TASR/Jafar Khan
StoryEditor

Čo bude ďalej s krajinou pod vládou Talibanu?

17.08.2021, 17:15
V Afganistane sa medzitým ľudia pripravujú na dramatické zmeny, ktoré ich pod vládou Talibanu čakajú.

Predpokladá sa, že tvrdo zasiahnu najmä ženy a dievčatá, ktoré po príchode spojencov zažívali v uplynulých dvoch dekádach relatívne slobodné obdobie. Pred rokom 2001 však mohli vychádzať von len v sprievode svojho manžela či príbuzného a mali výrazne obmedzené možnosti vzdelávania.

Taliban, ktorý presadzuje najprísnejší výklad islamského práva šaría, sľubuje, že ženy tentoraz budú mať oveľa viac slobody než za prvej jeho vlády. Poprední predstavitelia talibov dokonca tvrdia, že ženy získajú zastúpenie aj v novej afganskej vláde. Voči tomuto vyhláseniu sú však veľmi skeptickí tak medzinárodní experti, ako aj samotní obyvatelia Afganistanu. Z Kábulu sa do sveta šíria správy, že po meste sú prakticky vykúpené tradičné islamské burky. Ide o vrchnú časť odevu, ktorá zakrýva celé ženské telo pred očami verejnosti. Práve ich nosenie totiž radikálni islamisti vyžaduje.

Podľa odborníkov sa Taliban aktuálne snaží navodiť dojem, že bude dobrým vládcom krajiny, s ktorým môžu bez problémov spolupracovať aj medzinárodní hráči. To však mnohí spochybňujú. Už samotná podstata a prísne fundamentalistické učenie islamu, ktoré talibovia vyznávajú, totiž vylučujú akékoľvek zmierenie s odporcami tohto hnutia.

Krajinu tak po počiatočnom prechode moci s najväčšou pravdepodobnosťou čakajú masové popravy a vyrovnávanie si účtov. „Predpokladám, že Taliban nechá v nasledujúcich dňoch a týždňoch utiecť z krajiny každého, kto bude chcieť. Dal to celkom jasne najavo a je to asi to najrozumnejšie, čo môže urobiť. Zbaví sa tým všetkých opozičných síl bez toho, aby ich musel likvidovať. To by mu pokazilo reputáciu. Až keď celá situácia ochladne, nebude tak viditeľná v médiách a nebude tam taká západná prítomnosť, potom sa vyrovnajú s vnútornou opozíciou,“ citoval server iDnes.cz českého bezpečnostného analytika Lukáša Dyčku z Baltic Defence College v estónskom meste Tartu.

01 - Modified: 2024-04-22 09:06:00 - Feat.: - Title: Kým majitelia spia, Tesla vylepšuje. Nová aktualizácia prináša mnohé zaujímavosti 02 - Modified: 2024-04-21 12:15:00 - Feat.: - Title: V Kábule vybuchla bomba, k útoku sa prihlásil Islamský štát 03 - Modified: 2024-04-18 12:24:36 - Feat.: - Title: Silné búrky v Afganistane a Pakistane si vyžiadali najmenej 137 obetí 04 - Modified: 2024-04-17 17:40:42 - Feat.: - Title: Pakistanské bezpečnostné sily zabili siedmich ozbrojencov z Afganistanu 05 - Modified: 2024-04-18 22:00:00 - Feat.: - Title: O feminizme, inceloch a strachu: Muži strácajú pôdu pod nohami, necítia sa dobre, sú osamelí, nepochopení
menuLevel = 2, menuRoute = focus/zahranicie, menuAlias = zahranicie, menuRouteLevel0 = focus, homepage = false
23. apríl 2024 09:11