Konšpirácie o technológiáchBrainee x Canva
StoryEditor

Žiarenie z mobilov je nebezpečné, vakcíny obsahujú čipy. Šesť mýtov a konšpirácií, v ktorých by si si mal urobiť poriadok

Jakub DvořákiDnes.cz03.09.2023., 15:00h

Technologické mýty sú nepravdivé alebo prehnané predstavy o technike, ktoré sa často šíria medzi ľuďmi a môžu mať vplyv na to, ako ju vnímame a používame.

Lajkuj Brainee.sk na

Často pritom vychádzajú z nedostatku vedomostí. Niekedy môžu byť príčinou aj dezinformácie, píše Jakub Dvořák z portálu iDnes.

Žiarenie z mobilu je nebezpečné

Určite si už počul, že držať telefón dlho pri hlave nie je vhodné. Prípadne pracovať s notebookom na kolenách. Podľa niektorých môžu tieto dve veci spôsobiť veľké zdravotné problémy. Dokonca sa hovorí, že vyžarovanie bežne používanej techniky môže spôsobiť rakovinu. To sa ale nezakladá na vedeckých dôkazoch.

image

Umelá inteligencia vie, aký song sa stane hitom. Čo to znamená pre budúcnosť hudobného priemyslu?

Je síce pravda, že elektronické zariadenia, ako sú telefóny, notebooky, televízia a ďalšie spotrebiče, generujú elektromagnetické žiarenie, avšak toto žiarenie sa nachádza v bezpečných a prijateľných hodnotách, ktoré nám vo všeobecnosti neškodia. 

Elektromagnetické žiarenie sa skladá z rôznych typov vĺn, ako sú rádiové, mikrovlnné, infračervené, viditeľného svetla, ultrafialového, röntgenového či gama žiarenia. Tieto rôzne typy elektromagnetického žiarenia majú rôzne vlastnosti a využitie. Technológie sú ale prísne regulované a musia spĺňať bezpečnostné normy.

image

Žiarenie z mobilu

Brainee x Canva

Štúdie vykonávané na tému elektromagnetického žiarenia z elektronických zariadení nezistili žiadne priame dôkazy o významných zdravotných rizikách pre väčšinu ľudí. Organizácie ako Svetová zdravotnícka organizácia a Americká agentúra pre potraviny a liečivá navyše uvádzajú, že elektromagnetické žiarenie z bežných elektronických zariadení nie je vo väčšine prípadov škodlivé pre ľudské zdravie. 

5G siete spôsobujú riziká

S vyžarovaním súvisia aj najmodernejšie možnosti prenosu bezdrôtového mobilného signálu. O takzvanej 5G celulárnej sieti sa toho veľa traduje – predovšetkým o rizikách, a dokonca aj zdravotných problémoch. Tvrdenie, že 5G siete spôsobujú ľudskému organizmu problémy, je mýtus. Rovnako ako tvrdenie, že 5G technológie majú údajne negatívny vplyv na ľudské zdravie. 

Tento typ siete je piatou generáciou mobilných sietí, ktorá ponúka vyššiu rýchlosť prenosu dát a väčšiu kapacitu než predchádzajúce generácie. Je založená na používaní rádiových vĺn, ktoré sú v elektromagnetickom spektre. Pri použití správnych noriem a obmedzení je 5G sieť podobne ako predchádzajúce generácie (napríklad 3G, 4G) bezpečná pre ľudské vystavenie elektromagnetickému žiareniu. 

image

5G sieť

Brainee x Canva

Bohužiaľ, 5G je typickým ukážkovým prípadom šírenia obáv prostredníctvom dezinformácií a konšpiračných teórií na sociálnych sieťach a internete. Skús si vyhľadať na Google slovné spojenie nebezpečenstvá 5G siete a hneď prvé odkazy mieria na články tohto typu. Maj na pamäti, že je dôležité spoliehať sa na overené vedecké zdroje a dôkazy, keď ide o hodnotenie bezpečnosti nových technológií.

Regulačné agentúry stanovili prísne normy pre expozíciu elektromagnetickému žiareniu, aby zaistili, že mobilné siete, vrátane 5G, sú pre verejnosť bezpečné. Tieto pravidlá zohľadňujú najnovšie vedecké poznatky a ich cieľom je minimalizovať možné riziko pre ľudské zdravie. Je dôležité, aby sme sa pri posudzovaní bezpečnosti nových technológií spoliehali na vedecké výskumy a oficiálne zdroje a nie na dezinformačné články. 

Starlink zničí všetky ISP

Starlink je projekt spoločnosti SpaceX, ktorý si kladie za cieľ vytvoriť celosvetovú satelitnú sieť pre poskytovanie širokopásmového internetového pripojenia. Projekt bol spustený v roku 2015 a pri spĺňaní cieľa mu majú pomôcť tisícky malých satelitov umiestnených vo vesmíre. Jeho hlavnou úlohou bolo dostať internet do odľahlých a ťažko prístupných oblastí.

image

Konšpirátorom vybuchnú hlavy. Vďaka 5G sieti bude totiž Zem lepšie detekovateľná mimozemšťanmi

Táto technológia môže byť obzvlášť užitočná v regiónoch, kde tradičná infraštruktúra pre internetové pripojenie (ako sú káblové alebo DSL siete) nie je ekonomicky alebo technicky uskutočniteľná. V žiadnom prípade teda nemá nahradiť ISP (poskytovanie internetu). Navyše bojuje s radou technologických obmedzení, ktoré z neho robí projekt, ktorý by chcel využívať každý človek.

Napríklad kapacita siete Starlink je zatiaľ značne obmedzená, a preto nemôže okamžite slúžiť veľmi vysokému počtu užívateľov vo veľkých mestách alebo husto osídlených oblastiach. Aj keď eliminuje potrebu káblov a pevnej infraštruktúry, stále vyžaduje inštaláciu prijímača – najlepšie na strechách budov, čo môže byť pre niektorých užívateľov komplikované.

image

Projekt Starlink

Brainee x Canva

Hoci Starlink poskytuje lepšiu latenciu než tradičné satelitné služby, stále je vyššia než u káblového alebo optického pripojenia. V neposlednej rade cena je aktuálne oproti iným spôsobom pripojenia k internetu vysoká. 

Ďalšie bizarné konšpirácie nájdeš na druhej strane nášho článku.

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
02. máj 2024 07:14