Pozri si fiktívne športy, ktoré sa z fantastických svetov dostali do toho nášho.Flicker/nikolaus Netzer, Slovenská Metlobalová Asociácia/
StoryEditor

Pozri si zoznam športov z kultových filmov a seriálov, ktoré si môžeš zahrať aj ty. O týchto si určite netušil

Michal Čiernik26.12.2022., 11:00h

Sci-fi a fantasy svety, či už tie herné alebo filmové a seriálové sú plné fiktívnych športov. Pozri si výber tých, ktoré sa dostali z vymyslených príbehov do reálneho sveta.

Lajkuj Brainee.sk na

Určite si si pri sledovaní nejakého fantastického či sci-fi filmu alebo seriálu všimol nejaké zaujímavý šport, ktorý sa odohráva na druhej strane galaxie alebo v post-apokalyptickom futuristickom svete. Všimli si ich aj iní nadšenci, ktorí tieto športy priviedli do nášho reálneho sveta. Od metlobalu, cez šachy zo Star Treku až po agresívnu hru z filmovej kultovky z 90. rokov. 

Metlobal

Asi najpopulárnejší šport z tohto zoznamu je čarodejnícky šport z príbehov J.K.Rowling. Metlobal z Harryho Pottera sa stal tak populárnym, že v roku 2010 vznikla Medzinárodná metlobalová asociácia. Dnes zastrešuje 39 národných metlobalových zväzov medzi ktorými je aj Slovensko. Pravidelne sa organizujú medzinárodné turnaje, Európske hry či Majstrovstvá sveta.

Až na to, že sa nelieta na skutočných metlách v desiatkach metrov nad zemou, sú pravidlá veľmi podobné fiktívnej predlohe. „V hre sa nachádza jedna lopta (prehadzovačka) s ktorou hráči skórujú do kruhových obručí a tri ďalšie lopty (dorážačky) ktoré slúžia na vybíjanie protivníkov. V druhej polovici hry sa na ihrisko pridáva ďalší hráč a jeho úlohou je chytiť zlatú strelu. Tá je pripevnená na páse rozhodcu, ktorý má za úlohu sa stíhačom aktívne vyhýbať.“ Hovorí Veronika Mičudová, predsedkyňa Slovenskej Metlobalovej Asociácie.

3D šach zo Star Treku

Aj keď šach nepatrí medzi veľmi fyzicky namáhavé športy, pri tejto verzii sa človek poriadne zapotí. Seriál Star Trek totiž vytvoril z aj tak dosť strategickej a náročnej hry ešte náročnejšiu, keď klasickú šachovnicu rozdelil do rôznych levelov. Táto hra bola prvýkrát identifikovaná ako trojrozmerný šach v epizóde "Charlie X" v roku 1966.

Trojrozmerný šach sa hrá s tradičnými šachovými figúrkami na šachovnici rôznych vzorov. Napríklad tri úrovne so sekundárnou a terciárnou úrovňou, pričom každá z nich má dve menšie platformy umiestnené medzi nimi známe ako polovičné úrovne.  Pohyb figúrok je podobný ako pri tradičnom šachu, s hlavným rozdielom, že v priebehu ťahu sa figúrky posúvali nahor alebo nadol o ľubovoľný počet úrovní.

image

Tenis bez rakiet či basketbal bez driblovania. Pozri sa, ako by sa hrali dnešné športy so starými pravidlami

Zberateľská spoločnosť Franklin Mint vyrobila dve rôzne trojrozmerné šachové súpravy. Jednu založenú na verzii TOS so štyrmi úrovňami, ktorú môžeš vidieť aj v sitkome The Big Bang Theory,  a druhú založenú na verzii TNG so šiestimi.

True American

Toto nie je ani tak šport v pravom slova zmysle. Ide skôr o interaktívnu spoločenskú party hru pri ktorej sa pije a robia isté fyzické úkony. Dobre teda, viac sa pije ako športuje, ale je to aj tak dosť akčná hra. Hru vymyslela partia kamarátov v seriály New Girl. Pravidlá True American sú veľmi prepracované a komplikované a nikdy nie sú úplne vysvetlené. Prvýkrát môžeš hru vidieť v epizóde Normal. Hra je rozšírená o vyzliekanie počas epizódy Cooler a vo Wedding Eve si zahrajú špeciálnu dámsku verziu. Jedno z pravidiel, ktoré ťa núti vykonávať nejakú fyzickú aktivitu je, že je zem láva. Celý princíp tejto zábavnej hry nájdeš na ich oficiálnej stránke.

Pyramída z Battlestar Galactica

Hádzanárska a basketbalová krížová hra známa ako Pyramída alebo tiež známa ako Triad je vo svete Battlestar Galactica, dôležitou súčasťou kultúry. Battlestar Galactica je kultový sci-fi seriál ktorý sa točí okolo vojny medzi ľuďmi a Cylonmi, robotmi ktorých ľudstvo vytvorilo. Podobne ako basketbal sa dá hrať tento šport jeden na jedného alebo v tímoch a zahŕňa skórovanie prehodením lopty cez bránku na ihrisku pyramídového tvaru. Hra má však určité obmedzenia čo sa týka pohybu hráčov a umožňuje úplný kontakt. Neexistencia futuristickej technológie v hre ju umožnila ľuďom pomerne ľahko replikovať a v skutočnosti to vyzerá, že by to mohla byť zábava.

Futuristické motocykle z Tronu

V kultovej klasike Tron a jej pokračovaní Tron: Legacy tvoria závody svetelných motocyklov jedny z najpamätnejších momentov. V pokračovaní z roku 2010 boli svetelné cykly prepracované tak, aby vyzerali elegantnejšie a modernejšie. Práve túto verziu využili Parker Brothers Choppers na výrobu vlastnej pracovnej verzie. Len za 55 000 dolárov si môžeš ikonický stroj kúpiť aj ty. A ak prehovoríš aj kamoša, potom by ste potenciálne mohli vyraziť na kybernetický závod.

Krvavý Jugger 

Austrálsky film z roku 1989 od Davida Webba Peoplesa, ktorý bol scenáristom filmu Blade Runner, sa točí okolo fiktívneho športu známeho ako The Game. Vo filme ho hrajú takzvaný Juggers. Zahŕňa dva päťčlenné tímy, ktoré sa v násilnej bitke pokúšajú umiestniť lebku psa do takzvaného hniezda súpera. Ide naozaj o brutálnu hru pri ktorej používali chladné zbrane naozaj rôzneho tipu a v zápale hry išli doslova cez mŕtvoly. Blázniví Nemci, ktorí priviedli hru do reality, upravili pravidlá tak, aby až tak veľa krvi netieklo a pravé zbrane vymenili za bezpečné makety.

 

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/zabava, menuAlias = zabava, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
29. apríl 2024 03:54