Reuters
StoryEditor

Nepriateľstvo, ktoré trvá vyše tisíc rokov. Prečo sú Poliaci a Rusi rivalmi?

01.04.2022, 14:13
Vyostrené vzťahy medzi oboma veľkými slovanskými národmi nie je záležitosťou posledných desaťročí. Spory sa s nimi ťahajú už viac ako jedno milénium, vojna na Ukrajine ich dnes len vyhrotila.

Vojna za našimi východnými hranicami otvára staré rany. A to nielen medzi hlavnými protagonistami tohto krvavého konfliktu – Rusmi a Ukrajincami. Pocity historickej krivdy a odvekého nepriateľstva k Rusku sa vracajú aj k našim severným susedom. Poliaci to dávajú najavo presadzovaním ostrého a nekompromisného postupu voči režimu prezidenta Vladimira Putina. Nie je náhoda, že práve Varšava rezolútne podporuje čo najprísnejšie protiruské sankcie vrátane totálneho obchodného embarga, ako aj maximálnu vojenskú pomoc Ukrajine. Navrhuje dokonca medzinárodnú misiu na ukrajinskom území, ktorá by podľa Moskvy znamenala vypuknutie tretej svetovej vojny. Takisto nie je žiadnym prekvapením, že práve do Poľska zamieril pred pár dňami americký prezident Joe Biden, ktorý tam riešil bezpečnostnú situáciu na východe Európy. Spojené štáty si totiž veľmi dobre uvedomujú, že ak by proti Putinovi potrebovali silného, rozhodného a odhodlaného spojenca, nenájdu ho v Paríži alebo Berlíne, ale práve vo Varšave.

V nasledujúcich otázkach a odpovediach si prečítajte, aké hlboké korene majú nepriateľské vzťahy medzi Poľskom a Ruskom, čo ich v uplynulých rokoch ešte viac zhoršilo aj ako sa Varšava stala lídrom ťaženia proti Putinovi.

menuLevel = 2, menuRoute = focus/zahranicie, menuAlias = zahranicie, menuRouteLevel0 = focus, homepage = false
16. apríl 2024 07:37