StoryEditor

Apokalypsa štartuje: pozrite si odpočet vojny

02.05.2015, 00:00
Autor:
tajtajapnapn
Invázia do Poľska aj atentát na Hitlera. Sledujte najdôležitejšie dni, ktoré viedli k 2. svetovej vojne.

Presne o týždeň uplynie 70 rokov od skončenia najväčšieho ozbrojeného konfliktu minulého storočia. Každý deň vám na stránkach HNonline prinesieme chronológiu najdôležitejších udalostí z 2. svetovej vojny.

Začíname rokom, ktorý definitívne pochoval nádeje, že sa Európa vyhne vojne. Jednou z prvých obetí sme boli aj my - západné štáty nás hodili ako návnadu na upokojenie mocenských a územných chúťok Nemecka a jeho vodcu Adolfa Hitlera.

Už začiatkom roka sa totiž ukázalo, že zmluva, ktorou víťazoslávne pred novinármi mával britský premiére Neville Chamberlain ešte v septembri 1938, nebola zárukou mieru, ale len bezvýznamným zdrapom papiera. Čoskoro sa ukázalo, že rozkúskovanie Československa bolo len malou chuťovkou pred rozpútaním skutočnej vojny.


Snímka: wikipedia.org

V tomto roku tak začala slávna vlna takzvaného Blitzkriegu (bleskovej vojny), ktorá ako prvé zhltla Poľsko. Tento rok tiež priniesol prekvapujúce zbratanie sa naoko úhlavných nepriateľov - Nemecka a Sovietskeho zväzu. Konflikt sa tak rozhorel aj na severe Európy a v oblasti Baltu.

ROK 1939

13. marca
Adolf Hitler pozýva Jozefa Tisa do Berlína, kde ho vyzýva vyhlásiť nezávislú Slovenskú republiku.

14. marca 
Vzniká slovenský štát.

15. marec
Adolf Hitler vyhlasuje Protektorát Čechy a Morava.
 


VAŠA VOJNA V HN 
Pomôžte nám spoznať vojnovú históriu Slovenska a dajte nám tip. Bojovali vaši predkovia na fronte alebo zažili prenasledovanie? Máte doma unikátne dobové fotografie, nahrávky či vojnový denník?
Pošlite nám ich na Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript. a my váš príbeh zverejníme.


7. apríla
Taliansko napadlo Albánsko.

23. augusta
Hitler a Stalin si rozdeľujú Európu. Podľa Paktu Molotov – Ribbentrop pripadne Fínsko, pobaltské krajiny a východné Poľsko Sovietskemu zväzu, západné Poľsko Nemecku.

30. augusta
Poľsko začalo mobilizáciu (na snímke vpravo pochodujúce poľské jednotky).

31. augusta
Nemci zinscenovali prepadnutie vysielača v Gliwiciach, ktoré poslúžilo ako zámienka pre rozpútanie 2. svetovej vojny.

1. septembra
Začína sa druhá svetová vojna. Nemecká armáda vkročila do Poľska. Poľské divízie boli rýchlo prevalcované a posily väčšinou dorazili príliš neskoro na to, aby zastavili nemecký postup.

3. septembra
Veľká Británia a Francúzsko vyhlasujú Nemecku vojnu po tom, čo Hitlerovi vypršalo ultimátum na to, aby stiahol svoje vojská z Poľska.

5. septembra 
Spojené štáty vyhlásili neutralitu.

6. septembra
Južná Afrika vyhlásila vojnu Nemecku.

10. septembra
Kanada vyhlásila vojnu Nemecku.

17. septembra
Poľsko napáda aj Červená armáda. Čoskoro je krajina rozdelená na dve okupačné zóny – nemeckú a sovietsku, hranicu medzi nimi tvorila rieka Bug.


Nemecké oddiely pochodujú Varšavou. Snímka: kingsacademy.com

27. septembra
Varšava sa vzdala Nemecku, Modlin sa vzdal o deň neskôr, posledné veľké poľské jednotky sa vzdali pri Kocku o 8 dní neskôr.

8. októbra
Nemecko k sebe pripojilo Západné Poľsko.


Nemeckí vojaci odzbrojujú poľské jednotky 2. októbra 1939. Snímka: kingsacademy.com

8. novembra
Adolf Hitler uniká atentátu.

17. novembra
Ríšsky protektor nariaďuje uzavrieť české vysoké školy. Ide o reakciu na protinacistickú demonštráciu, ktorá prepukla po pohrebe zastreleného študenta Jana Opletala. Počas akcie popravujú deväť študentov a ďalších tisíc deportujú do koncentračného tábora Sachsenhausen.

30. novembra
Sovietsky zväz napadol Fínsko, začína sa Zimná vojna.

01 - Modified: 2007-05-22 19:04:04 - Feat.: 0 - Title: Benzín môže opäť rásť
01 - Modified: 2024-04-15 12:05:40 - Feat.: - Title: Pri útoku počas bohoslužby v Sydney utrpelo zranenia viacero osôb, polícia zadržala jedného muža 02 - Modified: 2024-04-17 06:34:52 - Feat.: - Title: ANALÝZA: Na Blízkom východe opäť eskaluje napätie. Hrozí Izraelu veľký konflikt s nevyspytateľným Iránom? 03 - Modified: 2024-04-14 20:01:00 - Feat.: - Title: Izrael má po útoku Iránu pripravené útočné i obranné plány. Čaká sa na rozhodnutie 04 - Modified: 2024-04-14 19:30:00 - Feat.: - Title: Izraelský vojnový kabinet sa zatiaľ nezhodol na reakcii na útok Iránu 05 - Modified: 2024-04-14 14:05:39 - Feat.: - Title: Izrael odpovie Iránu činmi, nie slovami, tvrdí armáda. Svet vyzýva na zdržanlivosť
menuLevel = 2, menuRoute = history/2-svetova-vojna, menuAlias = 2-svetova-vojna, menuRouteLevel0 = history, homepage = false
18. apríl 2024 14:04