Konšpirácie o technológiáchBrainee x Canva
StoryEditor

Žiarenie z mobilov je nebezpečné, vakcíny obsahujú čipy. Šesť mýtov a konšpirácií, v ktorých by si si mal urobiť poriadok

Jakub DvořákiDnes.cz03.09.2023., 15:00h

Technologické mýty sú nepravdivé alebo prehnané predstavy o technike, ktoré sa často šíria medzi ľuďmi a môžu mať vplyv na to, ako ju vnímame a používame.

Lajkuj Brainee.sk na

Batérie elektrických áut nie sú ekologické

Častým tvrdením je to, že elektrické autá nemôžu byť ekologické, pretože pre výrobu batérií sa spotrebováva množstvo energie a môžu obsahovať škodlivé látky. V skutočnosti sú ale elektrické autá ekologickejšie než tie so spaľovacím motorom. Aj keď výroba batérií je náročná na energiu, prevádzka elektrického auta v priebehu životného cyklu vedie k nižším emisiám skleníkových plynov a znižuje závislosť na fosílnych palivách. 

„Celkové prevádzkové emisie elektrického auta sa odvíjajú od toho, z akého elektrického zdroja užívateľ akumulátor vozidla dobil. Napríklad v českom energetickom mixe, ktorý je výrazne negatívne ovplyvnený veľkým podielom uhoľných elektrární a má uhlíkovú intenzitu okolo 429 gramov oxidu uhličitého na kilowatthodinu, vygeneruje elektromobil so spotrebou 17 kWh/100 km zhruba 73 gramov oxidu uhličitého na kilometer. Pre porovnanie, dieselový motor so spotrebou šesť litrov za kilometer jazdy vyprodukuje približne 160 gramov oxidu uhličitého, teda viac než dvojnásobok. A napríklad vo Francúzsku s uhlíkovou intenzitou 121 g oxidu uhličitého na kWh potom prejdenie jedného kilometra tým istým elektromobilom uvoľní približne 21 g oxidu uhličitého, čo je osemkrát menej ako pri rovnakej jazde autom na naftu,“ vysvetľoval portál pred rokom. 

image

Elektrické auto

Chuttersnap/Unsplash

Navyše sa počíta s recykláciou batérií automobilov, a tak nebudú končiť ako drahý odpad na skládkach. Je potrebné si totiž uvedomiť, že množstvo spotrebovaných minerálov použitých na ich výrobu je na Zemi veľmi obmedzené, a preto sa s nimi musí narábať šetrne. 

Vakcíny obsahujú sledovacie čipy

Predovšetkým v dobe očkovania proti ochoreniu covid-19 (ale vlastne nielen proti nemu) sa ľudia po celom svete domnievali, že vakcína, ktorú dostávajú v dobe vírusu proti nakazeniu týmto zradným ochorením, obsahuje čipy. Tým pádom, pokiaľ by sa nechali očkovať, boli by očipovaní. 

Ide ale o nezmysel a konšpiračnú teóriu – mýtus, ktorý tvrdí, že vakcíny proti koronavírusu obsahujú mikročip, ktorý umožňuje vládam alebo iným subjektom sledovať a kontrolovať jednotlivcov. Vakcíny proti ochoreniam, vrátane covid-19, sú vyvíjané a testované, aby pomohli ľuďom vytvoriť si imunitu pred vírusom, a rozhodne neobsahujú žiadne sledovacie čipy. 

image

Konšpirátori mali aspoň raz pravdu. Čipy v ľudskom tele sa stávajú realitou, už nimi aj zaplatíš

Ako táto teória vznikla, nie je jasné. Po internete ale začala podľa britskej stanice BBC kolovať, keď Bill Gates v rozhovoru predpovedal, že budeme „eventuálne mať akési digitálne certifikáty“, pomocou ktorých bude možné dokázať, kto bol naočkovaný. Čipy ale miliardár nespomenul. 

Virtuálna realita je len pre zábavu

Virtuálna realita je pokročilá technológia, ktorá umožňuje ponoriť sa do simulovaného prostredia pomocou špeciálnych zariadení, ako sú okuliare alebo headsety. Táto technológia vytvára dojem, že užívatelia sú celkom ponorení do virtuálneho sveta, ktorý môže byť realistický alebo fantastický, záleží na konkrétnej aplikácii. Často je spájaná len s herným priemyslom a zábavou. 

Má ale oveľa širšie využitie, a to v celej rade odvetví. Napríklad v medicíne sa používa na terapiu a liečbe fóbií, PTSD (posttraumatickej stresovej poruchy) a iných psychických porúch. Vďaka virtuálnemu prostrediu môžu pacienti prechádzať kontrolovanými situáciami, ktoré by pre nich boli v reálnom svete náročné alebo nemožné, a tak lepšie zvládnuť svoje problémy. 

 

V školstve sa virtuálna realita používa na vytvorenie realistických a interaktívnych výukových vnemov. Študenti môžu preskúmavať historické miesta, fyzikálne zákony, biologické procesy a mnoho ďalšieho. Architekti a dizajnéri ju využívajú pre vizualizáciu návrhov budov a priestorov. Týmto spôsobom môžu klientom a investorom prezentovať nápady a umožniť im prechádzať budúcimi projektmi. 

Virtuálna realita môže byť použitá pri školení pracovníkov, ktorí pracujú v nebezpečnom prostredí, ako je ťažba, výroba alebo ropný priemysel. V neposlednej rade ponúka možnosť „cestovať“ do vzdialených a exotických miest bez fyzického cestovania. Vďaka nej sa dajú skúmať svetové pamiatky, prírodné scenérie a kultúrne zaujímavosti. 

Portál iDnes patrí do portfólia vydavateľstva Mafra, ktorého súčasťou je aj Brainee.

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
17. máj 2024 09:00