StoryEditor

Vyššie odvody, ale rovnaký dôchodok

11.12.2007, 23:00
Za doktorandov denného štúdia už vysoká škola neplatí odvody.

Od začiatku budúceho roka budú mať nadpriemerne zarábajúci ďalší dôvod uvažovať o tom, ako obísť platenie odvodov do Sociálnej poisťovne.
Poistné platíte z maximálnych vymeriavacích základov. Ak ste aj zarobili viac, odvody ste na dôchodkové poistenie, poistenie v nezamestnanosti a do rezervného fondu solidarity dosiaľ platili najviac z trojnásobku priemernej mzdy na Slovensku, čo je 56 283 korún. Od druhého polroka budúceho roka to už bude štvornásobok, teda 75 044 korún. Ďalším mínusom je to, že vyššie odvody sa nebudú zohľadňovať pri výpočte dôchodku či dávky v nezamestnanosti.
Ďalšie zmeny
Ak máte invalidný dôchodok, podľa novely sociálneho poistenia sa za vás už neplatia príspevky na dôchodkové sporenie. Ak ste na rodičovskej dovolenke a sporíte si v druhom pilieri, štát bude za vás naďalej platiť na dôchodkové sporenie.
Od januára tí, ktorí majú starobný, predčasný a invalidný dôchodok a pracujú ako zamestnanci alebo SZČO, musia povinne platiť nemocenské poistenie. Budú mať však nárok na nemocenské dávky. Pracujúci invalidní dôchodcovia s poklesom schopnosti vykonávať zárobkovú činnosť najviac o 70 percent museli byť nemocensky poistení pred novelou a platí to aj v novom roku.
Podľa právnej úpravy, ktorá platí do 31. decembra, sa invalidný dôchodok z dôvodu poklesu schopnosti vykonávať zárobkovú činnosť najviac o 70 percent nevyplácal za obdobie, v ktorom sa prednostne vyplácala náhrada príjmu pri dočasnej pracovnej neschopnosti zamestnanca alebo nemocenské, ak dočasná pracovná neschopnosť vznikla pred priznaním tohto invalidného dôchodku. Od januára sa prednostné vyplácanie náhrady príjmu pri dočasnej pracovnej neschopnosti zamestnanca alebo nemocenského, na ktoré vznikol nárok pred priznaním dôchodku, vzťahuje aj na poistencov, ktorým sa priznáva starobný dôchodok, predčasný starobný dôchodok alebo invalidný dôchodok, a to bez ohľadu na mieru poklesu schopnosti vykonávať zárobkovú činnosť.
Doktorandi už na svoj účet
Doktorandi v dennej forme štúdia už nemusia byť povinne nemocensky, dôchodkovo poistení, nemusia platiť poistenie v nezamestnanosti. Vysoká škola už nie je ich zamestnávateľom a neplatí za nich povinné úrazové poistenie. Ak táto vysoká škola nie je štátnou príspevkovou organizáciou, nebude platiť ani garančné poistenie. Vysoká škola, ktorá je štátnou príspevkovou organizáciou, dnes garančné poistenie neplatí. Na invalidný dôchodok bude mať nárok len doktorand denného štúdia do dovŕšenia 26 rokov s trvalým pobytom na Slovensku.
Ochranná lehota
Novela zákona vylúčila vznik ochrannej lehoty pri prerušení povinného nemocenského poistenia. Ak sa napríklad stanete dočasne práceneschopným v čase, keď si čerpáte pracovné voľno bez náhrady mzdy, počas ktorého sa prerušuje nemocenské poistenie, od prvého dňa tohto prerušenia nemocenského poistenia neplynie vám ochranná lehota a nemáte nárok na nemocenské.
Zmeny v nemocenskom a materskom
Podľa zákona o sociálnom poistení bolo podmienkou nároku na nemocenské dobrovoľne nemocensky poistenej osoby 270 dní dobrovoľného nemocenského poistenia v posledných dvoch rokoch pred vznikom dočasnej pracovnej neschopnosti. Do tohto obdobia sa pritom nemohol započítať čas povinného nemocenského poistenia. Od január je možné obdobia z povinného a dobrovoľného nemocenského poistenia spočítať. Podobné to bolo pri nároku na materské. Podmienkou na vyplatenie materskej bolo, aby tento počet dní nemocenského poistenia bol získaný výlučne z činnosti zamestnanca, výlučne z činnosti vyššie príjmovej samostatne zárobkovo činnej osoby alebo výlučne z dobrovoľného nemocenského poistenia. Teda ani tu sa nemohli spočítavať obdobia nemocenského poistenia. Toto sa mení, nárok na materské je bez ohľadu na to, z akého právneho vzťahu poistenec získal obdobie nemocenského poistenia.
Úrazové poistenie
Od januára mali zamestnávatelia platiť úrazové poistenie diferencovane podľa zaradenia do nebezpečnostných tried a mali platiť prirážku k poistnému na úrazové poistenie a Sociálna poisťovňa mala tiež poskytovať zľavu z poistného. Na tom, že zamestnávatelia teraz platia poistné na úrazové poistenie v jednotnej sadzbe - 0,8 percenta z vymeriavacieho základu, sa však nič nezmení ani v novom roku. Jednotná sadzba bude platiť aj v roku 2008 a 2009.

01 - Modified: 2003-06-27 08:33:20 - Feat.: 0 - Title: M. Bauer: Druhý pilier pre súkromné poisťovne 02 - Modified: 2003-06-27 08:39:09 - Feat.: 0 - Title: Ekonomické udalosti pohľadom analytika 03 - Modified: 2003-06-27 08:43:30 - Feat.: 0 - Title: Itinerár podielovými fondmi (17) 04 - Modified: 2003-06-27 08:45:40 - Feat.: 0 - Title: V. Kouřil: Džentlmenská dohoda medzi správcom a depozitárom
menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/poradca, menuAlias = poradca, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
05. máj 2024 17:50