Vesmírne úkazy môžeš pozorovať aj zo Slovenska.Canva/
StoryEditor

Priprav sa na jedinečné nebeské divadlo. Najbližšie dni môžeš pozorovať na oblohe hneď dva vesmírne úkazy

Viktória Revajová22.04.2024., 16:00h

Na oblohe sa v najbližších hodinách odohrá nebeské divadlo. Pozorovať môžeš ružový mesiac aj prelet meteorického roja. Kedy budú ideálne podmienky?

Lajkuj Brainee.sk na

Mesiac apríl je mimoriadne plodný na vesmírne úkazy. Nedávno mohli obyvatelia severnej Ameriky pozorovať úplné zatmenie slnka, ktoré sa najbližšie zopakuje až v roku 2033.

Slováci mohli obdivovať maximálne fotografie tohto výnimočného úkazu, no tentoraz sa usmeje šťastie aj na nás. Už v najbližších hodinách budeš môcť z nášho územia pozorovať hneď dva vesmírne úkazy naraz, píše portál iMeteo.

Meteorický roj

Po tom, čo meteorický roj Kvadrantíd začiatkom januára ukončil svoju činnosť nastala dlhšia jarná prestávka a v činnosti nebol žiaden meteorický roj. Slovenská akadémia vied (SAV) však informuje, že v najbližších hodinách sa nočná obloha opäť rozžiari. V týchto dňoch totiž začína aktivita meteorického roja Lyríd.

„Meteorický roj Lyríd súvisí s periodickou kométou P/Thatcher s obežnou dobou 415 rokov. Prvý záznam o pozorovaní meteorického dažďa Lyríd pochádza už z roku 687 pred n. l.,“ informuje SAV. 

image

Zamyslel si sa niekedy nad tým, koľko je vlastne na Mesiaci hodín? NASA plánuje vytvoriť jeho vlastné časové pásmo

Toto nebeské divadlo potrvá do 25. apríla. Ak si ho chceš vychutnať v plnej kráse, pozorovanie nočnej oblohy by si nemal odkladať. Ideálne podmienky totiž budú už túto noc, kedy nastane jeho maximum. Budeš sa však musieť rozhodnúť medzi tým, či sa vzdáš svojho spánku alebo jedinečného úkazu na oblohe. Odborníci totiž radia, že lepšie podmienky na pozorovanie budú v druhej polovici noci.

Nasledujúce dni už bude meteorický roj rušiť svit mesiaca a s ním príde ďalší jav hodný tvojej pozornosti.

image

Polárne žiary a modrý spln. PREHĽAD javov, ktoré môžeš v roku 2024 pozorovať aj na Slovensku

Ružový mesiac

Súčasne s meteorickým rojom sa odohrá ďalšia astronomická udalosť, ktorá potrvá do 24. apríla. Ako píše portál iMeteo, už túto noc sa na oblohe objaví takzvaný ružový mesiac, ktorý sa vyskytuje práve v jarnom období.

Svoju maximálnu plnosť dosiahne v noci z 23. na 24. apríla a osvetlí nočnú oblohu v súhvezdí Panny, v blízkosti jednej z najjasnejších hviezd na oblohe - Spica. V jeho plnej kráse ho však môžeš pozorovať aj počas dnešnej a stredajšej noci.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/vesmir, menuAlias = vesmir, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
03. máj 2024 10:15