Horúčavy sú čoraz silnejšieTASR/Dano Veselský
StoryEditor

Extrémy sú tu, už niet cesty späť. Marec bol najteplejší v histórii meraní, už ako desiaty mesiac za sebou

ČTKTASR10.04.2024., 15:00h

Situácia je čoraz vážnejšia a meteorológovia priznávajú, že ich predpovede zlyhali. Nikto nevie, čo nás čaká.

Lajkuj Brainee.sk na

Európsky klimatický monitor v utorok uviedol, že marec bol najteplejším v histórii a desiatym mesiacom po sebe s historickými horúčavami, pričom teploty na hladine mora tiež dosiahli „šokujúce“ nové maximum.

Je to posledná červená vlajka v roku, ktorý sa už vyznačuje extrémnymi klimatickými zmenami a rastúcimi emisiami skleníkových plynov, čo podnecuje nové výzvy na rýchlejšiu akciu na obmedzenie globálneho otepľovania.

Nevieme, čo nás čaká

Ak teploty do konca roka neklesnú, môže sa zmena klímy posunúť do neprebádaného územia, povedal serveru BBC News popredný vedec Gavin Schmidt, ktorý vedie Goddardov inštitút pre kozmický výskum pri americkej vesmírnej agentúre NASA. Jeho varovanie prichádza po tom, ako sa ukázalo, že tohtoročný marec bol doteraz najteplejší v histórii meraní, čím sa séria mesačných teplotných rekordov predĺžila na desiaty v rade.

image

Európa je najrýchlejšie sa otepľujúcim kontinentom na svete. Nie sme pripravení na extrémy, ktoré prídu, varujú odborníci

Zistenia u niektorých expertov vyvolali obavy, že by sa svet mohol dostať do novej fázy ešte rýchlejšej zmeny klímy. Za nedávnymi vlnami horúčav okrem globálneho otepľovania spôsobeného ľudskou činnosťou čiastočne stojí aj meteorologický jav El Niño, ktorý dočasne zohrieva časti Tichého oceánu a ovplyvňuje počasie po celom svete.

Teploty by sa mali po odznení fenoménu v najbližších mesiacoch dočasne znížiť, časť vedcov sa však obáva, že sa tak nestane. „Ak budeme na konci leta stále pozorovať rekordné teploty v severnom Atlantiku alebo inde, potom sme sa skutočne dostali na neprebádané územie,” povedal Schmidt.

Je to stále horšie

Marec bol o 1,68 stupňa Celzia teplejší ako v predindustriálnom období, a posledných 12 mesiacov bola priemerná globálna teplota o 1,58 stupňa Celzia vyššia ako v rokoch 1850 až 1900, uviedla meteorologická služba Európskej únie Copernicus.

image

Horúčavy sú čoraz silnejšie

Reuters/Remo Casilli

Dlhodobejšie trendy otepľovania zatiaľ stále do veľkej miery zodpovedajú očakávaniam a väčšina vedcov sa zatiaľ nedomnieva, že klíma vstúpila do novej fázy. Niektorí z nich sa však snažia presne vysvetliť, prečo bol koniec roka 2023 taký teplý.

Marcový rekord bol očakávaný. Jav El Niño, ktorý začal vlani v júni a svoj vrchol dosiahol v decembri, pridal ďalšie hodnoty k teplu, ktoré už do atmosféry vnáša spaľovanie fosílnych palív, hlavná hnacia sila vysokých teplôt.

Teploty však začali lámať rekordy s obzvlášť veľkým náskokom zhruba v septembri minulého roka a vtedy sa El Niño ešte vyvíjalo, takže fenomén nemôže vysvetliť všetko dodatočné teplo. Schmidt sa obáva, čo to znamená pre predpovede do budúcnosti.

image

Blíži sa teplo, na aké nie sme pripravení. Česko aj Rakúsko hlásia cez 30 stupňov, v Afrike padajú 50-tky... a bude horšie

Predpovede zlyhali

„Naše predpovede pre špecifiká roku 2023 pomerne dramaticky zlyhali, a ak predchádzajúce štatistiky nefungujú, potom je oveľa ťažšie povedať, čo sa stane v budúcnosti,” povedal Schmidt.

„Stále sa snažíme pochopiť, prečo sa situácia v polovici minulého roka tak dramaticky zmenila a ako dlho bude táto situácia pokračovať, či ide o fázový posun, alebo či ide o výkyv v dlhodobých klimatických trendoch,” dodala zástupkyňa riaditeľa služby Copernicus Samantha Burgessová.

Meteorologický jav El Niño teraz slabne a pravdepodobne sa skončí v najbližších niekoľkých mesiacoch. Vedci si síce nie sú istí, ako presne sa budú podmienky v Tichom oceáne vyvíjať, ale podľa súčasných predpovedí by ho mohol ešte tento rok nahradiť fenomén La Niña, ktorý má naopak chladiace účinky.

image

Horúčavy sú čoraz silnejšie

Reuters/Stephane Mahe

Toto ochladenie morskej hladiny by za normálnych okolností viedlo k dočasnému poklesu globálnych teplôt vzduchu, ale ako presne sa bude vyvíjať, sa ešte uvidí. Vedci si však sú istí jednou vecou: spôsobom, ako zastaviť otepľovanie, je podľa nich rýchle zníženie emisií takzvaných skleníkových plynov, ktoré ho spôsobujú.

Ako bolo v marci na Slovensku

Tohtoročný marec bol veľmi až mimoriadne teplý. Na niektorých miestach až extrémne teplý, napríklad v Hurbanove bol najteplejší marec od roku 1872. Letný deň bol v marci aj na staniciach Veľké Trakany 25,5 stupňa, Somotor 25,1 stupňa a Vysoká nad Uhom 25,4 stupňa Celzia. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) o tom informoval na svojom webe.

„Najvyššia priemerná mesačná teplota vzduchu bola 10,1 stupňa Celzia v Bratislave – letisku. Najnižšia priemerná mesačná teplota vzduchu bola 3,9 stupňa v obci Stratená,” priblížili meteorológovia.

image

Nebezpečné horúčavy. Nová štúdia prezradila, ako vysoké teploty ovplyvňujú naše pohlavné bunky

Doplnil, že absolútne najnižšia teplota vzduchu do 1000 metrov nad morom bola 20. marca v obci Huty mínus 7,8 stupňa. Absolútne najvyššiu teplotu, 25,6 stupňa Celzia, namerali 30. marca v obci Leles.

Marec bol podľa meteorológov na väčšine územia Slovenska veľmi suchý až vlhký. Najnižší mesačný úhrn bol 13 milimetrov v Trenčíne. Zrážky pod hranicou 20 milimetrov boli na staniciach Žilina, Lenartovce, Piešťany, Dolný Hričov a Vysoká.

Najvyšší mesačný úhrn zrážok bol v Jasnej 147 milimetrov. Nad 80 milimetrov napršalo na staniciach Králiky, Harmanec, Vyšná Boca, Donovaly, Stratená-Dobšinská Ľadová Jaskyňa, Klenov, Martinské hole, Motyčky, Vyšná Slaná, Javorina a Muránska Zdychava, uviedlo SHMÚ.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/klimaticka-zmena, menuAlias = klimaticka-zmena, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
24. apríl 2024 15:33