StoryEditor

Itinerár podielovými fondmi (17)

27.06.2003, 00:00

Prečo musí podielnik pri investovaní platiť poplatky?
- Investor chce využívať služby správcu. Je to služba ako každá iná, teda aj niečo stojí. Podnikanie s podielovými fondmi má však veľmi obmedzené zdroje príjmov. V porovnaní napríklad s bankou tu ide o úplne iný subjekt kapitálového trhu. Správcovská spoločnosť má len dva typy príjmov. Jedným z nich je vstupný (resp. výstupný) poplatok a druhým je správcovský poplatok. Z týchto dvoch príjmov musí byť spoločnosť schopná financovať celú činnosť spojenú so správou podielových fondov.
Vstupné a výstupné poplatky slúžia hlavne na pokrývanie marketingových nákladov spojených s predajom. Samozrejme, výška príjmov z predaja závisí od toho, ako je správca schopný fondy predávať. S predajom fondov však vznikajú viaceré druhy nákladov. Ako príklad môžem uviesť reklamné materiály a formuláre k fondom. Ceny za jeden materiál sa môžu pohybovať až do niekoľkých desiatok korún. Niektorí správcovia si robia štatistiky použitých materiálov na získanie jedného klienta a výsledkami sú nemilo prekvapení. Podobne aj investičný poradca musí byť zaplatený.
Podielnik sa pri niektorých fondoch môže stretnúť aj s výstupným poplatkom. Ten môže mať dve funkcie. Prvou môže byť alternatíva vstupného poplatku. Druhou funkciou je snaha prinútiť klienta, aby dodržal investičný horizont. Preto niektorí správcovia pri kratšej dobe investície stanovujú výstupný poplatok. Mnohým ľuďom prekáža síce strata desiatich percent, ale ďaleko viac im prekáža výstupný poplatok. Pre výstupný poplatok sú ochotní predĺžiť svoj investičný horizont, vďaka ktorému môže ísť fond do kladných čísiel.
V zahraničí sú vstupné poplatky vyššie ako na Slovensku. Na druhej strane sú správcovské poplatky nižšie. Som toho názoru, že podstatná výška poplatkov sa v budúcnosti presunie na vstupné a výstupné aj na našom trhu. Má to logický dôvod. Správcovské poplatky totiž znižujú prezentovanú výkonnosť fondu, zatiaľ čo vstupné a výstupné poplatky sa pri vypočítavaní výkonnosti nezohľadňujú.

Ako investovať do fondu
Investorom sa v súčasnosti núka niekoľko možností, ako vložiť peňažné prostriedky do podielového fondu. Najpohodlnejšia forma je investícia cez internet. Klientovi stačí zájsť na www stránku správcovskej spoločnosti a vyplniť formulár. Ďalším krokom je spustiť si internet banking a zaslať peniaze. Vyplnenie formuláru na stránke nie je potrebné pri každej spoločnosti. Ak však podielnik nezašle osobné údaje a správcovská spoločnosť to vyžaduje, nákup podielov sa neuskutoční. Spoločnosť bude čakať na žiadosť o vydanie podielov, pričom za peniaze odoslané na účet fondu sa podiely nenakúpia. Správca fondu môže následne kontaktovať podielnika a požiadať ho o vyplnenie žiadosti o vydanie podielov. Prvú investíciu musí podielnik uskutočniť na predajnom mieste, pretože musí podpísať zmluvu o zriadení konta.
Ak je klient voči bezpečnosti internetu skeptický, môže zájsť osobne na obchodné miesta správcovskej spoločnosti, ktorými sú napríklad pobočky bánk alebo niekedy i priamo sídlo spoločnosti. Aj v tomto prípade stačí iba vyplniť formulár o vydaní podielov a odoslať peňažné prostriedky. Pri vypĺňaní platobného príkazu však nemožno zabúdať na čas, ktorý je potrebný na presun prostriedkov medzi dvoma bankami. Klient si môže kúpiť podielové listy až vtedy, keď sú už jeho peniaze na účte podielového fondu.
Switch alebo presun prostriedkov z jedného fondu do druhého sa považuje podľa zákona o daniach z príjmov za novú investíciu. V minulosti boli za presun peňazí medzi fondmi jednej spoločnosti iba symbolické poplatky. V súčasnosti má každý správca iný systém spoplatňovania finančných presunov. Chcú tým zabrániť prílišnému špekulovaniu podielnikov. Presun investície medzi dvoma fondmi je možný iba ak v pôvodnom fonde hodnota majetku už prekročila hranicu 50 mil. Sk.
Program sporenia znamená pravidelné platby do fondu. Podielnik si môže zadať platobný príkaz a do podielového fondu tak bude pravidelne vkladať rovnakú čiastku. Vzhľadom na neustály pohyb cien na kapitálových trhoch nakúpi za rovnakú čiastku vždy iný počet podielov. Podiely tak nakupuje za priemernú cenu, čo ocenia hlavne akcioví investori. Podmienky zriadenia programu sporenia sú pri každej správcovskej spoločnosti iné.



Itinerár podielovými fondmi (16)

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/servisne-prilohy, menuAlias = servisne-prilohy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
25. máj 2024 09:55