StoryEditor

Benzín môže opäť rásť

23.05.2007, 00:00
Cena ropy dosahuje svoje tohtoročné maximá. Ropa Brent, ktorá sa obchoduje v Európe, sa dostala nad 70 dolárov za barel (159 litrov) a jej americká kolegyňa, ľahká ropa WTI, presiahla 65 dolárov.
V článku je graf

Benzín a nafta na svetových trhoch taktiež siahajú na rekordy. Napriek tomu na Slovensku pred týždňom ceny benzínu klesli. Krok Slovnaftu sa dával do súvislostí s rokovaniami s vládou venovanými cenovej politike rafinérie. Podľa odborníkov však nižšie ceny benzínu na našich čerpacích staniciach už dlho nevydržia.

Unáhlená reakcia
Napriek tomu, že trh s ropou a ropnými produktmi dosahuje svoje tohtoročné maximá, ceny benzínu v minulom týždni na Slovensku klesli. "Zníženie cien zo strany Slovnaftu bolo prekvapivé. Rafinéria znížila ceny v čase, keď cena ropy mierne klesla. Zareagovali rýchlejšie ako zvyčajne, ale trend ďalšieho poklesu ceny ropy sa nepotvrdil. Predpokladám, že Slovnaft ceny opäť zvýši," hovorí analytik spoločnosti Fimex Capital Michal Májek. Analytik českej spoločnosti Colloseum Štěpán Pírko očakáva, že ceny benzínu v Česku v priebehu dvoch týždňov vzrastú o 50 halierov. "Na Slovensku by to malo byť podobné. Odhad však komplikujú pochybnosti o existencii dohody medzi vládou a Slovnaftom," konštatuje Pírko.

Prerušené rokovania
O cenách benzínu nedávno so Slovnaftom rokovalo ministerstvo hospodárstva. Rozhovory vlády s rafinériou, ktoré mali vniesť viac svetla do jej cenotvorby, sú momentálne prerušené. "Rokovania budú obnovené, ak nastane vhodná situácia a obe strany sa dohodnú, že rokovania môžu pokračovať," vysvetlil pre HN hovorca rezortu hospodárstva Branislav Zvara. To, či zníženie cien benzínu súvisí s rokovaniami vlády, odmietol komentovať. Súvislosť medzi rokovaniami a poklesom cien nepotvrdila ani Kristína Felová z oddelenia komunikácie rafinérie. "Slovnaft svoju cenovú politiku nekomentuje," zopakovala.

Rekordný benzín
Podľa spoločnosti Lundberg, ktorá sleduje ceny benzínu na 7 000 čerpacích staniciach USA, dosiahla priemerná cena galónu (3,7 litra) bežného benzínu 3,18 dolára. Je to najviac od roku 1981.
Analytici sa zhodujú v tom, že najväčší vplyv na nárast cien ropy v posledných dňoch má najmä blížiaca sa motoristická sezóna, počas ktorej všeobecne rastie dopyt po ropných produktoch. Tá sa v Spojených štátoch oficiálne začne už budúci pondelok. Na trhu stále pretrvávajú obavy, či bude dostatok paliva na pokrytie rastúceho dopytu. Obavy spôsobujú najmä odstávky a poruchy v rafinériách, a teda nižšia výroba benzínu, čo spôsobuje nárast zásob ropy. "Obchodníci neveria, že zásoby benzínu budú dostatočné, a to tlačí nahor aj cenu ropy," vysvetľuje Májek. Pretrvávajúce problémy amerických rafinérií podľa Májeka však na druhej strane bránia rope v ďalšom náraste ceny. "Zásoby ropy vďaka neustálym problémom rafinérií stúpajú a momentálne sa už nachádzajú vysoko nad dlhodobým priemerom," hovorí Májek. "Vyššie zásoby ropy v USA prispeli k nárastu rozdielu ceny newyorskej ľahkej ropy a londýnskej ropy Brent na päť dolárov," vysvetľuje Májek.
Neistotu na trhu z ropou spôsobujú tiež nepokoje v Nigérii, ktoré obmedzujú dodávky ropy z tejto krajiny. Významný vplyv na trh s ropou má takisto blížiaca sa hurikánová sezóna v Spojených štátoch či problémy okolo iránskeho jadrového programu.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
01. máj 2024 19:54