Nebude fungovať na kamerách, ktoré sledujú ľudia.Wei Hui/
StoryEditor

Reálna verzia neviditeľného plášťa z Harryho Pottera? Vďaka vynálezu študentov ťa kamery neodhalia

Nikola Michalkova09.12.2022., 12:00h

Čínski študenti vynašli novú verziu neviditeľného plášťa Harryho Pottera. Tentokrát ťa skryje pred kamerami s umelou inteligenciou.

Lajkuj Brainee.sk na

Čína je krajina, ktorá je známa svojimi vynálezmi, ktoré sa používajú po celom svete. Tentokrát študenti v Číne vynašli „neviditeľný plášť,“ ktorý je navrhnutý tak, aby ľudí, ktorí si ho oblečú, skryl pred bezpečnostnými kamerami, uvádza sa na portáli Independent. Vynára sa otázka, či je tento vynález skutočne prospešný, pretože určite každému napadne myšlienka, či nebude nástroj zlodejov. Háčik je v tom, že plášť funguje len pri kamerách s umelou inteligenciou. 

Lacný kabát, ktorý ťa skryje 

Svoj vynález nazvali ako InvisDefense, ktorý vyvinul tím z Wuhanskej univerzity. Má ísť o lacný kabát, ktorý je možné použiť vo dne aj v noci a slúžiť má na vyhnutie sa detekcii bezpečnostných kamerových systémov monitorovaných umelou inteligenciou. Počas dňa kabát funguje tak, že používa vzor na efektívne oslepenie kamier, zatiaľ čo v noci vysiela nezvyčajné tepelné signály, ktoré slúžia na zmätenie infračervených kamier. 

image

Tieto celebrity sa radia medzi vynálezcov. Vymysleli smerovku, nový hudobný nástroj, ale aj torpédo

Pre ľudské oko sa kabát javí ako úplne obyčajný kúsok oblečenia a jeho účinok sa stráca, keď sa používajú kamery sledované ľuďmi. Jeho dizajn je vyvinutý tak, aby mohol potencionálne zmiasť aj niektoré detekčné systémy, ktoré sa používajú v autách s vlastným pohonom. „V súčasnosti dokáže mnoho sledovacích zariadení odhaliť ľudské telá,“ povedal profesor Wang Zheng zo školy počítačovej vedy na Wuhanskej univerzite, ktorý na vynález dohliadal. 

„Cestné kamery majú funkcie detekcie chodcov a inteligentné autá dokážu identifikovať chodcov, cesty a prekážky. Naša InvisDefense vás umožňuje zachytiť, ale nedokáže zistiť, či ste človek,“ pokračuje. 

Kabát vyhral aj prvú cenu v súťaži, ktorú sponzorovala spoločnosť Huawei Technologies s príspevkom popisujúcim súpravu technológie, ktorá bude prezentovaná na konferencii AAAI vo februári budúceho roka v USA.

Využitie kabátu

Doktorand z univerzity Wei Hui, ktorý vytvoril algoritmus, ktorý generoval vzor kabáta, odhadol, že výroba InvisDefense stojí menej ako 500 juanov (72 dolárov). „Najťažšia časť je vyváženie maskovacieho vzoru. Výskumníci tradične používali jasné obrázky na zasahovanie do strojového videnia a fungovalo to,“ hovorí doktorand. „Ľudským očiam však vyniká, vďaka čomu je používateľ ešte nápadnejší. Používame algoritmy na navrhovanie najmenej nápadných vzorov, ktoré môžu znemožniť počítačové videnie.“

Profesor Wang hovorí, že kabát by sa mohol použiť na utajené vojenské uniformy, aby sa vyhli detekcii dronov alebo jednotiek, ktoré riadi umelá inteligencia na bojisku. Je teda len veľmi otázne, či tento vynález nájde využitie aj v tých príjemnejších oblastiach. 

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
27. apríl 2024 17:11