Vo voľbách do Snemu Slovenskej krajiny Slováci mohli hlasovať za jedinú kandidátnu listinu. Politický vývoj vEurópe, sprevádzaný irozpínavosťou nacistického Nemecka, viedol napokon aj kvyhláseniu Slovenského štátu.Profimedia
StoryEditor

Ako sme na Slovensku kedysi volili: Režimy sa menili, no politický boj zostával rovnako zákerný

15.02.2020, 10:05
Parlamentné voľby 2020 sa blížia, napätie v spoločnosti sa stupňuje, vzájomné útoky politikov sú čoraz tvrdšie. Nič nové pod slnkom. Aj v minulosti sprevádzali voľby na Slovensku rôzne škandály, špinavosti a tragikomické situácie.

Voľby do uhorského snemu v časoch habsburskej monarchie sprevádzali v ľudovej tradícii známe kortešačky – teda masové veselice a opíjanie voličov. S trochou nadhľadu môžeme skonštatovať, že po voľbách sa celé Uhorsko prebudilo do jednej veľkej a nepríjemnej opice.

Voliť mohli pred rokom 1918 zväčša bohatší obyvatelia, príslušníci šľachty a vzdelaných vrstiev, samozrejme, výlučne muži ovládajúci maďarský jazyk. Preukázať sa museli dostatočným majetkom, najmä nehnuteľným. Celkovo išlo nanajvýš o šesť či sedem percent obyvateľstva. No volebné právo malo aj zemianstvo, nižší šľachtici, často chudobní, nevzdelaní a spravidla veľmi ľahko ovplyvniteľní.

Čo však bolo najzvláštnejšie, voľby boli verejné. Každý totiž musel pred komisiou nahlas vysloviť svojho kandidáta. Niet divu, že počas volieb neraz dochádzalo k zastrašovaniu, ba až fyzickému násiliu. Často boli na voličov povolaní žandári, ktorí im bránili využiť svoje volebné právo.

Známe sú prípady, keď vtedajší muži zákona jednoducho zablokovali prístupové cesty vedúce k miestu volieb. Navyše, volič musel niekedy prekonať desiatky kilometrov, takže už iba dostaviť sa k voľbám nebolo vôbec jednoduché.

Už vo februári 1869 trnavské noviny Cyrill a Method konštatovali, že „bolo smutné, ako slovenský Kubo horlivo kortešoval za záujmy maďarského štátu“. A Pešťbudínske vedomosti uverejnili v rovnakom období list čitateľa z Ružomberka, ktorý sa sťažoval na strašenie a bitky v uliciach liptovského mestečka. Vraj niekoľko mešťanov bolo zbitých, pretože nechceli nosiť odznaky kandidáta Madočániho.

Nedostatok vedomostí

Najúspešnejšími voľbami pre Slovákov počas existencie Uhorska boli tie v roku 1906, keď získali v dolnej komore uhorského parlamentu sedem zástupcov. Záujmy Slovákov hájili napríklad lekár Pavel Blaho, priebojný katolícky kňaz Ferdiš Juriga či neskôr známy československý politik Milan Hodža. I toto číslo však vyznieva v kontraste s celkovým počtom 400 poslancov symbolicky. Avšak úspech vo voľbách dosiahli v roku 1906 aj rumunskí či srbskí politici a keďže do kresiel uhorského snemu zasadlo nebývalé množstvo nemaďarských poslancov, uhorskí predstavitelia pristúpili k ráznym krokom.

Začalo sa prenasledovanie politikov obhajujúcich práca menšinových národov, vo väzení skončili napríklad Andrej Hlinka či Vavro Šrobár. V roku 1907 boli navyše prijaté maďarizačné Apponyiho zákony, ohlas doma i v zahraničí vyvolala streľba na veriacich pred kostolom v Černovej, ktorí žiadali vysvätenie ich svätostánku Andrejom Hlinkom....

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-19 09:55:49 - Feat.: - Title: Slovensko a Taliansko by mohli uzavrieť dohodu o policajnej spolupráci 02 - Modified: 2024-04-19 12:30:00 - Feat.: - Title: Choroba minulého storočia sa vracia v plnej sile. V Česku si už vyžiadala životy, zvýšený počet prípadov nákazy je aj u nás 03 - Modified: 2024-04-19 13:00:00 - Feat.: - Title: Demänovská ľadová jaskyňa je už úplne bez ľadu. Čoskoro pravdepodobne zmenia aj jej názov 04 - Modified: 2024-04-19 10:45:00 - Feat.: - Title: Trump chce obmedziť dovoz a vyššie mzdy, Bidenove heslo je investovať doma 05 - Modified: 2024-04-19 10:57:33 - Feat.: - Title: GALÉRIA Zrušené zubné benefity či Huliakov dymový experiment. Internet satiricky reaguje na aktuálnu politickú scénu
menuLevel = 2, menuRoute = history/nove-dejiny, menuAlias = nove-dejiny, menuRouteLevel0 = history, homepage = false
20. apríl 2024 10:38