Ruské sily zanechávajú za sebou zamínované celé oblasti.Profimedia.cz/
StoryEditor

Rusi sa znižujú k zákerným teroristickým praktikám. Nastražené bomby nechávajú v hračkách či chladničkách

jhr12.12.2022., 15:00h

Ruské sily zanechávajú za sebou zamínované celé oblasti. Podľa Američanov používala podobnú taktiku aj teroristická skupina Islamský štát. Ukrajinský prezident Volodomyr Zelenskyj hovorí, že zamínovanie je možno ešte horšie ako raketové útoky.

Lajkuj Brainee.sk na

Jevgenija nebola vo svojom dome v dedine Snigurovka v Mykolajivskej oblasti šesť mesiacov. Keď sa vrátila po vyhnaní Rusov, našla vo svojej chladničke nástražnú pascu. Ukrajinskí vojaci vytrénovaní na deaktiváciu bômb ju odstránili. Rusi žili v jej dome, urobili si z neho dokonca aj kaderníctvo. Vzali ju televíziu a ďalšie prístroje, nenechali jej ani vidličky a nože, uvádza iDnes.cz

Úrady vyzvali ľudí, aby sa nevracali, kým nebude oblasť úplne bezpečná. Viacerí sa aj napriek tomu vrátili do svojich dlho opustených domovov, uvádza stanica Rádio Slobodná Európa.

Rovnako je plná mín, nevybuchnutej munície a nastražených výbušnín aj Chersonská oblasť. „Po stiahnutí zo svojich pozícií za sebou nepriateľ zanechal mnoho explozívnych ‚prekvapení‘,“ uviedol v stredu Generálny štáb ozbrojených síl Ukrajiny s fotkami hľadačov mín.

Programový manažér úradu amerického ministerstva zahraničia pre odstraňovanie a obmedzovanie zbraní Michael Tirre uvádza, že Rusi dali výbušniny aj do detských hračiek a mŕtvych tiel. Podľa neho podobnú taktiku využívala teroristická skupina Islamský štát v Iraku a Sýrii.

image

Hneď, čo sa po výmene vrátil do Ruska, chce pomôcť Donbasu. Obchodník so zbraňami inváziu na Ukrajine podporuje

Ukrajinský prezident Volodomyr Zelenskyj udelil 8. decembra štyrom policajtom, ktorí boli zabití pri odstraňovaní munície a zbraní zanechaných ruskými vojakmi v Chersonskej oblasti, titul Hrdina Ukrajiny. Muži na mínu šliapli, jej výbuch zranil ďalších štyroch mužov zákona. „Toto je forma ruského teroru, ktoré budeme čeliť aj v nasledujúcich rokoch. Teroristi sa cielene za sebou pokúšajú nechať toľko smrtiacich pascí, koľko môžu,“ uviedol prezident.

image

Ruská propaganda v praxi: Dotácie na filmy o degenerácii západu, či bilboardy s pornoherečkou, ktorá verbuje nových regrútov

Zelenskyj sa domnieva, že „mínový teror“ je „dokonca oveľa krutejší a horší aj ako raketový teror, pretože nemáme žiadny protimínový systém, ktorý môže zničiť aspoň časť hrozby, ako je to pri našej vzdušnej obrane“. Rusi pokryli výbušninami 109 850 kilometrov štvorcových.

Podľa amerického ministerstva zahraničia ukrajinské tímy na odhaľovanie výbušnín od marca našli a zneškodnili viac ako 500 000 výbušných predmetov. Ukrajina má viac ako 200 odmínovacích tímov s viac ako 1 000 pracovníkmi. Budúci rok ich plánuje ešte rozšíriť na 400 skupín.

image

Ruskí velitelia vedeli o sexuálnom násilí páchanom na Ukrajinkách. Vojak mal na orálny sex využiť len štvorročné dievča

Podľa Tirreho aj napriek tomu ich počet nestačí na to, aby Ukrajina pokryla všetky oblasti. „Očakávame, že toto bude jeden z najväčších problémov s nášľapnými mínami a nevybuchnutou muníciou od druhej svetovej vojny,“ dodáva Tirre.

USA na odmínovaní Ukrajiny venovali už takmer 91 milióna eur. Kanada prednedávnom sľúbila Ukrajine na boj proti nastraženým výbušninám v prepočte takmer jedenásť miliónov eur. A Európska únia sa tento mesiac zaviazala, že poskytne Ukrajine jeden milión eur na likvidáciu min.

Portál iDnes.cz patrí pod vydavateľstvo Mafra, ktorého súčasťou je aj Brainee.sk

 

menuLevel = 2, menuRoute = notsorry/news, menuAlias = news, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
24. apríl 2024 12:30