StoryEditor

Mocnár, ktorý nepochopil svoju dobu. František Jozef I. bol nádejou monarchie, nakoniec ju pochoval

04.12.2018, 09:12
Žiadny iný panovník na našom území nevládol tak dlho ako on a žiadny ani nečelil takým zásadným spoločenským zmenám. Cisár František Jozef I., ktorý nastúpil na trón pred 170 rokmi, však nebol ich priaznivcom.

Počas svojej takmer sedem desaťročí trvajúcej vlády sa František Jozef I. stal nielen synonymom rakúsko-uhorskej monarchie, ale aj ústrednou postavou mnohých vtipov a historiek. V nejednom prípade sa ich leitmotívom stala jeho nechuť prijímať čokoľvek nové.

Traduje sa, že tá zašla až tak ďaleko, že v Schönbrunne dlho nedovolil vybudovať splachovací záchod a ešte v roku 1900 odmietal, aby mal na pracovnom stole telefón. Keď už ho okolie o nutnosti oboch vymožeností konečne presvedčilo, súhlasil, no s podmienkou, že telefón umiestnia na záchod. Cisárov komorník Eugen Ketterl vo svojich pamätiach spomínal, že František Jozef aj tak odmietal preberať hovory, na zvoniaci aparát zvykol zakričať „Počkať!“ a slúchadlo musel prísť zdvihnúť on.

Táto historka ilustruje nielen mocnárov vzťah k technickému pokroku, ale aj celkovo k zmenám, ktoré so sebou doba prinášala. Sám sa, a to v podstate už od mladosti, staval do pozície človeka, ktorý požiadavkám a vymoženostiam modernej doby nerozumie, je presvedčený, že vývoj sa uberá nesprávnym smerom a ide len o dočasné vybočenie z normálu, ktoré sa skôr či neskôr napraví.

Na druhej strane, hoci sám mnohé zmeny prijímal ťažko, pre ich všeobecnú akceptáciu sa chtiac-nechtiac napokon väčšinou odhodlal. Viaceré rozhodnutia, takpovediac osudové, ktoré počas svojej vlády urobil, ale jeho ríšu postupne priviedli k rozkladu.

Hlavne buď dobrý

Vskutku zvláštne, formou do istej miery aj bizarné, bolo odovzdanie moci iba osemnásťročnému Františkovi Jozefovi. Prebehlo 2. decembra 1848 v Olomouci, kam sa utiahla cisárska rodina aj s dvorom, keď musela na jeseň toho roku opustiť revolúciou zmietanú Viedeň.

Rakúske cisárstvo v tom čase už potrebovalo zmenu. Slabomyseľný panovník Ferdinand I., prezývaný Dobrotivý, bol iba symbolickou figúrkou na tróne, neschopnou rázneho rozhodovania a navyše sa skompromitoval sľubmi, ktoré dal revolucionárom. Ak teda Habsburgovci nechceli prísť o trón, museli konať a nájsť schopného a energického mocnára.

Vtedy sa iniciatívy chopila arcivojvodkyňa Žofia. Ctižiadostivá manželka cisárovho brata Františka Karola chcela na tróne vidieť najstaršieho syna, ktorého od detstva na úlohu panovníka systematicky pripravovala. Podporu našla u ministerského predsedu kniežaťa Schwarzenberga a presvedčiť Ferdinanda aby abdikoval a manžela aby sa vzdal nároku na trón v prospech syna, nebolo ťažké.

František Jozef I. v čase nástupu na trón s najvyšším velením armády. Práve generáli ho v prvých rokoch vlády niekoľkokrát podržali. František Jozef I. v čase nástupu na trón s najvyšším velením a...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2017-12-23 21:51:00 - Feat.: 0 - Title: Nešťastná cisárovná Sissi: Po smrti syna sa s manželom odcudzili a sama mu našla milenku 02 - Modified: 2018-09-10 12:08:36 - Feat.: 0 - Title: V nesprávnom čase na nesprávnom mieste. Cisárovnú Sissi pripravil o život mladý anarchista
01 - Modified: 2024-02-06 23:00:00 - Feat.: - Title: Šéfka projektu Bad Ischl Salzkammergut 2024 pre HN: Slovákov k nám láka aj spoločná história s Rakúskom 02 - Modified: 2024-01-30 09:05:00 - Feat.: - Title: Zotneme mu hlavu aj s korunou. Politika Karola I.priviedla Anglicko k občianskej vojne a jeho k potupnej smrti 03 - Modified: 2024-01-23 08:25:00 - Feat.: - Title: Výstrednosti slávnych: Van Gogh si odrezal ucho, Gauguin spôsobil skazu na Tahiti, Picasso strieľal po ľuďoch 04 - Modified: 2024-01-21 09:10:00 - Feat.: - Title: Radikálka v živote i v móde. Gabrielle Coco Chanel urobila z čiernej farby symbol ženskej nezávislosti 05 - Modified: 2024-01-19 12:26:08 - Feat.: - Title: Olympiáda, ktorá najprv nebola olympiádou. Európania dostali lekcie z hokeja a malé dievča vykročilo za slávou
menuLevel = 2, menuRoute = history/starsie-dejiny, menuAlias = starsie-dejiny, menuRouteLevel0 = history, homepage = false
12. apríl 2024 01:46