StoryEditor

Prvá dáma Tretej ríše: Magda Goebbelsová obetovala Hitlerovi život aj svoje deti

04.05.2020, 09:05
Celý život hľadala náhradu za otca, hoci mala prakticky dvoch. Vystriedala päť priezvisk a z presvedčenej budhistky a vraj aj sionistky sa stala čelnou predstaviteľkou režimu hlásajúceho antisemitizmus ako vládnu doktrínu. Bola dobovým idolom ženy – matky, no svojim potomkom „dožičila“ trpký koniec. A hoci mužovi trpela nevery a sama sa ich dopúšťala, jej životným krédom bola lojálnosť.

Keď 2. mája 1945 prenikli sovietski vojaci do útrob Ríšskeho kancelárstva, v ruinách ktorého sa nachádzal bunker vodcu Nemeckej ríše, naskytol sa im zvláštny obraz. V záhrade našli obhorené telá popredných predstaviteľov nacistického Nemecka. Keď vošli dovnútra, v jednej z izieb objavili na váľandách šesť detí.

Vyzerali, akoby len spali, päť dievčat vo veku päť až trinásť rokov a jeden chlapec natiahnutí v dlhých bielych nočných košeliach. Telá však boli studené ako ľad. Ich matka totiž rozhodla, že jej deti sú pridobré pre svet bez Adolfa Hitlera.

Toto je príbeh ženy, ktorej osud pripomína (miestami trochu zvrátenú) antickú tragédiu.

Dvaja otcovia

Zostalo po nej niekoľko filmových záberov a fotografií. Tá svadobná z 19. decembra 1931 je zvláštna. Usmiaty pár je oblečený v čiernom, len prostovlasá nevesta má cez plecia prehodený biely čipkový šál a na rukách biele rukavičky. Prechádzajú špalierom mužov so vzpaženými pravicami, tesne za ženíchom kráča plavovlasý chlapec v uniforme. A v pozadí je muž v klobúku s typickými fúzami.

​Táto trojica ambicióznych a inteligentných ľudí by v bežných časoch bola možno len trochu bizarným vzťahovým trojuholníkom. No v tridsiatych rokoch 20. storočia predstavovali tých, ku ktorým čo nevidieť bude vzhliadať celé Nemecko. Oni navzájom sa súčasne potrebovali, milovali, ale aj obávali jeden druhého a o druhého.

Ak chceme pochopiť, ako sa dostali až sem, musíme sa vrátiť na prelom storočí. V meste, ktoré sa napokon všetkým trom stalo osudným, sa 11. novembra 1901 narodila Auguste Behrendovej dcéra, ktorá dostala meno Johanna Maria Magdalena.

Jej otcom bol bohatý stavebný podnikateľ Oskar Ritschel, u ktorého dvadsaťročná Behrendová pracovala. Ten si mladú slúžku krátko po pôrode zobral za manželku, dieťa si však neosvojil a vzťah sa po troch rokoch skončil rozvodom.

Augusta Behrendová sa v roku 1906 opäť vydala, židovský obchodník Richard Friedländer však priezvisko dal aj malej Magde.

O rok neskôr sa rodina presťahovala do Bruselu, kde v tom čase býval a podnikal aj Oskar Ritschel. Oboch svojich „otcov“ dievčatko navštevovalo počas prázdnin a s oboma malo dobrý vzťah.

Ritschel, hoci bol katolík, priviedol mladú Magdu k budhizmu, ktorého bol nadšencom. A keďže dcéru poslal na výchovu do kláštora, kde trávila väčšinu času až do štrnástich rokov, celé detstvo a mladosť jej chýbal pevný kontakt s niektorým z nich. Možno aj preto sa v dospelosti potrebovala vždy k niekomu alebo niečomu upnúť. Či už vzťahovo alebo duchovne.

Svadobná fotografia Goebbelsovcov. V pozadí kráča ich svedok - Adolf Hitler. Svadobná fotografia Goebbelsovcov. V pozadí kráča ich svedok - Adolf Hitler. ...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2017-10-26 10:18:43 - Feat.: 0 - Title: Goebbelsova sekretárka: Kráľovský plat nemala kde minúť a osudy iných ju nezaujímali 02 - Modified: 2019-05-08 06:39:40 - Feat.: 0 - Title: Hitler chcel na konci vojny zobrať so sebou do pekla väčšinu Nemcov, podľa neho si nezaslúžili žiť
01 - Modified: 2024-04-10 05:18:37 - Feat.: - Title: „Géčko“ od Mercedesu má už 45 rokov. Jeho obľuba je dnes v iných sférach ako kedysi 02 - Modified: 2024-04-08 09:00:00 - Feat.: - Title: Oslavujeme Svetový deň Rómov. Ako dobre poznáš ich kultúru a históriu? Otestuj sa v našom kvíze 03 - Modified: 2024-04-05 22:00:00 - Feat.: - Title: Ostrovný bandita. Superrýchlu omegu milovali zlodeji, politici ju však chceli zakázať 04 - Modified: 2024-04-06 09:30:00 - Feat.: - Title: Svet si pripomína 20. výročie jednej z najhorších udalostí ľudstva. Genocída v Rwande bola päťkrát horšia ako holokaust 05 - Modified: 2024-04-04 15:53:16 - Feat.: - Title: FOTO V minulosti po nej premávalo šesť liniek električky, dnes zapadá prachom. Ako kedysi vyzerala Obchodná v Bratislave?
menuLevel = 2, menuRoute = history/profily, menuAlias = profily, menuRouteLevel0 = history, homepage = false
10. apríl 2024 14:46