TASR/AP
StoryEditor

Chystá sa nové kolo vakcinácie aj v európskych krajinách?

12.09.2021, 09:58
Diskusie o potrebe očkovania treťou dávkou sú v plnom prúde aj v krajinách Európskej únie.

Európska lieková agentúra vo štvrtok uviedla, že skúma využitie posilňujúcej dávky vakcíny od spoločností Pfizer a BioNTech. Práve tej americká Správa potravín a liečiv odklepla v auguste plné schválenie.
Rovnaký krok sa v najbližšom období očakáva aj od Európskej liekovej agentúry. Tá by mala v priebehu najbližších týždňov rozhodnúť, či sa tretia dávka bude aplikovať predovšetkým u ľudí so silne oslabeným imunitným systémom. Ide najmä o staršie ročníky či pacientov trpiacich na rôzne ochorenia.
V susednom Česku už medzitým dostalo tretiu dávku niekoľko ľudí z vysoko rizikových skupín. Išlo o osoby, ktoré po prvých dvoch dávkach nemali dostatočné množstvo protilátok. Boli to napríklad pacienti po transplantáciách. „Týkalo sa to jednotiek prípadov. Lekári všetko veľmi starostlivo zvažovali. Pre túto aplikáciu sa použil iný typ vakcíny, než bol ten pôvodný,“ povedala pre Český rozhlas Radiožurnál hovorkyňa nemocnice v pražskom Motole Ludmila Šimáčková.
Možnosť očkovania treťou dávkou sa pritom otvára aj Slovákom. Premiér Eduard Heger pred pár dňami po rokovaní so šéfom českej vlády Andrejom Babišom a rakúskym kancelárom Sebastianom Kurzom na Štátnom zámku Lednice vyhlásil, že Slovensko pôjde v tomto smere rovnakou cestou ako obaja naši susedia, ktoré to svojim občanom umožnia.

Podľa ministra zdravotníctva Vladimíra Lengvarského naša krajina onedlho umožní vakcináciu podpornou dávkou rizikovým skupinám obyvateľstva vrátane obyvateľov domovov pre seniorov.
Kurz i Babiš sa zhodli v tom, že pri podávaní tretej dávky nepotrebujú čakať na stanovisko Európskej liekovej agentúry, keďže majú vlastné štúdie. Český premiér priblížil, že všetci, čo sa dali v krajine zaočkovať, dostanú po ôsmich mesiacoch od poslednej dávky SMS správu, ktorá ich vyzve k preočkovaniu jednou dávkou. Mala by to byť rovnaká vakcína.

01 - Modified: 2024-04-19 21:25:06 - Feat.: - Title: S kontrolami na hraniciach so Slovenskom zatiaľ nepočítame, môže sa to zmeniť, povedal český minister 02 - Modified: 2024-04-19 17:28:12 - Feat.: - Title: Inflácia v Rakúsku v marci stagnovala, udržala sa na viac než dvojročnom minime 03 - Modified: 2024-04-19 16:05:21 - Feat.: - Title: Manželia Babišovci sa rozchádzajú. Prajeme si zachovať rodinnú harmóniu, uviedli 04 - Modified: 2024-04-19 15:11:08 - Feat.: - Title: Európska únia pripravuje nový balík sankcií voči Rusku. Zamerajú sa na "obchádzačov" 05 - Modified: 2024-04-19 09:55:49 - Feat.: - Title: Slovensko a Taliansko by mohli uzavrieť dohodu o policajnej spolupráci
menuLevel = 2, menuRoute = focus/zahranicie, menuAlias = zahranicie, menuRouteLevel0 = focus, homepage = false
20. apríl 2024 06:57