím tiež konštatovať, že sa autorom úplne nepodarili animácie tvárovej mimiky. U hlavných postáv si ešte dali animátori ako tak záležať, ale väčšina vedľajších vie v podstate len hýbať obočím a klapať ústami, inak má úplne kamennú tvár.

image

Najprv nadšenie, potom smútok. Týchto hier sme sa mali dočkať už minulý rok, no stále na ne čakáme

Vo výsledku však nemôžem uprieť fakt, že aj napriek pár viditeľných chybám je Hogwarts Legacy veľmi zábavná hra. Nie je dokonalá a nemá neobmedzený potenciál osloviť aj tých, ktorí čarodejníckemu svetu veľmi nefandia. Ale zároveň to naozaj je splnenie snov každého mukla, ktorý si kedysi prial na škole čiar a kúziel v Rokforte študovať.

Portál iDnes patrí do portfólia vydavateľstva Mafra, ktorého súčasťou je aj Brainee.

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/zabava, menuAlias = zabava, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
25. apríl 2024 16:03