Budova parlamentu v Bratislave. FOTO: HN/Pavol Funtál
StoryEditor

V parlamente zakázali používať TikTok. Dôvodom je kybernetická hrozba

24.03.2023, 14:37
Autor:
TASRTASR

TikTok podľa šéfa kancelárie Národnej rady zbiera neprimerané množstvo informácií zo zariadení, na ktorých sa prevádzkuje.

Aplikácia TikTok bude v celej infraštruktúre Kancelárie Národnej rady blokovaná a nebude možné ju používať. Vyplýva to z listu vedúceho kancelárie parlamentu Daniela Guspana poslancom, ktorý má TASR k dispozícii. Upozornil na to Denník N.

Guspan zamestnanom Kancelárie Národnej rady zakazuje inštalovať a používať zakázané aplikácie na všetkých zariadeniach parlamentu.

Zakázané bude pripájanie sa do siete kancelárie prostredníctvom VPN alebo pristupovať k web mailu, emailu, iným aplikáciám alebo informačným systémom zo zariadení užívateľov alebo iných, na ktorých je nainštalovaná aplikácia.

Zamestnanci taktiež nemôžu komunikovať z počítačovej siete kancelárie so servermi zakázaných aplikácií alebo zakázanými aplikáciami. Zakázané je aj akýmkoľvek spôsobom obchádzať bezpečnostné opatrenia.

Kancelária zamedzila inštalácii a používaniu aplikácií, ktoré sú považované za bezpečnostnú hrozbu na parlamentných zariadeniach. Zablokovala sieťovú komunikáciu takýchto aplikácií v počítačovej sieti Národnej rady a detekuje pokusy o inštaláciu alebo nainštalovanie týchto aplikácii.

TikTok podľa Guspana zbiera neprimerané množstvo informácií zo zariadení, na ktorých sa prevádzkuje.

"Množstvo, spôsob a typ údajov, ktoré sú zbierané, nezodpovedá primárnemu určeniu aplikácie ako sociálnej siete a môžu byť použité na cielený kybernetický útok na konkrétne osoby," uviedol v liste poslancom. Doplnil, že aplikácia môže nazbierané údaje zneužiť na škodlivú manipuláciu či vydieranie osôb. V prostredí parlamentu to môže viesť k ohrozeniu bezpečnosti alebo strategických záujmov.

Kancelária Národnej rady podľa Guspana berie riziká vyplývajúce z týchto hrozieb vážne a uvedomuje si svoju zodpovednosť pri zabezpečovaní kybernetickej odolnosti informačného systému.

01 - Modified: 2024-04-18 18:00:37 - Feat.: - Title: Parlament v prvom čítaní schválil zákon o strategických investíciach, opozícia ho kritizuje 02 - Modified: 2024-04-18 12:16:01 - Feat.: - Title: Predčasné dôchodky si prešli veľkými zmenami. Poslanci schválili prísnejšie podmienky 03 - Modified: 2024-04-18 11:20:24 - Feat.: - Title: VIDEO Huliak chce dokázať, že CO2 prospieva rastlinám. Zapálil si cigaru v priestoroch parlamentu, je to však zakázané 04 - Modified: 2024-04-18 07:17:07 - Feat.: - Title: Poslanci začali rokovanie návrhom na zmeny v zložení výborov 05 - Modified: 2024-04-17 14:48:17 - Feat.: - Title: Zákon o strategických investíciách zbaví vinníkov zodpovednosti, tvrdí SaS
menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
19. apríl 2024 07:40